Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvornår stopper Danmark med at følge USA i tykt og tyndt?

Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington.

“I can’t breathe,” sagde den afroamerikanske mand, imens betjenten pressede knæet ned mod nakken og halsen på ham. Hans nødråb er blevet et symbol på de millioner, der er blevet undertrykt af systemet i USA.

Er det første gang, at en betjent dræber en afroamerikansk borger? Nej, og det bliver heller ikke sidste gang. Landet, som altid prædiker moral og etik, og som altid står forrest i køen i forhold til at fortælle andre lande, at de er udemokratiske og mangler moral m.m., har i min optik selv været skyld i meget ulykke.


Landets oprindelse er en historie om tyveri, voldtægt og drab. Ikke nok med, at man har dræbt og besat de indfødte og deres land, så har USA også haft en indflydelse på drabet af millioner af mennesker rundt om i verden. Selvom landet bliver betragtet som ‘den frie verdens leder,’ så er det ikke frihed, landet har udbredt. Tværtimod har amerikanernes politik altid været at støtte militærjuntaer, diktatorer, islamister m.m. Så længe, at politikken har kunnet gavne den amerikanske elite, så har man ikke været ræd for at følge den.


Danmark og de danske politikere har altid været begejstret for USA og amerikansk politik og kultur. Lige siden årene 1948-1953, hvor Danmark modtog Marshall-hjælpen, har vi fulgt amerikanerne i tykt og tyndt. Der er en begejstring for USA, og hvad der ellers er amerikansk. Dette både i forhold til USA som den vestlige verdens leder, men med tiden også i forhold til den amerikanske drøm og det amerikanske samfund, som er domineret af en ekstrem form for kapitalisme.


Men de politikere eller medier, som er fortalere for USA og kapitalismen i amerikansk version, fortæller os intet om, at de tre rigeste personer i USA har lige så store værdier, som den nederste halvdel af den amerikanske befolkning har tilsammen.

Eller at de 400 rigeste amerikanere har værdier, som svarer til, hvad 64 procent af befolkningen har tilsammen, det er omkring 204 millioner mennesker.

De siger intet om, at én procent af befolkningen ejer 40 procent af rigdommene i USA. Eller at der er over 40 millioner fattige i USA. Man hører dem heller ikke snakke om, at der er over 2 millioner afroamerikanere, som er under overvågning af det amerikanske retsvæsen, det er enten, fordi de sidder i fængsel, er på prøveløsladelse eller har modtaget en betinget dom. Der findes mange grunde til, at vi i disse dage ser folk demonstrere i de amerikanske gader.


Der er meget negativt at tage fat i i forhold til USA, og det er mig fortsat ubegribeligt, at mange også herhjemme i Danmark ikke kan se, hvor meget skade landet har været med til at skabe, ja, ikke kun for sin egen befolkning, men også for mange andre lande.

Det er selvfølgelig flere årtiers propaganda via. medierne og politikerne, som har indoktrineret befolkningen i Danmark og mange andre lande med ideen om, at USA kæmper for en retfærdig, human og demokratisk verden. Nonsens, men det har desværre virket.


Uanset hvad, så har coronakrisen tydeliggjort, at USA er ved at miste terræn, og landet kan ikke længere agere, som det tidligere har gjort. I den anledning er det også vigtigt, at Danmark og de danske politikere begynder at tænke over, om vi fortsat skal følge USA i tykt og tyndt.


Takke være USA og Anders Fogh har Danmark desværre deltaget i flere krige og både ødelagt unge danske mænd og kvinders liv, men også været med til at destabilisere mange lande og haft en finger med i mange menneskers død i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien m.m.


Derudover har vores urokkelige amerikanske politik kostet Danmark mange milliarder. Vi har brugt minimum 15 milliarder kr. på krigene i Mellemøsten. Da vi fortsat er involveret i konflikterne, stiger beløbet år for år. Derudover kan vi tilføje 65 milliarder kr. (minimumsbeløb), som vores nye 27 kampfly koster, og de omkring 23 milliarder kr., som vi bruger på forsvaret i dag, men som den tidligere regering og partierne bag forsvarsforliget efter pres fra Donald Trump besluttede skulle stige med yderligere 4,5 milliarder kr. Dermed er det samlede beløb omkring 28 milliarder kr.

Forbruget stopper ikke helt her. Trump ønsker nemlig, at vores bidrag til NATO-samarbejdet skal koste 2% af vores BNP, derfor skal der findes endnu flere milliarder i de kommende år. Mange milliarder, som kunne bruges til vores allerede hårdt pressede velfærd.

Man skal lige have in mente, at alle disse milliarder ikke bliver brugt på at skabe en bedre og fredeligere verden, men bliver brugt til død og ødelæggelse.


Ikke nok med, at vores gode allierede, USA, har forvandlet Danmark til en krigsnation, så er vores forhold til andre nationer også blevet ødelagt. Bl.a. vores forhold til Rusland og Kina. Der er ingen tvivl om, at Kina på mange områder har overhalet USA, både økonomisk og teknologisk. Kina vil inden for den nærmeste fremtid indtage postionen som supermagt, og når det sker, vil det være dumt, at Danmark står tættere på USA, som mere og mere ligner en svækket, men stadig utilregnelig og farlig cowboy.


Det er ikke særlig smart, at Mette Frederiksen starter et opgør med Kina og bl.a. i forhold til det nye 5G netværk, som der er blevet talt så meget omkring, vælger at fortsætte med propagandaen overfor Huawei og Kina. Der er ingen tvivl om, at kinesiske Huawei og deres 5G-teknologi er bedre end det, amerikanerne kan tilbyde. Som så ofte tidligere set vælger amerikanerne en strategi, som går ud på, at hvis man ikke kan vinde over modstanderen med fairplay, så kan man i stedet starte en international smædekampagne imod dem. Det er akkurat det, der er sket i forhold til Huawei og Kina. Bl.a. ved at anholde Huaweisfinansdirektør og datter af selskabets stifter Ren Zhengfei. Derudover har USA presset dets allierede til ikke at vælge Huawei i forhold til etablering af 5G-netværket. Bl.a. derfor valgte TDC i 2019 at stoppe samarbejdet med Huawei, som ellers siden 2013 har stået for TDC’s netværk, og det med stor succes.


Verden er ved at ændre sig. Magten er ved at flytte sig, fra vest til øst. Danmark bliver nødt til at genoverveje sit samarbejde med USA, som i forvejen ikke har gavnet danskerne (på nær Anders Fogh Rasmussen). Jeg siger ikke, at vi i stedet skal følge kineserne ukritisk, men vi skal i hvert fald stoppe med at følge amerikanerne, som vi hidtil har gjort. Vi skal handle ud fra danske interesser og ikke amerikanske. Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere