<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den amerikanske drøm var bare en stor løgn

Den løgn, de solgte verden, er bristet, og det burde være blevet synligt for enhver, at drømmen i virkeligheden var et kæmpe mareridt. Ja, ikke kun for amerikanerne selv, men også for millioner af mennesker verden over.

De fleste af os kender vel mindst én film, der er produceret i Hollywood, og som vi virkelig elsker at se og muligvis har set op til flere gange. Hvis der er noget, amerikanerne kan, så er det underholdning. De kan bare det der med at skabe en stemning og få seerne klistret til skærmen.


Jeg har aldrig selv været i USA, men kender en del, som har besøgt det store mægtige land. Vild natur, skyskrabere, livlige gader og stræder, mad og kultur fra alle verdens hjørner - konklusionen er den samme: USA er bare et dejligt land.

Det er i hvert fald den fortælling, vi har fået fortalt af medierne gennem årene.


Amerikanerne har altid været de gode i filmene og dem, som skulle redde verden og menneskeheden. De fleste hoppede på fortællingen om, at USA var mulighedernes land, der altid kæmpede på “de godes” side. Derudover var alt muligt i USA, så længe den enkelte ønskede det og kæmpede for at opnå sine mål.


Politikerne i de forskellige lande har selvfølgelig også været med til at promovere dette budskab og i flere årtier ageret som PR-konsulent for den frie verdens leder. Hvad skulle man ellers forvente, når amerikanerne efter anden verdenskrig købte sig til indflydelse i forskellige lande verden over via Marshall-hjælpen.


Det samme har selvfølgelig også gjort sig gældende i Danmark og hos de danske politikere. Kærligheden til USA nåede helt absurde højder under Anders Fogh Rasmussen. De fleste af os kan sikkert godt huske, hvordan Fogh fik Danmark ført i krig i Irak baseret på en kæmpe løgn. Processen har selvfølgelig gavnet Fogh; han har både været generalsekretær for NATO, rådgiver for den ukrainske præsident og senest rådgiver i en amerikansk storbank. Det er sgu vildt, som Fogh bare har fået lov til at slippe uden at skulle betale prisen for sin løgn!


Det kan godt være, at de danske politikeres kærlighed til USA peaker sammen med Fogh, men den lever i hvert fald fortsat blandt de nuværende politikere. Hverken Mette Frederiksen eller Jeppe Kofod kunne udtrykke 2-3 kritiske linjer, da amerikanerne i starten af 2020 dræbte flere iranske militærpersoner, og disse likvideringer foregik ovenikøbet i et tredje suverænt land - nemlig i Irak. På samme måde har de ikke kunnet ytre bare en smule kritik om den strukturelle racisme, der findes i USA, som vi i de sidste mange måneder igen har været vidne til. Det er kritisabelt og hyklerisk!!


Nok om hyklerne i vores folketing. De sidste par måneder har forhåbentlig gjort det tydeligt for alle, at den amerikanske drøm ikke var meget andet end en drøm.


Over 225.000 døde af Covid-19, og deres økonomi er i frit fald. Hvad skulle man ellers forvente af et land, der ikke har investeret i sundhedsvæsenet og i den brede befolkning, men har været styret af dem med den største pengepung. Et land, der er præget af tårnhøj ulighed og fattigdom samt strukturel racisme, og som har investeret massivt i krig og våben og i indblanding i andre landes interne anliggender. På mange områder minder USA faktisk om et uland!


Drømmen eksisterede åbenbart kun i Hollywood-filmene. Derfor er det på tide, at de danske politikere og andre, som sidder ved magten, begynder at indse, at verden er ved at ændre sig. Det er på tide, at de får klippet den navlestreng over, som forbinder dem med USA. Jeg bliver endnu engang nødt til at pointere, at Danmarks interesser skal komme i første række, og dansk udenrigspolitik skal formes på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington.


Den løgn, de solgte verden, er bristet, og det burde være blevet synligt for enhver, at drømmen i virkeligheden var et kæmpe mareridt. Ja, ikke kun for amerikanerne selv, men også for millioner af mennesker verden over.


Uanset hvem der vinder præsidentvalget på tirsdag, er USA et land, der er i frit fald. Spørgsmålet er ikke, om landet kan reddes, eller om det vil komme på fode igen, spørgsmålet burde være, hvordan i helvede dette land kan blive betragtet som den frie verdens leder?


Imens dette spørgsmål venter på at blive besvaret, kan vi alle sammen læne os tilbage og se på, mens kaosset bliver dybere og mere forværret i det store mægtige land. Måske er det bare karma, som rammer USA, og måske er landets forfald en nødvendighed netop for, at vi kan skabe en friere og fredeligere verden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.