<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Længe leve sultanen. Alt, hvad du gør, gør du rigtigt

Bare så længe, at Erdogan kan læse koranvers i Hagia Sophia, og kvinderne kan gå med tørklæde i offentlige og statslige institutioner.

De fleste af jer har nok set billederne fra Istanbul, hvor over 300.000 mennesker var samlet for at deltage i den første fredagsbøn efter 86 år i Hagia Sophia. Selvfølgelig var Erdogan til stede, og selvfølgelig skulle han også læse flere vers fra koranen; hvorfor skulle han dog glippe denne gyldne mulighed? Manden er jo fremstillet som den store stærke muslimske leder. Vi er rigtig mange, som opfatter dette som bedragerisk og har svœrt ved at tage det seriøst, men der findes desværre også mange, som falder for det store fupnummer. De betragter alt det negative, der bliver skrevet eller fortalt om Erdogan, som løgnagtigt og som einternationalt komplot. 

Det er den sandhed, de har skabt i forhold til deres ståsted i livet, i forhold til deres politiske og religiøse overbevisning- i forhold til deres opvækst og omgangskreds. 

De tror fx på fortællingen om, at der er kommet mere frihed og demokrati i Tyrkiet. Denne antagelse er baseret på, at religionen har fået en meget større rolle i det offentlige rum, og at religiøse symboler ikke længere er forbudte i parlamentet og på universiteterne m.m. Så længe kvinderne kan gå med tørklæde i offentlige og statslige institutioner, mener disse mennesker, at der er kommet mere demokrati og frihed i Tyrkiet. 

At mindst 7500 kvinder har mistet livet, siden AKP kom til magten i 2003, betyder ikke alverden for denne gruppe mennesker. Husk nu på, at det er kvinder, som er blevet dræbt af deres kæreste, ægtefælle eller andet mandlig familiemedlem, derfor er det passende at kalde drabene for æresdrab. Antallet af dræbte kvinder var nede på 83 i 2003, hvor AKP kom til magten, og i hele 2019 blev der registreret 474 antal dræbte kvinder. 

I løbet af juli måned i år har der været 36 nye æresrelaterede drab på kvinder i Tyrkiet.

Disse tal betyder ikke specielt meget for Erdogan-sympatisørerne, så længe kvinderne kan gå med tørklæde i offentlige og statslige institutioner, og Erdogan læser koranvers op i Hagia Sophia, er disse tal ubetydelige. 

På samme måde betyder det ikke specielt meget, at Tyrkiet er det land i verden med næst flest fængslede journalister. Tyrkiet har flere fængslede journalister end Egypten, Saudi Arabien, Iran m.m. Den nye lov, der blev vedtaget i juli måned i år, og som har til formål at øge kontrollen over de sociale medier, har heller ingen betydning for disse mennesker. 

Det har heller ikke en stor betydning, at der i den tid, hvor Erdogan har siddet på magten, er blevet bygget 78 nye fængsler i Tyrkiet, og at antallet af fængslede er steget fra omkring 50 tusinde i 2003, hvor AKP kom til magten, til at der i dag er omkring 264 tusinde fængslede - heriblandt mange politiske fanger, som sidder i fængsel pga. deres kritik af Erdogan. Formanden for det prokurdiske parti HDP, Selahattin Demirtaş, sidder fortsat fængslet siden 2016, men han bliver også betragtet som en terrorist, og derudover er han bare kurder!

Tyrkiet bliver også betegnet som et ikke-frit land ifølge Freedom of House. Det betyder selvfølgelig ikke specielt meget, så længe Erdogan kan læse koranvers i Hagia Sophia.  

Arbejdsløsheden i Tyrkiet er tårnhøj, og der er i dag er over 7 millioner arbejdsløse i landet. Landets udlandsgæld er steget fra 130 milliarder dollars i 2003 til i dag at være over 437 milliarder dollars, og den tyrkiske lira har i løbet af de sidste par år mistet ekstrem meget værdi. Alt dette betyder ikke specielt meget for disse mennesker, så længe kvinderne kan komme ind i offentlige og statsligeinstitutioner uden at skulle tage deres tørklæde af. Og hvad så hvis de tyrkiske pensionister ikke har råd til at rejse til Mallorca eller Gran Canaria, ligesom de danske pensionister kan, bare så længe Hagia Sophia er blevet til en moske. 

Det betyder heller intet, at Tyrkiet i dag nærmest er uvenner med alle dets nabolande. At Erdogan kaldte Assad for sin bror indtil 2010 og dernæst førte krig imod selv samme bror Assad. At Tyrkiet skød et russisk fly ned i 2016, og at Erdogan til at starte med nægtede at undskylde men alligevel endte med at sende et undskyldningsbrev til Putin efter nogle måneder, betyder heller ikke ret meget. Ligesom, at det ikke har nogen betydning, at Erdogan i februar 2011 sagde, at Nato intet har at lave i Libyen, og at han 1 måned senere i marts 2011 ændrede sin mening og støttede NATO’s krigshandlinger i Libyen.

Det betyder ligeledes intet, at israelske specialstyrker i 2010 dræbte ni tyrkiske statsborgere ombord på nødhjælpsskibet Mavi Marmara. Det hele blev glemt ved, at Israel betalte en stor erstatning til de efterladte, og Erdogan fik en undskyldning bag lukkede døre af Benyamin Netanyahu, samtidig med at de israelske specialstyrker fik beskyttelse mod retsforfølgelse. De to landes handelsrelationer er lige siden kun vokset. 

Alt dette har selvfølgelig ingen betydning, så længe Erdogan kan læse koranvers i Hagia Sophia, og sekularismen i Tyrkiet ikke længere er eksisterende. 

Så længe millioner af tyrkere, arabere, somaliere m.m., også iblandt herboende, blindt og ukritisk falder for Erdogans symbolpolitik, ja, ligeså længe vil manden kunne agere som sultan af Tyrkiet og sidde i sit ulovlige Hvide Palads med over 1000 værelser, som har kostet over 3 milliarder kr. at bygge. Alt dette har ingen betydning, sultan Erdogan. For alt, hvad du gør, gør du rigtigt. 

Længe leve Sultan Erdogan!!!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Rune Lund
30.09.20, 12:23
- der er råd til både grøn omstilling og velfærd Læs mere
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.09.20, 09:26
Igen har grupper af indvandrere forsøgt at tiltvinge sig adgang til et hospital, så politiet må skride ind. Det vil vi ikke have i Danmark. Læs mere