<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Magten er ikke nem at give slip på

Hvor stiller det så os helt almindelig dødelige? Ja, vi ser vel bare pænt på, imens politikerne - altså de mennesker, som vi ikke stoler på, men som styrer landet og sætter reglerne for, hvad vi må og ikke må m.m., endnu engang udstiller deres hykleri.

Der hersker ingen tvivl om, at Mette Frederiksen gav en ulovlig ordre på pressemødet d. 4. november. Det ændrer ikke noget, at hun nægter at have begået noget ulovligt, eller at justitsministeren prøvede at redde hende under enhasteforespørgsel i Folketinget d. 25. november.


Mette Frederiksen sagde til pressen d. 19. november under præsentationen af hendes nye ministre: “Da regeringen træffer beslutningen, bliver vi ikke gjort opmærksomme på, at der mangler lovhjemmel. Og det vil altid være sådan, at det er den ansvarlige minister, som sikrer, at der er lovhjemmel.”


Og til spørgsmålet om, hvorfor hun ikke får stoppet det lovbrud, hun selv igangsatte, siger hun: “Jeg mener sådan set, at jeg gør det rette. Da jeg bliver bekendt med, at der ikke er den lovhjemmel, der skal til, der sender jeg et brev til Folketingets formand for at sikre, at den lovhjemmel kommer på plads. Det, mener jeg, er den rigtige måde at reagere på som statsminister.”


Hvad man mener omkring statsministerens udtalelser og ageren i sagen afhænger selvfølgelig af ens ståsted i det politiske spektrum. Jeg er selv ikke i tvivl om, at hun prøver at klamre sig til magten. Hun nød godt af ‘Mor Mette’-rollen, som hun fik grundet hendes håndtering af coronakrisen. Samtidig har meningsmålingerne set godt ud siden marts måned. Hun ved da udemærket godt, at de
har begået en kæmpe fejl, at ulovlige ordre og instrukser ikke afgives i et demokratisk land med et velfungerende retssystem. Det kan ske i Erdogans Tyrkiet, men ikke i Københavnskriterieernes land - Danmark.


Derudover er det, i hvert fald for mig, tydeligt at se, at blå blok har fået blod på tanden. De har rokket regeringen, og de har allerede fået et rullende ministerhoved, men det er ikke nok - de vil have flere hoveder!


Hvor stiller det så os helt almindelig dødelige? Ja, vi ser vel bare pænt på, imens politikerne - altså de mennesker, som vi ikke stoler på, men som styrer landet og sætter reglerne for, hvad vi må og ikke må m.m., endnu engang udstiller deres hykleri.


Kan vi andre lyve eller begå så store fejl/lovbrud som politikerne? Nej, der vil altid være kontant afregning ved kasse ét, hvis vi skulle vove at prøve.


Vi ved allerede, at blå blok (Venstre) har deres helt egen ‘ulovlig instruks’-sag med Inger Støjberg. Der vil helt sikkert være nogle, som vil argumentere for, at Støjbergs ulovlige adskillelse af asylpar ikke kan måles med Frederiksens nedlæggelse af hele minkindustrien, men en ulovlighed er vel en ulovlighed. Jeg ved godt, at konjunkturen i nutidens Danmark tillader, at politikerne kan være mere ekstreme, når det omhandler folk fra Mellemøsten, men hvis vi skal forblive en retsstat, skal alle politikere følge loven.


Som sagt ser vi bare roligt til, mens politikerne agerer, som vi kender dem bedst - hykleriske. På samme måde som vi har set til, mens vores dagpengesystem år efter år er blevet forringet, eller som da salget af DONG energi gik igennem, selvom 200.000 danskere havde underskrevet en protest mod salget, og på akkurat samme måde som da Anders Fogh løj over for folketinget, og hele Danmark og gik i krig i Irak, og på samme måde som da den forrige V-regering i 2015 nedlagde Irakkommissionen, så sandheden ikke kunne bringes frem i lyset.


Grunden til, at alt dette kan foregå, skyldes, at rigtig mange betragter demokratiet som en selvfølge og deres demokratiske pligt som opfyldt, så længe de “bare” sætter deres kryds hvert 4. år. Derefter tænker de fleste, at det politiske spil kan få lov til at udfolde sig uden indblanding fra befolkningen. Dette er på trods af, at vi ikke stoler på politikerne!


Vi trækker os tilbage og gør bare, som vi får fortalt. Ukritisk og uden indblanding ser vi bare på, mens politikerne fremstiller deres sædvanlige hykleri i Folketinget. Efter 4 år har vi glemt det hele og stemmer på de samme ansigter igen.


Hvor mange af os er fx. bevidste omkring den nye hastelov, der blev vedtaget d. 23. november 2020 med opbakning fra S, V, RV, SF og KF?


Loven giver arbejdsgiverne mulighed for at kræve, at deres ansatte bliver testet for COVID-19, og samtidig kan de kræve at få resultatet at se. Hvis man nægter det, kan en fyreseddel blive resultatet.

Jeg ved godt, at sundhedsmyndighederne på et pressemøde d. 26. november fortalte, at den kommende vaccine vil være frivillig at få, men alligevel kan jeg ikke undgå at tænke, at et lignende hastelov kan komme i spil, når vaccinen er klar.


Jeg er godt klar over, at det er mere underholdende at se politikerne hakke på hinanden i Folketinget eller at se Mette Mor fælde en tåre på minkfarmen i Kolding, men vores passivitet kan igen have meget store konsekvenser.

Vi skal ikke bare stemme hvert 4. år, men vise politikerne, at magten er hos folket.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere