Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er den hvide mands verden - indse det nu!

Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig?

Måske er det gået helt forbi jer, men for nogle uger tilbage blev den bolivianske præsident væltet af magten.

Men hvad havde Evo Morales egentlig regnet med? Troede han bare, at han kunne nationalisere landets olie og naturgas uden konsekvenser? Skulle han bare slippe afsted med at nationalisere kritisk infrastruktur? Hans succesfulde politik med at mindske fattigdommen i Bolivia og skabe mere velstand for underklassen troede han vel ikke på kunne fortsætte for al evighed? Det er også frækt af ham at skabe økonomisk vækst på gennemsnitlig 5 procent igennem et årti eller at bruge pengene på diverse sociale projekter til gavn for de fattigste i Bolivia. Hvad med hans tætte samarbejde med socialistiske/kommunistiske regimer som Venezuela og Cuba eller hans økonomiske handelsaftaler med Kina, skulle de bare fortsætte uden forhindringer?

Evo Morales kender åbenbart ikke til det kapitalistiske system og de store, multinationale selskabers monopol på jordens rigdomme. Han ved tilsyneladende ikke, at de vestlige/imperialistiske magter altid har spillet et dobbeltspil over for tredjeverdenslandene. Han kender øjensynligt ikke til deres evige snak om demokrati og den frie verdens værdier, men kun så længe at deres egne interesser ikke er på spil.

Troede han virkelig på, at USA ville se på, imens han kunne vælges for fjerde gang som Bolivias præsident? Han burde da kende til de vestlige magters taktik – først så anerkender man ikke valget, dernæst sætter man gang i de forskellige ngo’er og diverse organisationer, som man for længst har klargjort, og som har fået til opgave at skabe folkelig opstand og uro. Hvis ikke dette lykkes, så har man da altid en hærchef, som man kan bringe i spil. Vi har tidligere set samme scenarie, men dem har Morales åbenbart glippet.

Samme taktik blev ellers afprøvet i Venezuela for et halvt år siden, hvor man beskyldte Maduro for valgsvindel, og efter uro og demonstrationer prøvede man at få militæret til at vælte regeringen, men denne gang uden held.

Hvad havde Morales helt seriøst regnet med? Kender han overhovedet ikke til imperialisternes historie? I en verden, hvor 14 afrikanske lande fortsat betaler koloniskat til Frankrig, skulle Morales så få lov til at fordele Bolivias rigdom til det bolivianske folk? Omkring 500 milliarder dollars suger Frankrig fortsat ud af deres gamle kolonier. Hver eneste gang, landene ønsker selvstændighed og gør oprør, så slår man hårdt ned på dem. I de sidste 55 år har der været omkring 67 militærkup i 26 forskellige afrikanske lande. 16 af disse lande er gamle, franske kolonier.

Det er vel ikke helt overraskende, at den tidligere franske præsident Jaques Chirac i 2008 sagde, at ”Without Africa, France will slide down into the rank of a third (world) power”.

Det burde heller ikke overraske nogen, at i oktober 2019 vedtog et bredt flertal i det danske folketing at sende to troppetransporthelikoptere og 70 danske soldater til Sahel-regionen i Afrika (ja, vi er sgu blevet en krigsnation). De skal sammen med franskmændene jagte “terrorister” i Mali, Mauretanien, Burkina Faso, Niger og Tchad. 4 af landene betaler fortsat koloniskat til Frankrig. Gad vide, om det er socialisterne, der har gjort oprør og nægtet at betale koloniskat? Måske derfor Macron fornyelig var på besøg i Danmark – hans måde at takke den danske regering på.

Der findes talrige eksempler på, hvordan de vestlige lande stjæler ressourcerne fra tredjeverdenslandene og skaber uro og ballade, når deres interesser er i fare. Samme scenarier foregår også i Mellemøsten. Fx har USA valgt at blive i Syrien og taget ejerskab over landets oliefelter i Deir el-Zour-provinsen.

Og så undrer det fortsat nogen, hvorfor tredjeverdenslandene forbliver fattige og er i evig krig og konflikt. Man kan ikke bortforklare det med kultur- eller racesnakken. Havde der været så meget indblanding i Danmarks interne anliggender, og landets ressourcer blev stjålet, ja, så havde vi nok også set en helt anden udvikling her.

Denne rigdom, som bliver taget fra tredjeverdenslandene, kommer selvfølgelig ikke den brede befolkning til gode i de vestlige lande. Jo, masserne får nogle goder i form af bl.a. en fungerende infrastruktur, små lønninger og et liv uden krig og kaos, men det er få familier, der virkelig sidder på midlerne. Fx har de ti rigeste familier i Danmark tilsammen en formue på over 300 milliarder kr. I USA sidder den rigeste ene procent af befolkningen på over 40 procent af rigdommene i landet.

Og selvom Frankrig suger omkring 500 milliarder kr. ud af deres gamle kolonier, så går pengene ikke til den brede befolkning. Derfor ser vi fortsat de gule veste i de franske gader.

Den hvide mand har altid ageret uden nåde og barmhjertighed, og det burde Evo Morales og ligesindede socialister/kommunister da vide. Selvfølgelig vil de store, rige herrer ikke dele jordens rigdomme med os andre. Hvorfor kan socialisterne/kommunister ikke bare adlyde og være tilfredse? De skal også altid skabe problemer. Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet, lukning af domstolene og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere