<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad kommer til at ændre sig med corona-krisen?

Der vil komme til at ske store ændringer i vores dagligdag, vores arbejdsliv, kontakten med andre mennesker, vores trang til at forbruge m.m.

Intet bliver det samme igen. Mette Frederiksen har sagt det flere gange: Det samme har eksperterne og WHO. Det burde da også efterhånden være tydeligt for enhver, at der uden tvivl vil komme til at ske store ændringer i vores dagligdag, vores arbejdsliv, kontakten med andre mennesker, vores trang til at forbruge m.m.

Hvis man tror, at det kun bliver 1-2 måneder, hvor vi arbejder hjemmefra, samtidig med at vi har børnene gående i boligen og ikke kan besøge vores forældre af frygt for at smitte dem, og hvor næsten alt andet end dagligvarekæderne har lukket, til at hverdagen kort tid efter bliver den samme igen, tager man altså fejl.

Bare fordi vi ikke er blevet ramt så hårdt som USA, Italien, Frankrig eller Spanien, betyder det ikke, at alting om lidt vil vende tilbage til det gamle. Nu skal de i første omgang afprøve, om de yngste børn i dette land kan bære smitten med hjem til forældrene og deres ældre søskende. Er det ikke meningen med, at den gradvise åbning starter med børnene? Skal vi ikke arbejde hen imod en ‘flokimmunitet’?

Jeg synes nu, at institutionerne i forvejen er en ‘bakteriebombe’, og børnene bringer da altid sygdom med hjem, men denne gang skal de åbenbart have coronaen med. I hvert fald er planen, at mange flere skal blive syge og dø.

Lad os se, hvor galt det kommer til at gå.

Allerede nu kan man se og høre om bekymrede forældre på de sociale medier, som ikke ønsker, at deres børn skal være forsøgskaniner, og at regeringen burde lukke Danmark op, men ikke ved at starte med børnene. Flere er vrede, og forståeligt nok siger de alle sammen, at deres børns liv kommer før dansk økonomi.

Jeg tror faktisk, at det bliver en af de store ændringer, som vi fremadrettet vil se. Altså en radikal ændring af vores syn på penge og vores generelle syn på det økonomiske system. Vores enorme trang til at forbruge og hele tiden købe nyt vil med tiden blive radikalt forandret.

Selvom eksperterne i blå jakkesæt med fuld styrke vil fortælle os, at vi skal have gang i hjulene igen, og at vi bare skal ud og forbruge, så tror jeg, at det, vi alle sammen er vidne til i disse uger og fortsat vil være vidne til i lang tid endnu, vil ændre vores holdning til penge og materielle genstande. Uanset politisk holdning, så kan vi vel alle sammen blive enige om, at alverdens penge ikke kan bruges til ret meget, hvis ikke vi har vores eget og vores nærmestes helbred i orden.

En anden ændring bliver nok, at det fortsat vil være svært for os at mødes i større forsamlinger. Det kommer også til at gå udover store indkøbscentre, som højst sandsynligt vil stå tomme i flere måneder endnu. Vi vender forhåbentlig tilbage til mindre, lokale butikker, men det er vel også helt ok. De har deres helt egen charme og lokale kendskab fremfor de store centre, hvor detvrimler med mennesker, og alle er her fremmede for hinanden.

I forhold til forsamlinger bliver vores arbejdsplads også ændret. Vi kan ikke længere sidde mange på samme kontor eller spise i samme kantine m.m. Derfor bliver arbejdet heller ikke det samme, som før coronaens indtog i vores liv. Forskudte arbejdstider, så vi er færre på arbejdspladsen, måske 30 timers arbejdsuge i stedet for 37 timer. Der kommer uden tvivl også til at ske nogle radikale ændringer på det område.

Måske er det bare ønsketænkning, men jeg håber inderligt, at den verden, hvor ham med de fleste penge kan få bygget hvad som helst og hvor som helst, han ønsker, snart slutter. Altså den verden, hvor homo sapiens tror, at den kan agere som Gud overfor planeten. Jeg håber inderligt, at vi snart indser, at vi kun er gæster her, og at vi begynder at opføre os som gæster burde. Vi ejer ikke planeten!

Der er mange andre ændringer, som vi kunne tale om, men afslutningsvis vil jeg lige nævne en anden stor ændring, som jeg helt sikkert mener vil ske. Nemlig, at den globale magt bliver flyttet fra vest til øst. Denne krise har vist, at både de store europæiske lande, men også “den frie verdens” leder, USA, ikke er i stand til at håndtere denne krise. Derudover findes solidariteten overhovedet ikke blandt disse lande. De kunne åbenbart kun støtte hinanden i de gode gamle dage, hvor de bombede ulandene og røvede deres rigdomme!

Derimod har især Kina vist, hvad landet er i stand til. Både Kina og Rusland har sendt hjælp til Italien og Spanien. De har vist sig som handlekraftige, i en tid hvor de store vestlige lande er kriseramte. Selv arabiske Egypten har sendt brugbart lægeligt udstyr til Italien.

Og selvom Anders Fogh og ligesindede ikke er så glade for denne nye verdensorden, som er ved at blive skabt, så er den også uundgåelig.

Nu, hvor vi snakker om manden, så har I vel hørt, at han har fået et nyt arbejde som rådgiver i en amerikansk storbank? Det kunne åbenbart godt betale sig for ham at lyve Danmark i krig.

Med håbet om en mere fredelig og human verden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
26.07.21, 17:53
Kontanter er ulækre og gør livet lettere for kriminelle Læs mere
Af Mikael Jalving
24.07.21, 14:00
Stille flanerer vi rundt mellem venners statusopdateringer, hashtags og parader af selvgodhed, det er en flyvetur ind i intetheden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.07.21, 19:00
Hvis man begynder at kræve regler og normer, som er meget fjernt fra nutidens Danmark, indført, må man også forvente en modstand fra majoriteten i landet. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
23.07.21, 14:45
Breivik var et ødelagt menneske, der hadede alt, hvad hans diplomatfar stod for Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.07.21, 14:00
Tager vi overhovedet ved lære af naturkatastroferne? Ikke meget tyder på det, for regeringen taler om klimaplan, som når små børn skriver ønskeseddel til jul. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.07.21, 20:00
Danmark og Grønland kigger den anden vej, mens de skubber problemet ind under gulvtæppet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.07.21, 12:15
Kirkefolket har naturligvis samme ytringsfrihed som alle andre. Om igen, Venstre. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.07.21, 20:00
Krænkeren er problemet. At vende det på hovedet er provokerende og blokerer for løsninger. Læs mere