<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sygeplejerskerne har sagt nej tak til almisser

Det hele handler om fordeling af goderne. I dette økonomiske system bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser.

De har været frontpersonale under pandemien, og de er blevet rost til skyerne. Men når det så kommer til deres lønforhandling, ja, så var kassen desværre tømt.

Jeg har dyb respekt for sygeplejerskernes beslutning om at stemme nej til OK21. Uanset hvordan det hele ender, så har de i hvert fald vist, at de ikke vil finde sig i tingene længere. Sygeplejerskerne har vist, at de ikke vil nøjes med at blive rost til skyerne i medierne og af politikerne, nej, de mener faktisk, at de fortjener mere i løn, og jeg er helt enig. 

Sygeplejerskernes nej er også en advarsel til Dansk Sygeplejeråd og forhandlerne, som nemlig fortalte sygeplejerskerne, efter forliget var indgået, at de helst skulle stemme ja til OK21, da de mente, at resultatet var det bedst opnåelige under en global pandemi.  

Sygeplejerskerne fik fortalt, at de skulle nøje overveje konsekvenserne af at stemme nej til overenskomsten. 

Derudover skulle sygeplejerskerne også overveje, om de var parate til at sætte befolkningens store opbakning til sygeplejerskerne over styr, hvis de valgte at strejke midt under en pandemi. 

Faktisk fik sygeplejerskerne indirekte fortalt, at de skulle stemme ja til OK21 og opgive kampen om at skaffe en bedre løn til fagforeningen og Dansk Sygeplejerådet.

Jeg kunne ikke være mere uenig med rådet. Selvfølgelig skal man ikke bare stemme ja til en overenskomst, fordi man er bange for udfaldet. Hvis ikke sygeplejerskerne skal kræve mere i løn efter et helt år med corona, hvor de gang på gang er blevet rost til skyerne, hvornår skulle de så kræve det? De har momentum nu, og det er måske nu eller aldrig.

Det er selvfølgelig nemt nok at sidde i rådet med fede lønninger og indirekte fortælle sygeplejerskerne, hvad de skal stemme til OK21.

Jeg håber virkelig, at rådet forstår sygeplejerskernes budskab.

I 2018 forhandlede man om OK18, som blev præsenteret som en sejr for ca. 750.000 offentligt ansatte. Dengang fik to vigtige faggrupper, SOSU-assistenterne og sygeplejerskerne, en lille lønstigning på hhv. omkring 2371 kr. for SOSU-assistenterne og 2658 kr. for sygeplejerskerne i løbet af de kommende 3 år. Hvis man tog højde for den forventede inflation, så svarede det til en reallønstigning på 820 kr. for SOSU-assistenterne og 919 kr. for sygeplejerskerne.

Jeg er ret sikker på, at enhver kan se, at man ikke bliver meget rigere af de få kroner, men alligevel stemte flertallet af medlemmerne i de forskellige fagforbund, med bred enighed, ja, til de nye overenskomster. 

Dengang virkede det også besynderligt for mig, at medlemmerne stemte ja til OK18, selvom de fik så lidt i lønstigning. OK18 kostede omtrent 27 milliarder kroner i øgede lønudgifter over tre år. Til sammenligning købte Danmark i 2016 27 nye kampfly for 56 milliarder kr. Igen til sammenligning gennemførte Lars Løkkes regering fra 2015 til 2019 skattelettelser for over 27 milliarder kr.

Derfor er det er også noget sludder, når politikerne fortæller os, at der ikke er flere penge i kassen pga. pandemien.

Hørte I dem sige det samme, da de skulle finde 18,5 milliarder kr. til minkavlerne? Politikerne besluttede tidligere i marts, at der skal sendes en fregat med 160-175 mand afsted til Guinea-bugten i Afrika for at bekæmpe pirater. Vi har ikke hørt dem snakke om manglende midler til denne operation. Politikerne fandt også tidligere i år 1,5 milliarder kr. frem til at styrke overvågningen i Arktis. Dengang hørte vi dem heller ikke snakke om manglende penge i kassen pga. pandemien.

Der bliver aldrig snakket om, at kassen er tømt, når der fx skal gives milliarder i skattelettelser til de allerrigeste, eller når der skal købes nye kampfly og sendes soldater i krig.

Selvfølgelig er der råd til at give sygeplejerskerne mere i løn. Ligesom at SOSU’erne, politibetjentene, pædagogerne og andre vigtige faggrupper fortjener mere i løn.

Det hele handler om fordeling af goderne. I dette økonomiske system bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser. 

Derfor er sygeplejerskernes nej til OK21 et meget vigtigt statement. De er gået forrest, og nu er det op til resten at følge trop og sige nej til magtelitens almisser.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
12.04.21, 14:05
Forleden skrev en frustreret underviser på Københavns Universitet om sine overvejelser i forbindelse med undervisning i ytringsfrihed. Problemet er efterhånden velkendt, selv i Politiken-segmentet. Svar udbedes. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.04.21, 09:44
Det gik op for mig, da danske journalister måbede over den grønlandske model, hvor man ikke på forhånd peger på en regeringsleder. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
12.04.21, 09:20
En Kattegatforbindelse til over 110 mia. kr., der ødelægger tre værdifulde naturområder, vil kun spare bilisterne for 33 minutter Læs mere
Af Martin Lidegaard
12.04.21, 09:17
I år forventes fire ud af ti solgte biler i Danmark at være elbiler. Det er fantastisk, men det kræver altså, at regeringen vågner af sin grønne dvale og får udbygget infrastrukturen. Nu. Læs mere
Af Gitte Seeberg
11.04.21, 11:46
Men vi må simpelthen som verdenssamfund hjælpe kurderne. Også selvom vi ikke synes, at vi skylder fangerne i al-Hol noget. Men lejrene er en udklækningsanstalt for kommende terrorister. Det er simpelthen en tikkende bombe. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.04.21, 10:00
Aldrig har den nationale narcissisme været større end i vores internationale tider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.04.21, 15:03
Den stålsatte tro på social ingeniørkunst er så stærk som nogensinde hos socialdemokraterne. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.04.21, 14:50
Man kan ikke bede om et menukort og vælge den, der passer én bedst. For det er ikke en ret man bestiller. Patienten er der for at få hjælp, og dette hjælp, vil vil alle glædeligt give, så længe vi kan. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
10.04.21, 09:08
Når børn får lov at tage beslutninger, som ud fra deres modenhedsmæssige perspektiv er uoverkommelige, skader man dem mere, end man gavner. Læs mere