<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal skabe vækst - koste hvad det vil

Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter.

Det var dog helt utroligt, som alle har ondt af minkavlerne, der mister deres levebrød. Ingen snakker om dyrplageriet, der foregår på disse minkfarme kun for økonomisk gevinst. Intet levende væsen har lyst til at være buret inde og udelukkende blive brugt til, at andre kan tjene på dem - så jo, det er dyrplageri og handler kun om økonomi. 

Mit skriv skal ikke handle om minkavlerne, men mere generelt om, hvor kyniske vi mennesker er blevet, og hvor lidt vi egentlig bekymrer os om andre dyrearter og planeten.

Det er jo helt tydeligt at se, at vi fuldstændigt har mistet jordforbindelsen og er klar til at gøre hvad som helst, uanset om det er umoralsk og skadeligt for andre dyrearter eller for hele planeten, bare så længe det skaber vækst.

Det er også heri problemet ligger – vækst, ligegyldigt hvad det koster. Denne vækst-afhængighed bliver sgu vores egen ødelæggelse, hvis ikke den snart får en stopper. 

Det er da også naturligt, at vi helt almindelig dødelige er hoppet med på ideen om, at uden vækst vil vi være fattige og miste den velfærd, som i forvejen er blevet forringet år efter år. Politikerne og herrerne i de dyre jakkesæt snakker nemlig ikke om andet end vækst. Uden vækst vil vi ikke have råd til vores velfærd, og vi vil være fattige og helt fortabte. Sådan lyder det nærmest, når de står foran hele Danmark og fortæller om, hvor vigtigt det er, at vi hele tiden får skabt vækst. 

Er det ikke en smule underligt, at ingen af os stiller spørgsmål ved, hvorfor vores velfærd egentlig er blevet forringet, når man ellers bare har vækstet i flere årtier, og “vi” er blevet rigere og rigere? Det er, som om ingen undresig over, hvorfor det kun er, når der fx bliver krævet bedre velfærd eller tidligere pensionsalder o.lign., at politikerne taler om, at vi skal skabe mere vækst. 

Når der fx skal gives milliarder i skattelettelser til de allerrigeste, eller når der skal købes nye kampfly og sendes soldater i krig, så snakker de ikke om vækst. Men når der bliver snakket om flere penge til daginstitutionerne eller til ældreplejen, ja, så kan pengene ikke findes, og snakken om vækst starter igen. 

Skulle amerikanerne lige om lidt endnu en gang invadere et tredjeverdensland, ville det helt sikkert ske med Dansk deltagelse igen. Den dag vil I ikke høre politikerne tale om vækst eller manglende midler til at sende soldater i krigMen når det kommer til Arne-pensionen og andre meget små forbedringer af lønmodtagernes vilkår, ja, så skal jeg love jer for, at selvsamme politikere endnu en gang vil snakke om vækst og manglende skattekroner. 

Dette vil de gøre uden skam, skyld eller frygt for at blive retsforfulgt. Bare se, hvor godt det er gået Anders Fogh Rasmussen!

Men i bund og grund er vi som det store flertal selv skyld i politikernes ageren. Vi stiller os tilfredse med Arne-pensionen, og vi anser det som helt fair, at vi, flertallet, får få tusinde kroner i lønstigninger som ved seneste overenskomstaftale (OK18), imens korrupte direktører får millioner i afskedsbonus samt gyldne håndtryk, og topcheferne får absurde lønninger.

Det er fuldstændig korrekt, at vi er blevet rigere, men denne rigdom er bare ikke rimeligt fordelt. I dag skal der gå over 35-40 LO-arbejdere for at matche en topchefs løn. Dette tal var nede på 7 i 1983. Får denne sandhed os til at spørge, hvad og hvem det er, vi egentlig vækster for? Spørger vi os selv, hvorfor vi altid skal løbe hurtigere, producere og forbruge endnu mere, eller hvorfor pensionsalderen bare stiger og stiger?

Nej, selvfølgelig ikke. Vi brokker os en smule over tingeneDerefter hopper vi ind i hamsterhjulet og fortsætter, hvor vi slap. Vi tror ikke på et alternativ til denne virkelighed, som nogen har skabt til os. Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. 

Så længe at vi, flertallet, har det fint med dette, vil vi fortsætte med at se både mennesker og dyr blive mishandlet og slagtet, kun fordi at nogen skal tjene penge på dem. 

Så på med arbejdstøjet - vi skal nemlig ud at skabe vækst.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere
Af Harun Demirtas
03.12.20, 14:13
Der er altid en økonomisk krise, når vi forhandler overenskomster. Nu må det være nok. Læs mere
Af Søren Gade
03.12.20, 13:00
En konference om Europas fremtid risikerer at blive et skalkeskjul for de kræfter i Europa, som ønsker større centralisering og mere magt til EU.  Læs mere
Af Gitte Seeberg
03.12.20, 10:44
I denne vanskelige tid har vi ikke brug for at grave grøfterne dybere, end de allerede er. Læs mere
Af Isabella Arendt
03.12.20, 10:05
Det kan vække undren, at regeringen tredobler generationsskifteskatten, når vores naboer i Norge og Sverige med stor succes har afskaffet den, og derved understøtter mange af de virksomheder, der er livsblodet for et bredt og mangfoldigt erhvervsliv. Læs mere
Af Henrik Højlund
02.12.20, 20:20
En af Hongkongs markante demokratiforkæmpere, Ted Hui, er i Danmark for tiden. Men den danske regering vil ikke mødes med ham. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
02.12.20, 17:39
Danmark er nu under observation af EU-Kommissionen pga. regeringens lemfældige forhold til retsstatsprincippet – det er simpelthen så flovt. Læs mere