Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er dødtræt af at diskutere danskhed og Danmark

Som om det eneste rigtige er at være dansker!

Jeg kan umuligt være den eneste, som er blevet træt af denne ”danskhed”-diskussion. Den konstante snakken om, at man skal være på en bestemt måde for at være dansker, eller at du skal elske Danmark og have loyalitet over for Danmark. Det evige spørgsmål, om man kan være muslim og samtidig elske Danmark, eller om man kan have forældre, der er født i et mellemøstligt land og alligevel se Danmark som sit fædreland eller som det land, man tilhører m.m. Er vi ikke nået til et punkt, hvor man bare har fået nok? Eller hvor man kan undre sig over, hvad det hele egentlig skal ende med?

For nogle uger tilbage havde vi ”danskhed”- og ”rejs hjem”-diskussionen mellem Harun Demirtas og Mette Thiesen fra Nye Borgerlige. Det var, som om den ingen ende ville tage. Det ene øjeblik var det statsborgerskab, og i det andet gratis flybillet m.m. Men det skabte headlines og debat, som sælger. Jens Philip Yazdani og andre med anden etnisk baggrund skriver om den nye undersøgelse, som Mandag Morgen publicerede, og som viser, at hver fjerde dansker vil have sendt muslimske indvandrere ud af landet (meget groft sagt, men husk også, at Paludan, som vil sende muslimerne ud af landet, fik 63.547 stemmer ved sidste valg). Ja, det lyder da vanvittigt skræmmende, men overrasker det nogen, at tingene har udviklet sig så drastisk?

Jeg husker tydeligt, hvordan min dansk-/klasselærer i folkeskolen med en bestemt og hård tone fortalte mig, at jeg ikke var tyrker, men derimod dansker. Hun ville oprigtigt ikke have, at jeg skulle betragte mig selv som tyrker: ”Nej, du er ikke tyrker, men dansker, Utku,” sagde hun. Dengang var jeg en knægt på omkring otte-ni år, og jeg tænkte ikke så meget over det, hun havde sagt. Det politiske Danmark var endnu ikke gået hen og blevet så fremmedfjendsk dengang i starten af 1990’erne, og derfor fyldte hendes ord ikke alverden.

Følger man derimod med i debatten i dag, uanset om det er på tv, de etablerede aviser eller de sociale medier, hvor det virkelig er taget til, så kan man finde mange med anden etnisk baggrund, som kæmper en ihærdig kamp for at blive betragtet som danskere. De prøver virkelig at argumentere over for etniske danskere, at de skal betragte dem som danskere med arabisk, tyrkisk eller anden etnisk baggrund. Etniske danskere, derimod, prøver at fortælle dem, at de ikke er danske eller nogensinde kan blive det. De er muslimer, og de vil altid forblive muslimer, som absolut ikke kan forenes med danskhed. Denne diskussion er blevet så heftig og konstant.

Først og fremmest: Findes der ikke en venlig sjæl, som kan definere danskhed for mig? Kræver det, at man har etnisk danske forældre? Eller måske skal ens bedsteforældre og tipoldeforældre også være etnisk danske? Eller er det “godt nok”, hvis man spiser svinekød og ikke er religiøs? Måske skal man helst drikke en masse alkohol, eller kræver det noget helt andet at være dansk?

Det er, som om jeg kan høre nogle sige, at danskhed handler om ligestilling, frihedsrettigheder og demokrati. Til dem bliver jeg nødt til at sige, at millioner af mennesker verden rundt dagligt kæmper en kamp for frihed, ligestilling og et demokratisk system. Derfor er disse værdier ikke noget, som Danmark og danskerne har patent på. Det er universelle rettigheder, som de fleste mennesker helst vil leve med. Du skal derfor bruge nogle andre begreber, som du kan definere danskhed med.

Dernæst: Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor så mange med anden etnisk baggrund kæmper så ihærdigt for at kunne kalde sig selv for danskere med anden etnisk baggrund? Er det ikke fint nok at være tyrker, som er bosiddende i Danmark? Det burde da være helt okay f.eks. at have interesse for den tyrkiske fodboldliga frem for den danske. Ligesom det vel er helt okay, at man hellere vil læse en roman på tyrkisk end på dansk? Så længe man går på arbejde og betaler skat, følger de danske love og regler, lever et normalt og fredeligt liv uden at genere andre, så burde det vel være helt okay “bare” at være herboende tyrker. Hvorfor denne ihærdige kamp for at blive kaldt dansker med tyrkisk, arabisk eller anden etnisk baggrund? Som om det eneste rigtige er at være dansker!

Jeg får lyst til at skrive, om det ikke er nok “bare” at være et menneske eller en verdensborger, men sådanne humane termer er ikke længere gældende i denne debat. Begge fløje lever af hinandens vrede og had. Når den ene fløj sviner de andres religion til, så ser vi, at den anden fløj bliver mere religiøst indstillet. På denne måde påvirker og lever fløjene af hinanden. I midten sidder vi andre og ser til, mens denne debat bliver mere heftig og farlig. Vi kunne vælge bare at se væk, men i sidste ende vil den ramme os alle sammen.

Ja, derudover så skaber debatten headlines, som sælger, og det er måske vigtigere end vores sammenhængskraft. Jeg skal sgu også stoppe med at være så idealistisk, når alle andre kun tænker på headlines og omtale.

Gad vide, hvad min gamle klasselærer tænker om dette indlæg? Vær hilset.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
22.01.20, 10:46
Roundup er til gavn for både biodiversitet og klimaet, og et borgerforslag om at forbyde sprøjtemidler med glyfosat er båret af følelser, ikke fakta. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.20, 22:21
Eneste løsning mod Facebooks egenrådige fremfærd er lovgivning. Gøre det strafbart at forskelsbehandle politiske holdninger. Læs mere
Af Marie Høgh
21.01.20, 22:11
Biskopperne vil reducere Folkekirkens CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Umiddelbart rummer det symbolpolitiske forslag varm luft nok til at opvarme alle landets middelalderkirker helt indtil undergangen og Kristi genkomst. Og mens vi venter, vil biskopperne åbenbart lægger kirkehus til den identitetspolitisk syge, ekstreme selvrealisering og overopmærksomhed på os selv, som desværre (næsten) altid følger klimaaktivismen. Læs mere
Af Henrik Højlund
21.01.20, 15:14
Mattias Tesfayes udtalelser om, at noget står over Gud, er tåbelige. Et samfund, som tror, at dets egne demokratisk vedtagne værdier er de højeste værdier og sandheder, ender med at udøve en form for skjult diktatur. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.01.20, 20:45
Dollarmilliardærerne ejer ikke størstedelen af den globale formue, men 2,4 pct. Læs mere
Af Harun Demirtas
20.01.20, 14:52
En ny rystende rapport viser, at muslimske kvinder fortsat er udsat for social kontrol i forhold til deres ægteskab. Det skal der laves om på. Vejen går gennem moskeerne, hvor der skal gøres op med kvindeundertrykkende holdninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.01.20, 14:52
Nationalkonservative EU-modstandere fylder i debatten, men har ikke opbakning i befolkningen Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.01.20, 11:12
Politikerne kan ikke sidde den nuværende udvikling, hvor Facebook vurderer og blokerer, overhørig, og det kan blive farligt. Læs mere