Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg er dødtræt af at diskutere danskhed og Danmark

Som om det eneste rigtige er at være dansker!

Jeg kan umuligt være den eneste, som er blevet træt af denne ”danskhed”-diskussion. Den konstante snakken om, at man skal være på en bestemt måde for at være dansker, eller at du skal elske Danmark og have loyalitet over for Danmark. Det evige spørgsmål, om man kan være muslim og samtidig elske Danmark, eller om man kan have forældre, der er født i et mellemøstligt land og alligevel se Danmark som sit fædreland eller som det land, man tilhører m.m. Er vi ikke nået til et punkt, hvor man bare har fået nok? Eller hvor man kan undre sig over, hvad det hele egentlig skal ende med?

For nogle uger tilbage havde vi ”danskhed”- og ”rejs hjem”-diskussionen mellem Harun Demirtas og Mette Thiesen fra Nye Borgerlige. Det var, som om den ingen ende ville tage. Det ene øjeblik var det statsborgerskab, og i det andet gratis flybillet m.m. Men det skabte headlines og debat, som sælger. Jens Philip Yazdani og andre med anden etnisk baggrund skriver om den nye undersøgelse, som Mandag Morgen publicerede, og som viser, at hver fjerde dansker vil have sendt muslimske indvandrere ud af landet (meget groft sagt, men husk også, at Paludan, som vil sende muslimerne ud af landet, fik 63.547 stemmer ved sidste valg). Ja, det lyder da vanvittigt skræmmende, men overrasker det nogen, at tingene har udviklet sig så drastisk?

Jeg husker tydeligt, hvordan min dansk-/klasselærer i folkeskolen med en bestemt og hård tone fortalte mig, at jeg ikke var tyrker, men derimod dansker. Hun ville oprigtigt ikke have, at jeg skulle betragte mig selv som tyrker: ”Nej, du er ikke tyrker, men dansker, Utku,” sagde hun. Dengang var jeg en knægt på omkring otte-ni år, og jeg tænkte ikke så meget over det, hun havde sagt. Det politiske Danmark var endnu ikke gået hen og blevet så fremmedfjendsk dengang i starten af 1990’erne, og derfor fyldte hendes ord ikke alverden.

Følger man derimod med i debatten i dag, uanset om det er på tv, de etablerede aviser eller de sociale medier, hvor det virkelig er taget til, så kan man finde mange med anden etnisk baggrund, som kæmper en ihærdig kamp for at blive betragtet som danskere. De prøver virkelig at argumentere over for etniske danskere, at de skal betragte dem som danskere med arabisk, tyrkisk eller anden etnisk baggrund. Etniske danskere, derimod, prøver at fortælle dem, at de ikke er danske eller nogensinde kan blive det. De er muslimer, og de vil altid forblive muslimer, som absolut ikke kan forenes med danskhed. Denne diskussion er blevet så heftig og konstant.

Først og fremmest: Findes der ikke en venlig sjæl, som kan definere danskhed for mig? Kræver det, at man har etnisk danske forældre? Eller måske skal ens bedsteforældre og tipoldeforældre også være etnisk danske? Eller er det “godt nok”, hvis man spiser svinekød og ikke er religiøs? Måske skal man helst drikke en masse alkohol, eller kræver det noget helt andet at være dansk?

Det er, som om jeg kan høre nogle sige, at danskhed handler om ligestilling, frihedsrettigheder og demokrati. Til dem bliver jeg nødt til at sige, at millioner af mennesker verden rundt dagligt kæmper en kamp for frihed, ligestilling og et demokratisk system. Derfor er disse værdier ikke noget, som Danmark og danskerne har patent på. Det er universelle rettigheder, som de fleste mennesker helst vil leve med. Du skal derfor bruge nogle andre begreber, som du kan definere danskhed med.

Dernæst: Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor så mange med anden etnisk baggrund kæmper så ihærdigt for at kunne kalde sig selv for danskere med anden etnisk baggrund? Er det ikke fint nok at være tyrker, som er bosiddende i Danmark? Det burde da være helt okay f.eks. at have interesse for den tyrkiske fodboldliga frem for den danske. Ligesom det vel er helt okay, at man hellere vil læse en roman på tyrkisk end på dansk? Så længe man går på arbejde og betaler skat, følger de danske love og regler, lever et normalt og fredeligt liv uden at genere andre, så burde det vel være helt okay “bare” at være herboende tyrker. Hvorfor denne ihærdige kamp for at blive kaldt dansker med tyrkisk, arabisk eller anden etnisk baggrund? Som om det eneste rigtige er at være dansker!

Jeg får lyst til at skrive, om det ikke er nok “bare” at være et menneske eller en verdensborger, men sådanne humane termer er ikke længere gældende i denne debat. Begge fløje lever af hinandens vrede og had. Når den ene fløj sviner de andres religion til, så ser vi, at den anden fløj bliver mere religiøst indstillet. På denne måde påvirker og lever fløjene af hinanden. I midten sidder vi andre og ser til, mens denne debat bliver mere heftig og farlig. Vi kunne vælge bare at se væk, men i sidste ende vil den ramme os alle sammen.

Ja, derudover så skaber debatten headlines, som sælger, og det er måske vigtigere end vores sammenhængskraft. Jeg skal sgu også stoppe med at være så idealistisk, når alle andre kun tænker på headlines og omtale.

Gad vide, hvad min gamle klasselærer tænker om dette indlæg? Vær hilset.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
02.08.20, 15:06
Hvem er egentlig mest uværdig. Den tvungne eller den tvingende? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
31.07.20, 12:00
Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv. Læs mere
Af Nauja Lynge
31.07.20, 10:43
Hovedingrediensen i fordomme mod grønlændere er selvstyrets sejlende sociale område og dansk uvidenhed.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.20, 09:44
Engang var Danmark også dansk syd for den nuværende sønderjyske grænse. I løbet få årtier blev det fortysket. Og forsvandt for altid for Danmark. Læs mere
Af Isabella Arendt
30.07.20, 20:59
Morten Messerschmidt er i dag ude med udtalelser om, at han og DF skal gå til kamp for kristne værdier. Desværre har han fuldstændig misforstået, hvad kristne værdier er. Det er farligt! Læs mere
Af Henrik Højlund
30.07.20, 17:45
Coronapandemien har endnu en gang rejst det gamle spørgsmål om Guds troværdighed. Hvordan kan så meget lidelse finde sted i verden, hvis Gud er god og almægtig? Men det spørgsmål er kun for alvor relevant, hvis Gud kun er Gud på menneskets præmisser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
30.07.20, 15:16
Vi bor i et lille land, og derfor har vi brug for at komme ud og suge nye indtryk til os Læs mere