<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hov, hvad skete der lige med vores frihed?

Vi kan åbenbart ikke ytre os så frit, som vi ønsker. I hvert fald ikke når det drejer sig om vores ytringer om politikerne, kongefamilien og som noget nyt corona.

Den seneste tid har vist os, at den famøse ytringsfrihed ikke altid er gældende. Vi kan åbenbart ikke ytre os så frit, som vi ønsker. I hvert fald ikke når det drejer sig om vores ytringer om politikerne, kongefamilien og som noget nyt corona. Ja, de seneste domme og sigtelser har vist os, at magthaverne ikke ønsker alt for meget kritik eller modstand mod deres håndtering af corona.

Vi er for nyligt blevet bekendt med en ny bestemmelse i straffelovens paragraf 81d, som tilsyneladende giver mulighed for dobbeltstraf, hvis lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med coronapandemien - måske bedre kendt som coronarelateretkriminalitet/forbrydelse.  

Denne paragraf lærte vi at kende, da en 30-årig kvinde blev idømt to års ubetinget fængsel i Københavns Byret, fordi hun bl.a. havde sagt følgende til en demonstration tilbage i januar:

“Er I klar til at gå rundt og smadre byen på en ikkevoldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her?” 

 Og senere til samme demonstration råbte hun:

“Er I med? Er vi færdige med at acceptere det lort? Så lad os smadre det, venner! Folkestyre, okay?”

Dernæst har vi set, at samme paragraf er blevet brugt til at dømme en 23-årig mand et år og tre måneders fængsel for at have råbt “fucking luder” og kastet sten efter politiet ved en demonstration i januar. 

Sidst men ikke mindst blev en 29-årig kvinde anholdt i sit hjem, fordi hun havde anvendt et billede af en brændende Mette Frederiksen-dukke i Facebook-gruppen ”STOP Paragraf 113.” Sigtelsen er tidligere i dag blevet frafaldet.

Vi må selvfølgelig heller ikke glemme de tre mænd, der er sigtet og indtil i mandags har siddet varetægtsfængslet siden 24. januar 2021 pga. dukken med statsministeren.

Regeringen og mange af dens tilhængere vil nok sige, aman selvfølgelig gerne må demonstrere i Danmark, og at det netop er en af vores grundlovssikrede rettigheder, og at disse sager ikke er et forsøg på at undertrykke kritikere af coronapandemien eller kritikere af regerings håndtering af pandemien. De vil ligeledes argumentere for, at de personer, som får dobbeltstraf, bare kunne opføre sig ordentligt og ikke begå lovbrud. Det er en fair holdning at have, men ingen skal påstå, at dommene og sigtelserne ikke er med til at sætte en dæmper hos den del af befolkningen, som er blevet trætte af og måske endda kritiske over for coronapandemien eller over for regeringens håndtering af den. Selvfølgelig bliver folk bange og utrygge omkring, hvad de må sige om Mette Frederiksen eller om alt det, vi har været vidne til siden 11. marts 2020.

Derfor spørger jeg: Hvor blev den famøse ytringsfrihed af? 

Politikerne argumenterer for, at de har vedtaget denne lovgivning om dobbeltstraf, fordi vi som samfund stod i en meget sårbar situation i marts-april 2020, og vi kunne ikke tillade, at folk stjal værnemidler eller snød i forhold til hjælpepakkerne osv.

Er det ikke også samme parole, de hele tiden har ført overfor befolkningen? Vis samfundssind, vi står i en sårbar situation, lyt til myndighederne, vi står nemlig i en sårbar situation osv. Situationen har åbenbart ikke været mere sårbar end, at statsministeren midt i det hele kunne blive gift i juli 2020, eller at hun i november 2020 kunne give ordre om, at alle minkene skulle aflives, dernæst kunne folketinget tidligere i år beslutte sig for at betale minkavlerne hele 18,5 milliarder kroner i erstatning. På samme vis er situationen heller ikke mere sårbar end, at Mette Frederiksen i starten af marts 2021 kunne rejse til Israel for at mødes med en så kontroversiel skikkelse som Benjamin Netanyahu og endda midt i en betændt israelsk valgkamp. Denne sårbare situation er åbenbart ikke altid gældende.

Det er også absurd at høre oppostionen og regeringens støttepartier i disse uger kritisere regeringen og dobbeltstrafdommene. De har sgu selv været med til at vedtage lovene i marts-april 2020. Ja, der var panik i hele befolkningen på daværende tidspunkt, men vi må da kunne forvente, at politikerne læser de love, de skal stemme om - eller er det for meget at forlange? 

Vi kunne blive ved med at diskutere i timevis, og folks holdning til alt dette er selvfølgelig præget af deres holdning til regeringen, pandemien, demokratiet osv. Jeg prøver ikke at skabe frygt eller på anden vis så tvivl omkring corona, men jeg har dog en appel til folk: Vær nu for guds skyld årvågne. Vi skal virkelig gøre alt for, at vi ikke ender med at have mistet vores frihedsrettigheder, den dag politikerne og medierne ikke længere vil snakke om coronapandemien. Det kan virke helt absurd at læse, men det er en helt velkendt metode, som magthaverne altid har brugt: Skab frygt i befolkningen, så kan du få dem til at gøre alt.

Hvem havde troet, at vi alle sammen skulle gå med mundbind, spritte hænder, holde afstand til vores nærmeste familie og venner osv.? Men det hele sker faktisk lige her og nu.

Som det nyeste kan vi også byde velkommen til coronapasset. Det ender sgu med, at vi ikke kan færdes inden for landets grænser uden at have coronapasset på os. Hvad mon det næste bliver? 

Lad os respektere og passe på hinandens frihedsrettigheder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
16.09.21, 08:56
Danskerne går baglæns i ligestillingsdebatten – hvorfor går de ellers ind for, at kvinder skal pakkes ind, og er imod tvungen barsel til mændene? Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.09.21, 20:25
Først og fremmest så burde der ikke herske nogen tvivl om, at vi i det kapitalistiske system, som vi lever under, bliver betragtet som arbejdere, der sælger vores arbejdskraft og forbrugere, der køber de produkter,der bliver produceret - ikke ret meget andet. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.21, 13:21
Hvem tænker på børnenes tarv, når det gælder øremærket barsel til mænd? Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.09.21, 10:14
Vil vi have fuld valuta for DA og FH's forslag om øremærket barsel, skal der fuld løn og ingen anciennitetsbestemmelser ind i overenskomsterne. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.09.21, 09:00
Vejen er banet for stormagter, som kiler sig ind og kræver plads i noget, som i værste fald kan ende i en ny kold krig. Hvorfor italesætter regeringen ikke splittelsen i rigsfællesskabet? Læs mere
Af Gitte Seeberg
14.09.21, 15:20
Nyt barselsforslag er et klart skridt mod mere ligestilling. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.09.21, 14:20
Naturtalibanerne påstår, at en gammel losseplads er uvurderlig natur. Men vandsalamanderen må flytte sig nogle hundrede meter, så der kan blive plads til, at også politibetjenten og sygeplejersken har råd til at stifte familie i København. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.21, 11:00
10 gode grunde til at prise måltidet. Få problemer er nemlig så store, at de ikke kan løses over et godt måltid. Læs mere
Af Isabella Arendt
14.09.21, 10:34
Frihedskampen for familierne skal ikke handle om at binde, tvinge og øremærke, men om at sikre dem så meget frihed i deres eget liv som overhovedet muligt. Læs mere