Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Giv endelig de rige flere skattelettelser

Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system.

Hvis I ikke allerede har lagt mærke til det, så prøv fremover at holde øje med det. Hver eneste gang nogen snakker om flere penge eller andre forbedringer til lønmodtagerne og de mindst velhavende i dette land, så er der altid nogle politikere eller andre “veltalende” mænd i jakkesæt, som tegner et katastrofebillede. F.eks. Alex Vanopslagh, som i disse uger råber op, fordi folk på overførselsindkomst vil få lidt mere mellem hænderne som følge af et nyt børnetilskud. Man kan have mange meninger om, hvor meget folk på overenskomst skal have udbetalt, men jeg hørte ham ikke råbe op, da den tidligere regering gav de mest velhavende over 27 milliarder kr. i skattelettelser, eller da regeringen nedsatte arveafgiften for familieejede virksomheder fra 15 procent til 5 procent, som koster statskassen 1-2 milliarder kr.

Eller f.eks. ligesom ved sidste valgkamp, hvor Socialdemokratiet talte om ret til tidlig pension for muligvis de mest nedslidte grupper.


Selvfølgelig skulle Lars Løkke fortælle os, at dette ikke er den rette vej at gå.

I sin afskedssalut sagde Lars Løkke til Mette Frederiksen, »at når Danmark hænger sammen, så er det, fordi danskerne står op hver morgen, går på arbejde, passer sig og sine og bidrager til de indtægter, som vi her i huset hurtigt kaster os over og bruger meget af vores energi til at fordele. Nøglen til det hele er, at der er folk på arbejdsmarkedet«.


Jeg er faktisk enig med Lars Løkke. Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Vi er med til at få hjulet til at dreje rundt. Vi bidrager med milliarder til samfundsøkonomien, men det er bare ikke os, der får de gyldne håndtryk eller absurd-høje lønninger. Vi er ikke med i opsvingsfesten, og vi har ikke midlerne til at trække os fra arbejdsmarkedet i en tidlig alder. Nej, vi kan sgu nøjes med små procenter i lønstigning (OK18), og vi kan få 3 ugers karantæne og blive jagtet af A-kasser og jobcentre, hvis ikke vi vil eller kan arbejde.


Lars Løkke og hans slags, som er tilhængere af dette system, ser os desværre kun som arbejdere, som sælger deres arbejdskraft, og forbrugere, som køber varerne, der bliver produceret. De er drønhamrende ligeglade med, at mange af os ikke trives i vores arbejde eller er stressede på baggrund af hele det ræs, forbrugssamfundet har skabt. For dem betyder det intet, at vi skal ofre vores bedste timer hver eneste dag, og bruge al vores energi på arbejdet væk fra familien og vores kære. Hvis I ikke allerede har bemærket det, så bruger vi et helt liv på arbejdsmarkedet for så at købe os til en alderdom med lidt frihed. Og ligeså snart der bliver snakket om ret til tidlig pension, så kaster herrerne i jakkesæt sig frem på scenen og fortæller os alle sammen, hvor slemt det vil gå for Danmarks økonomi, hvis vi skulle sænke pensionsalderen eller give lidt flere penge til de mindst velhavende.


De slynger en masse tal og beregninger op i luften, og vi dødelige sidder tilbage fortabte og uden en chance for at kunne komme med modargumenter. De ved akkurat, hvad de skal sige, og hvordan de skal sige tingene. Man skulle nærmest tro, at de er sat i verden for at undgå en ændring af status quo. Akkurat det samme gjorde de økonomiske vismænd lige efter sidste valg. Den rapport de udkom med, fortalte os alle, at vi ikke skulle bruge alt for mange penge på velfærden, og vente med at indføre en tidlig pensionsalder så typisk!


Men som jeg tidligere har skrevet, så har vi “moderne slaver” også selv aktier i vores sørgelige tilstand. Vi er utrolig passive og stiller os meget sjældent kritiske overfor, ja, næsten hvad som helst. Vi tror blindt på statsapparatet og på autoriteterne. Vi tror ikke på, at tingene kan ændres, og vi stiller os tilfredse med det, vi får. Hver eneste gang man stiller spørgsmålstegn ved hamsterhjulet og hele dette forbrugssamfund, bliver man mødt med folk, der sammenligner Danmark med ulandene og forholdene i disse lande. Derfor bliver konklusionen også altid, at vi har det så godt, og at vi er så frie og lykkelige her i Danmark. Men hvis man ser nøje efter, så skal man bevæge sig langt for at finde rigtig frihed. Jo, hvis du stiller dig tilfreds med friheden til at drikke og feste hver weekend eller friheden til at vælge din egen partner m.m., så er vi mere frie i sammenligning med mange andre lande. Men ellers sidder vi allesammen fast i dette system, og vi følger bare ukritisk de regler, som nogle stiller op for os.


Vi har bare accepteret livet eller den virkelighed, som nogle har skabt for os. Jeg hører ofte folk sige, at sådan er tingene bare, og at tingene ikke kan ændres, at man derfor bare skal flyde med strømmen. Så længe vi tænker sådan, så vil mændene i jakkesæt kun betragte og bruge os som arbejdskraft og forbrugere. Imens kan vi rende rundt og betragte os selv som frie individer og låne os til mere velstand. Ja, vi skal være beskæftiget, ja, vi skal tjene ind til føden, men ikke i sådan et ræs og forbrugssamfund. Og ikke imens nogle svømmer i penge og tjener kassen på bekostning af os andre dødelige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.10.19, 20:20
På skjulte pladser og ved store klassikere mødes mennesker om at opleve arkitekturen. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.10.19, 06:02
Først kæmpede venstrefløjen for økonomisk socialisme, derpå for multikulti. Nu gælder det klimakampen, den nye religionserstatning. Læs mere
Af Harun Demirtas
12.10.19, 16:22
Jeg føler mig dansk, du føler dig dansk! Hvorfor føles det altid nemmere at bede et menneske, der har udenlandske rødder at forlade Danmark, til trods for at vedkommende har et hjerte, der slår kun for Danmark? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
11.10.19, 12:14
Privatskoler er for alle – ikke kun de rige Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
11.10.19, 11:05
Statsministeren tør slet ikke være realist. I stedet sætter hun sin lid til, at forskerne ad åre kommer med idéer til løsninger. Ansvaret væltes over på forskerne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.10.19, 17:09
Og rådgiver for Enhedslisten forsvarer politisk motiveret hærværk, hvis det tjener et højere formål, defineret af venstreekstremister. Læs mere
Af Signe Munk
10.10.19, 14:30
Regningen for klimaets fremtid skal fordeles ligeligt. Læs mere
Af Søren Gade
10.10.19, 13:52
Tyrkiets militære offensiv mod Syrien udstiller ikke kun, at landet ingen midler skyr i denne sag og blæser højt på alliancen mellem Natos lande. Den udstiller også EU’s magtesløshed over for Tyrkiet Læs mere
Af Gitte Seeberg
10.10.19, 13:15
Svaret på at bekæmpe kriminalitet er ikke, at vi undergraver de frihedsrettigheder, vi har. De tiltag, der iværksættes for at bekæmpe kriminalitet, må og skal være proportionale i forhold til de problemer, vi som samfund står overfor. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.10.19, 11:54
Mere overvågning løser ikke problemernes årsag, som er den importerede volds- og kriminalitetskultur. Læs mere