<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Coronavirussen opdeler os i gode og dårlige samfundsborgere

Vi skal kunne rumme hinandens holdninger og meninger til coronavirussen. En ting er, hvad myndighederne laver af regler og love, men en anden og mindst lige så vigtig ting er, at vi som befolkning accepterer hinandens forskelligheder.

Uanset hvem man spørger, vil de sikkert anerkende, at vi befinder os i en mærkværdig tid. Siden marts 2020 har intet været, som det plejer, og jeg vil vove at påstå, at intet bliver som tiden før corona.  

Hvad angår den kommende fremtid, er der flere ting, vi skal være opmærksomme på. 

Først og fremmest skal vi være meget opmærksomme på, at vi ikke ender med at miste vores frihedsrettigheder, den dag politikerne og medierne ikke længere vil snakke om corona.

Det lyder måske som science-fiction-snak, men jeg er dybt alvorlig. Det kan blive som at vågne fra en drøm: Vupti, så røg alt friheden og vi befinder os lige pludselig i en helt anden tilstand. Det kan gå lynende stærkt.

Derudover skal vi også være meget opmærksomme , at vi ikke bliver mere splittede, end vi i forvejen er. 

Der bør ikke herske nogen tvivl om, at vi i dag er mere opdelte pga. coronavirussen. På den ene side har vi dem med samfundssindet på plads. Det er de “gode”samfundsborgere, kun fordi de ikke forholder sig kritiske til regeringens ageren, men egentlig bare gør, som der bliver fortalt. De stoler på, ja, næsten alt, hvad de får fortalt gennem mainstreammedierne. Dermed tror de urokkeligt på alt, der bliver sagt omkring coronavirussen og de medfølgende restriktioner. De tvivler ikke det mindste på, at virussen eksisterer og mener, at vi derfor naturligvis skal følge myndighedernes anbefalinger.  

På den anden side har vi de skeptiske. Det er dem, som ikke vil finde sig i restriktionerne længere. De ønsker ikke at bære mundbind, de vil ikke testes mere end højst nødvendigt, de er imod epidemiloven og vil bare have det her coronahysteri overstået. Nogle af dem har muligvis troet på pandemien fra starten af og senere blevet skeptiskemens andre aldrig har troet på den. De er dybt bekymrede for, at deres frihedsrettigheder bliver taget fra dem og har brug for at vise deres utilfredshed. 

I midten af disse to grupper har vi dem, som måske går rundt med en vis skepsis eller coronatræthed, men som alligevel bare vælger at tie og følge restriktionerne. De er nemlig vant til at lytte til myndighederne og følge deres love og regler. Nogle af dem føler sig måske også pressede til at få vaccinen og bære mundbind mv. 

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om den ene gruppe er bedre end den anden. Jeg er sikker på, at alle agerer ud fra deres bedste overbevisning. Når det så er sagt, kan jeg heller ikke helt undgå at undre mig over, hvordan flertallet kan være så afslappede omkring den nye epidemilov og myndighedernes beføjelser til at tvangsundersøge, tvangsindlægge, tvangsbehandle, tvangsisoleretvangsindsamle oplysninger om os osv.

Jeg kan heller ikke undgå at undre mig over, hvorfor forældrene til de mange børn og unge, som skal lade sig teste, så de kan komme i skole og modtage undervisning, tier og ikke råber op.

På samme måde kan jeg heller ikke undgå at blive bekymret over, at tusindvis af lønmodtagere i den nærmeste fremtid højst sandsynligt vil blive tvunget til at lade sig teste mindst to gange om ugen for at komme på arbejde. 

Bliver konsekvensen for at nægte at blive testet en fyreseddel? Ja, mon ikke det bliver fremgangsmåden i yderste tilfælde. Er denne regel ikke allerede gældende? Og kan dette ikke kaldes for tvang?

Som jeg startede med at skrive, befinder vi os i en sær tid. Derfor bliver jeg nødt til at understrege, at det er utrolig vigtigt, at vi ikke kigger skævt på hinanden pga. vores holdning til mundbind, vaccine, genåbning, tvang mv.

Vi må for Guds skyld ikke ende med at blive til et folk, der er opdelt i gode og dårlige samfundsborgere.

Vi skal kunne rumme hinandens holdninger og meninger til coronavirussen. En ting er, hvad myndighederne laver af regler og love, men en anden og mindst lige så vigtig ting er, at vi som befolkning accepterer hinandens forskelligheder.

Det skal være helt acceptabelt at takke nej til vaccinen, ligesom det skal være helt acceptabelt at takke nej til testmv. Vi skal give folk lov til at have valget. Vi må simpelthen ikke dømme hinanden på baggrund af vores holdning til politikerne, restriktionerne, vaccinen mv. 

Jo mere splittet folket bliver, desto større er risikoen for, at det værst tænkelige scenarie bliver en realitet.

Lad mig slutte af med en appel til alle om, at en smule kritisk tænkning over for det, politikerne, myndighederne og mainstreammedierne fortæller os, altså er meget sundt. Der er ikke stolthed i blindt at følge og tro på alt, politikerne siger. Det er heller ikke ensbetydende med at være en god samfundsborger. Det er helt ok at være vågen og have følerne ude.

Selvom vi herhjemme ikke har en bestemmelse i lovgivningen, der siger, at folket har pligt til at omstyrte regeringen, hvis den handler i modstrid med folkets interesser, så er det altså forsat helt acceptabelt, at man ikke finder sig i alt, der kommer fra statsmagten. 

Jeg opfordrer ikke alle til oprør, men jeg opfordrer alle til at respektere og passe på hinandens frihedsrettigheder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
21.04.21, 00:00
Engang var organisationen noget med udviklingen i de varme lande. I dag handler det om udviklingen i de kolde lande. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere