<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er demonstranterne frihedskæmpere eller skurke?

Det mindste, vi kan gøre, er at lytte til dem og undersøge, om der kunne være en smule hold i de ytringer, de baserer deres demonstration på.

“Vi marcherer, vi protesterer, Mette ciao, Mette ciao, Mette ciao ciao ciao,” og “frihed for Danmark, vi har fået nok.” Sådan har det lydt weekend efter weekend, primært i København, men også en enkelt gang i Aalborg og Aarhus.


Demonstrationerne i København er vokset uge for uge, og de har til tider desværre udviklet sig til voldelige sammenstød mellem politiet og en gruppe demonstranter.


Jeg ved ikke, hvor mange mennesker der har deltaget i demonstrationerne, men det er også ligegyldigt, for de, som har samlet sig, har en bekymring, en utilfredshed eller et opråb til os alle sammen. Derfor skal vi andre lytte.


Det er da også svært ikke at lytte til dem, når de i kor synger ‘Mette Ciao’ med melodien fra den antifascistiske italienske partisansang fra andenverdenskrig ‘Bella Ciao’. Jeg sidder i hvert fald og nynner med.


Lørdagens demonstration i København endte ifølge mainstreammedierne med få anholdelser efter mindre sammenstød mellem politiet og en mindre gruppe demonstranter.


Det burde ikke overraske nogen, at det en gang imellem kan kamme over, sådan er demonstrationernes natur. Det er især dukken, som skulle forestille Mette Frederiksen, og som var hængt op i en lygtepæl med teksten: hun må og skal aflives, der har skabt panik blandt politikerne.


Mange af dem stod i kø for at fordømme denne hændelse. Sjovt nok hører vi aldrig de samme politikere blive forargede, når demonstranter i Moskva, Hongkong eller Venezuela agerer på samme måde.


Det skyldes sikkert, at hændelser, som vi normalt ikke ser herhjemme, denne gang er opstået i Danmark. Det er også derfor, at bl.a. Konservatives formand Søren Pape Poulsen har haft et behov for at udtrykke sig med denne kommentar: “Er folk da blevet bimlende vanvittige. Sådan gør vi ikke i Danmark.”


Mit svar til ham ville være: Jo Søren, danskerne kan også blive vrede, og nogle gange kan det godt kamme over. Der er ingen grund til at betegne danskerne som et unikt folkefærd, der ikke kan agere på præcis samme måde som sine artsfæller i andre lande. Vi er homo sapiens!


Det ville være meget naivt, hvis man ikke mistænker, at der i store demonstrationer vil være nogle personer, der gerne vil i konflikt med politiet. På samme måde ville det være naivt at tro, at politiet ikke vil prøve at skabe splittelse og uro i folkemængden og måske endda fremtvinge et sammenstød mellem dem og demonstranterne, så de evt. kan få opløst demonstrationen og vinde befolkningens gunst. Den virkelighed eksisterer også herhjemme i Danmark.


Grundet hændelsen med dukken og de efterfølgende sigtelser er vi alle sammen
blevet bekendte med straffelovens § 113, der endnu engang tydeliggør, at der i dette ganske land eksisterer helt specielle regler for politikerne og kongefamilien. Det er ikke for at støtte dukkeepisoden, men det er lige voldsomt nok at sende mennesker 16 år i fængsel pga. hændelsen. Hvad skete der egentlig med den berømte ytringsfrihed?


Som jeg har forstået det, demonstrerer de imod coronarestriktionerne, epidemiloven og for mere frihed. Som jeg startede med at skrive i mit blogindlæg, er det et udtryk for utilfredshed, bekymring og et opråb fra en gruppe mennesker. Vi andre, som egentlig bare har lyttet til myndighederne og gjort, som vi har fået fortalt fra dag ét, vil ikke tage skade af lige at stoppe op, trække vejret, tælle til ti og lige lytte til vores medborgere, der bruger deres lørdag aften på at demonstrere.


Jeg ser en masse mennesker gå amok på tasterne på de sociale medier, hvor de nærmest tilsviner demonstranterne. Vi er i forvejen splittede på mange andre områder, og vi har ikke brug for yderligere splittelse. Derfor ville det ikke skade, hvis vi andre, der ikke har deltaget i demonstrationerne, bare lige tager de kritiske briller på og stiller nogle kritiske spørgsmål fx: Hvorfor skal vi bære mundbind, når vi ikke kender deres effekt? Hvorfor har der været behov for tvangsvaccinering og tvangsbehandling i Danmark? Eller hvordan kunne det gå så stærkt med at producere Covid-19-vacciner, når de sundhedsfaglige folk i starten af pandemien fortalte os, at der ville gå flere år, før vi havde en vaccine klar?


Rækken af kritiske spørgsmål kan sagtens forlænges. Det, jeg egentlig prøver at sige, er, at det er sundt at være en smule kritisk. Det er helt ok at blive klogere og ændre syn på tingene, og vigtigst af alt skal vi lytte til hinanden uden tilsvining og uden at dømme, blot fordi vi er uenige.


Som sagt har vi en gruppe mennesker, som bærer rundt på en utilfredshed samt bekymring, og som prøver at fortælle os andre noget. Det mindste, vi kan gøre, er at lytte til dem og undersøge, om der kunne være en smule hold i de ytringer, de baserer deres demonstration på.


Det bliver spændende at følge med i udviklingen de kommende uger og se, om bevægelsen kan tiltrække flere danskere. Derudover bliver det også spændende at følge det borgerforslag, som er opstillet d. 8. januar 2021 om at få Mette Frederiksen for en rigsretssag. Over 48 tusinde har allerede støttet forslaget.


Endnu et vildt år står foran os.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
06.05.21, 22:20
Dette forslag, hvis det vedtages og gennemføres, kan gøre den socialdemokratiske regering uovervindelig i de næste adskillige valg. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
06.05.21, 14:45
Det giver ganske enkelt ikke mening, det som foregår på Christiansborg. Læs mere
Af Annika Smith
06.05.21, 13:45
Hvornår forstår politikerne, at migræne også er deres hovedpine? Læs mere
Af Uffe Elbæk
06.05.21, 05:30
Der ruller en politisk tidsånd hen over det land, jeg har boet i hele mit liv, som jeg hverken forstår eller er enig i. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.05.21, 16:11
Landbrugsforhandlingerne er igang. KD bidrager specifikt med at sikre en teknologineutral tilgang. Det har den praktisk fordel, at vi slipper for at skulle lovgive og ændre lovene efterhånden som dansk landbrug finder på nye idéer - og det er trods alt det klogeste for alle. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.05.21, 15:10
Europæerne – og Socialdemokratiet – kan med fordel studere deres egen historie lidt mere. Læs mere
Af Henrik Dahl
05.05.21, 14:40
En litterat mener ikke, at vi kan synge "Den danske sang er en ung blond pige" – fordi forfatteren Kai Hoffmann ifølge ham var racist. Det er en opvisning i, hvor farlig "woke-ismen" er. Læs mere
Af Martin Ågerup
05.05.21, 12:06
Kravet om pladsbillet er meningsløs og håndhæves ikke. Drop det Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.05.21, 08:19
Floridas republikanere laver valgrestriktioner, der rammer egne vælgere. Læs mere
Af Utku H. Güzel
04.05.21, 19:21
Det er da helt forståeligt, at statsministeren ikke ville bruge mange kræfter på hendes 1. maj-tale, nu hvor det går så godt herhjemme. Læs mere