<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kina, Rusland, Iran: Fjender har vi da nok af

Det er nemt nok at skabe fjendebilleder og forårsage nok frygt i befolkningen til, at de ikke brokker sig, når regeringen fx bruger flere penge på våben, krig, overvågning osv.

Farlige Kina vil overtage verden, Putin vil os ondt, det iranske præstestyre jagter eksil-iranere herhjemme i Danmark, og vi kunne blive ved. Det er nemt nok at skabe fjendebilleder og forårsage nok frygt i befolkningen til, at de ikke brokker sig, når regeringen fx bruger flere penge på våben, krig, overvågning osv.

Senestnyhed er det vigtige telefonopkald fra PET til Thomas Rohden, som er formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab og en meget veltalende kritiker af Kina. 

I slutningen af 2020 har han sammen med 3 andre kinakritikere efter sigende hjulpet demokratiforkæmper og fhv. parlamentsmedlem Ted Hui ud af Hongkong. Dette har de gjort ved at invitere Ted Hui til fiktive møder i Danmark på trods af, at han havde udrejseforbud pga. kommende retssager. Ted Hui er senere gået i eksil i vesten og bor nu i England. 

PET har ringet til bl.a. Thomas Rohden for at advare ham mod at rejse til lande, hvorfra han kan blive udleveret til Kina.

Det lyder som en voldsom reaktion fra kinesernes side, men prøv at lave samme nummer med en palæstinenser, som Israel betragter som en trussel mod landet, eller med en af demonstranterne, der stormede kongressen i Washington. Mon ikke man ville få samme reaktion fra USA eller Israels side?

Min påstand er, at denne historie endnu engang handler om at skabe et fjendebillede af Kina. 

Førhen var det primært Rusland, som politikerne og medierne fremhævede som en trussel mod vesten og verdensfreden, men inden for de sidste par år har Kina indtaget denne rolle. 

Når Kina bliver kritiseret, handler det som regel om den kinesiske statskontrol af befolkningen og behandlingen af muslimerne i Kinas Xinjiang-provins.

I forhold til statskontrol vil nogle argumentere for, at alle stater udøver en form for kontrol over deres befolkning, heriblandt også de vestlige lande. Vi har fx også kameraovervågning overalt herhjemme eller fingeraftrykssystemer i sammenhæng med pas- og identitetskontrol osv. Derudover kan man argumentere for, at regeringen med den nye epidemilov får mulighed for at tvangsindsamle oplysninger om vores færden mv. Vores cpr-nummerregistre kan også siges at være et fint redskab til at kontrollere en hel befolkning. Forestil jer lige dette register i en autoritær leders hænder!

Når det kommer til Vestens kritik af kinesernes behandling af muslimerne, er det tragikomisk, at man lige pludselig taler muslimernes sag i Kina, men i forhold til Palæstina siger man ikke et eneste ord, selvom hele verden er og i årtier har været vidne til Israels behandling af palæstinenserne.

Det ville i hvert fald gøre Rohden og hans kammeraters kamp for muslimerne mere troværdig, hvis de også råbte op for palæstinenserne, afghanerne, irakerne, libyerne, syrerne osv. De har alle lidt under vestlige bombardementer.

For mig virker deres kritik af Kina ikke oprigtigt, idet de bl.a. ikke kritiserer de vestlige landes aggressioner. Det virker, som om de bare har indtaget deres position i den vestlige smedekampagne mod Iran, Kina og Rusland. 

De fleste, der læser mine blogindlæg, ved, at jeg er ikke den store Anders Fogh-fan, men jeg har respekt for hans ærlighed, når han som tilbage i november 2020 i programmet, ‘Clement kalder Jorden’ sagde: “Vi har brug for en politibetjent til at genoprette international lov og orden, og der er kun USA til at gøre det.”

Anders Fogh påstod også i samme program, at det var gået galt i Libyen, Egypten, Syrien, Iran, Tyrkiet osv., kun fordi USA havde tøvet med at blande sig.

Selvom jeg er uenig med Fogh, har jeg respekt for hans ærlighed. At USA skal styre verden, mens vi andre gørsom de fortæller os, er vel kort sagt det, som Danmarks tidligere statsminister abonnerer på. 

Lige-ud-af-posen-snak i stedet for den samme fortælling om at kineserne og russerne er farlige og vil angribe vores demokratier.

Jeg siger ikke, at alt er perfekt i Kina, Rusland osv., men man skal heller ikke tro på alt, hvad Rohden og andre kinakritikere fortæller os. Husk nu på, at før Irak-krigen fortalte Blair, Bush og Fogh os, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, var indblandet i angrebet på World Trade Center, at landet finansierede international terrorisme osv. Intet af det har vist sig at være sandt.

Det er nemt nok at skabe fjendebilleder. 

Min påstand er, at det hele i bund og grund handler om magtforhold. Engang var Sovjet en trussel, så var det Rusland i en periode, og i dag har vi et stærk Kina, som især økonomisk har musklerne til at blive en trussel mod USA. Derfor kæmper USA ihærdigt for at forhindre Kina i at få indflydelse i flere lande. Amerikanernes strategi er, at hvis man ikke kan vinde over modstanderen med fairplay, så starter man i stedet en international smædekampagne mod dem.

Jeg bliver endnu engang nødt til at pointere, at Danmarks interesser skal komme i første række, og dansk udenrigspolitik skal formes på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere