<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

MeToo - lad mig lige slå flere ting fast!

Lad os en gang for alle få slået fast, at der både findes et racisme-, diskriminations- og sexismeproblem i landet.

Hold da op, som der dukker sexismesager op i dette ganske land. Fra mediebranchen til forskerverdenen har kvinder i alle former og farver oplevet at blive krænket af deres mandlige leder eller kollega. Sofie Linde har godt nok fået sat gang i tingene. Det krævede åbenbart, at hun lige skulle skubbe til snebolden, inden den kunne rulle og blive til en lavine, og det er den blevet.


Det er selvfølgelig sagen med Morten Østergaard og Lotte Rod, der har vundet mest opmærksomhed, og for mange af os har den virket som en overreaktion fra Mortens og Radikale Venstres side. De fleste af os tænkte, at det nok lige var en overreaktion, at Østergaard skulle miste formandsposten pga. en 10 år gammel uønsket hånd på Lottes lår. Det er så efterfølgende kommet frem, at Morten har været involveret i flere sexismesager i Radikale Venstre. Gad vide, hvad vi fremover kommer til at kalde Morten Østergaard!


På de sociale medier kan man som altid finde mange meninger til hele sexismedebatten, men sådan er det med alle emner. Folk har sgu en mening om det hele, og sjovt nok er de alle sammen blevet eksperter i, ja, alt muligt. Vi kan vel bare sige tak til de sociale medier for at have givet alle en plads til at ytre sig!


Selvom Pia K. og Inger Støjberg har prøvet at sætte en stopper for lavinen, så er det ikke helt lykkedes – sagerne bliver ved med at poppe op.


Vi kunne nemt sidde fra morgen til aften og prøve at analysere og gisne om, hvad der fx er sket i de mange timer, hvor Radikale Venstres ledelse har siddet og diskuteret sagen om Morten Østergaard og Lotte Rod, eller om anklagerne imod Østergaard er holdbare eller falske. Vi kunne også sidde og lege eksperter i, hvorfor sexismedebatten har taget denne drejning, flere år efter den startede i USA, men uanset hvad ruller lavinen, og sagerne kommer frem en efter en, derfor kan vi kun prøve at slå nogle ting fast:


Det første, vi kunne slå fast, er at erkende, at vi har et sexismeproblem her i landet. Måske kunne vi også kalde det for et ligestillingsproblem, magtforholdsproblem eller krænkelsesproblem. Uanset hvad vi kalder problemet, har vi mange kvinder, der har følt sig krænket og dårligt behandlet af deres mandlige leder eller andre mandlige kollegaer, der har siddet i højere positioner end dem selv. Derfor nytter det intet, som mange også gjorde ved racismedebatten, som vi havde for få måneder siden, at nægte tilstedeværelsen af et sexisme-/ligestillingsproblem i dette ganske land. Lad os en gang for alle få slået fast, at der både findes et racisme-, diskriminations- og sexismeproblem i landet.

Vi kan også fastslå, at vi alle sammen skal stoppe med at tale på vegne af andre og stoppe med at dømme andre. Det er fuldstændig ligegyldigt, om du eller jeg tror på de forskellige kvinders krænkelseshistorier eller ej. På samme måde er det fuldstændig ligegyldigt, om vi anser fortællingerne som ægte eller krænkelsesværdige. Hvis en kvinde (eller en mand for den sags skyld) har følt sig krænket, så er det reelt nok. Ingen grund til at nægte, nedtone eller negligere, hvad andre føler.

Når det så er sagt, kan vi også slå fast, at der i denne proces selvfølgelig vil være kvinder, der vil stå frem bare for at få noget opmærksomhed, eller som vil bruge situationen til at træde på et andet menneske og dermed måske opnå noget, karrieremæssigt. Således kan nogle mennesker desværre agere, men det skal ikke ødelægge de andre kvinders sag.

Vi må også lige slå fast, at dette ikke er Danmarks eneste problem, og derfor skal vi også slå koldt vand i blodet uden at negligere problemet men huske på, at der også er meget andet at tage fat i.

Vi kan også meget nemt slå fast, at det er de ressourcestærke kvinder, der i disse uger råber op. Det er ikke de voldsramte kvinder, der sidder fast i deres voldelige forhold uden at kunne se en udvej. Det er heller ikke de kvinder, der er tvunget til at have sex med mænd kun af økonomiske grunde eller i frygt for deres mandlige alfonser, eller de mange andre kvinder, som af den ene eller anden grund ikke har modet eller ressourcerne til at råbe op. Derfor er det også vigtigt, at problemet ikke bliver negligeret til, at det kun handler om Morten Østergaard og Radikale Venstre. Det må ikke gå hen og blive en diskussion, der kun handler om personsager, og hvor snakken går på, hvor længe Sophie Carsten Nielsen har kendt til Morten Østergaards krænkelsessager og dermed blive gjort til et kendisproblem. Vi skal huske at være en stemme for dem, som virkelig mangler en stemme.Her afslutningsvis bliver jeg også nødt til at slå fast, at vi
selvfølgelig skal passe på med ikke at skabe yderligere splittelse i vores samfund, end der i forvejen eksisterer. Vi har allerede en kæmpe splittelse i etnicitet, religion, politiske holdninger m.m., og derfor skal vi ikke til at skabe en mand-kontra-kvinde-splittelse, hvor kønnene ikke længere kan omgås hinanden uden at være bange for, hvad det vil resultere i.


Det er ikke en nem diskussion, men godt at vi har fået gang i den - selvfølgelig så længe det sker på en fornuftig måde og med respekt og ydmyghed over for hinanden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere