<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygeplejerskerne har sagt nej tak til almisser

Det hele handler om fordeling af goderne. I dette økonomiske system bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser.

De har været frontpersonale under pandemien, og de er blevet rost til skyerne. Men når det så kommer til deres lønforhandling, ja, så var kassen desværre tømt.

Jeg har dyb respekt for sygeplejerskernes beslutning om at stemme nej til OK21. Uanset hvordan det hele ender, så har de i hvert fald vist, at de ikke vil finde sig i tingene længere. Sygeplejerskerne har vist, at de ikke vil nøjes med at blive rost til skyerne i medierne og af politikerne, nej, de mener faktisk, at de fortjener mere i løn, og jeg er helt enig. 

Sygeplejerskernes nej er også en advarsel til Dansk Sygeplejeråd og forhandlerne, som nemlig fortalte sygeplejerskerne, efter forliget var indgået, at de helst skulle stemme ja til OK21, da de mente, at resultatet var det bedst opnåelige under en global pandemi.  

Sygeplejerskerne fik fortalt, at de skulle nøje overveje konsekvenserne af at stemme nej til overenskomsten. 

Derudover skulle sygeplejerskerne også overveje, om de var parate til at sætte befolkningens store opbakning til sygeplejerskerne over styr, hvis de valgte at strejke midt under en pandemi. 

Faktisk fik sygeplejerskerne indirekte fortalt, at de skulle stemme ja til OK21 og opgive kampen om at skaffe en bedre løn til fagforeningen og Dansk Sygeplejerådet.

Jeg kunne ikke være mere uenig med rådet. Selvfølgelig skal man ikke bare stemme ja til en overenskomst, fordi man er bange for udfaldet. Hvis ikke sygeplejerskerne skal kræve mere i løn efter et helt år med corona, hvor de gang på gang er blevet rost til skyerne, hvornår skulle de så kræve det? De har momentum nu, og det er måske nu eller aldrig.

Det er selvfølgelig nemt nok at sidde i rådet med fede lønninger og indirekte fortælle sygeplejerskerne, hvad de skal stemme til OK21.

Jeg håber virkelig, at rådet forstår sygeplejerskernes budskab.

I 2018 forhandlede man om OK18, som blev præsenteret som en sejr for ca. 750.000 offentligt ansatte. Dengang fik to vigtige faggrupper, SOSU-assistenterne og sygeplejerskerne, en lille lønstigning på hhv. omkring 2371 kr. for SOSU-assistenterne og 2658 kr. for sygeplejerskerne i løbet af de kommende 3 år. Hvis man tog højde for den forventede inflation, så svarede det til en reallønstigning på 820 kr. for SOSU-assistenterne og 919 kr. for sygeplejerskerne.

Jeg er ret sikker på, at enhver kan se, at man ikke bliver meget rigere af de få kroner, men alligevel stemte flertallet af medlemmerne i de forskellige fagforbund, med bred enighed, ja, til de nye overenskomster. 

Dengang virkede det også besynderligt for mig, at medlemmerne stemte ja til OK18, selvom de fik så lidt i lønstigning. OK18 kostede omtrent 27 milliarder kroner i øgede lønudgifter over tre år. Til sammenligning købte Danmark i 2016 27 nye kampfly for 56 milliarder kr. Igen til sammenligning gennemførte Lars Løkkes regering fra 2015 til 2019 skattelettelser for over 27 milliarder kr.

Derfor er det er også noget sludder, når politikerne fortæller os, at der ikke er flere penge i kassen pga. pandemien.

Hørte I dem sige det samme, da de skulle finde 18,5 milliarder kr. til minkavlerne? Politikerne besluttede tidligere i marts, at der skal sendes en fregat med 160-175 mand afsted til Guinea-bugten i Afrika for at bekæmpe pirater. Vi har ikke hørt dem snakke om manglende midler til denne operation. Politikerne fandt også tidligere i år 1,5 milliarder kr. frem til at styrke overvågningen i Arktis. Dengang hørte vi dem heller ikke snakke om manglende penge i kassen pga. pandemien.

Der bliver aldrig snakket om, at kassen er tømt, når der fx skal gives milliarder i skattelettelser til de allerrigeste, eller når der skal købes nye kampfly og sendes soldater i krig.

Selvfølgelig er der råd til at give sygeplejerskerne mere i løn. Ligesom at SOSU’erne, politibetjentene, pædagogerne og andre vigtige faggrupper fortjener mere i løn.

Det hele handler om fordeling af goderne. I dette økonomiske system bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser. 

Derfor er sygeplejerskernes nej til OK21 et meget vigtigt statement. De er gået forrest, og nu er det op til resten at følge trop og sige nej til magtelitens almisser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
16.09.21, 08:56
Danskerne går baglæns i ligestillingsdebatten – hvorfor går de ellers ind for, at kvinder skal pakkes ind, og er imod tvungen barsel til mændene? Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.09.21, 20:25
Først og fremmest burde der ikke herske nogen tvivl om, at vi i det kapitalistiske system, som vi lever under, bliver betragtet som arbejdere, der sælger vores arbejdskraft, og forbrugere, der køber de produkter, der bliver produceret – ikke ret meget andet. Læs mere