<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Gå efter højeste fællesnævner i stedet for den laveste, når det gælder uddannelser

Lige nu er beslutningerne om uddannelser præget af tilfældigheder, særinteresser, manglende indsigt og indføling og ikke mindst et fravær af ambitioner.

Et politisk flertal bakker som bekendt op om regeringens beslutning om at sende velfungerende videregående uddannelser fra de større byer ud i provinsen. Eller som det er formuleret: Alle universiteter skal inden den 1. januar 2022 fremlægge en plan, hvor de reducerer optaget med 10 pct. frem mod 2030. De selvsamme studiepladser skal gå til byer uden for Aalborg, Aarhus, Odense og København.

Udspillet baserer sig tilsyneladende på en nulsums-logik, som dikterer, at provinsen kun kan løftes gennem en svækkelse af storbyerne. Anderledes kan jeg ikke tolke det. Og under det hele vibrerer en knurrende undertone af, at nu skal alle de café latte-drikkende humanister på Østerbro i København – eller endnu værre: Værnedamsvej-typerne på Vesterbro med deres hipsterskæg og mærkelige jobtitler – sættes på plads. For hvad skal Produktionsdanmark dog bruge den slags mennesker og viden til?

Ambitionen om at løfte provinsen ved at svække storbyerne er et klassisk eksempel på den nulsums-tænkning, der for tiden styrer alt på Christiansborg. I denne enøjede logik kan der altid kun være én vinder. Så der bliver hele tiden rykket frem og tilbage med det resultat, at alt for meget står bomstille.

Det, der sker nu, er simpelthen så trist og torskedumt, at det næsten ikke er til at holde ud. Det er som at se en hund få besked om at spise sin egen hale. Det er kortsigtet og uambitiøst. Hvorfor har regeringen dog ikke stillet sig selv det enkle, ambitiøse og åbenlyse spørgsmål: Hvordan løfter vi provinsen, samtidig med at vi løfter de større byer?

Men denne gang er flertallet altså blevet enigt med sig selv om, at det er provinsens tur til at vinde. Provinsen – sådan bredt defineret – skal have oprejsning. Resultatet kender vi allerede. Københavns Universitet skærer blandt andet en fjerdedel af optaget af humaniorastuderende, og senest har CBS meldt ud, at de nedlægger en lang række højt profilerede uddannelser, som igen svækker CBS’ forskningsprofil. Så meget, at man reelt kan begynde at spørge, om CBS er ved at afvikle sig selv som universitet.

Universiteternes bestyrelser retter selvfølgelig pligtskyldigt ind, bøjer nakken og parerer ordre, det vil sige nedlægger uddannelser på stribe i København, for lige derefter at åbne dem igen i Nyborg, Holstebro eller Esbjerg.

Uddannelser, som givet vil vise sig at have svært ved at tiltrække studerende og kvalificerede undervisere. Det sidste er en påstand – jeg ved det jo ikke. Men mon ikke jeg får ret. Allerede nu vil jeg i hvert fald gerne vædde en dåsemakrelmad på, at hele dette udflytningscirkus vil betyde videnstab, medarbejderfrustrationer og svækkede faglige profiler på de bærende videregående uddannelsesinstitutioner.

I de seneste måneder har jeg flere gange siddet over for ledende medarbejdere fra Københavns videregående uddannelsesinstitutioner, der med trætte øjne og energiforladte stemmer forgæves prøvede at overbevise både mig og sig selv om, at det da selvfølgelig også bliver en knaldspændende udfordring at skulle starte en ny uddannelse i eksempelvis Vejle. Også selv om man samtidig skal lukke velfungerende uddannelser ned i København og i samme ombæring sige farvel til dygtige, kloge og vellidte kollegaer.

Det, der sker nu, er simpelthen så trist og torskedumt, at det næsten ikke er til at holde ud. Det er som at se en hund få besked om at spise sin egen hale. Det er kortsigtet og uambitiøst. Hvorfor har regeringen dog ikke stillet sig selv det enkle, ambitiøse og åbenlyse spørgsmål: Hvordan løfter vi provinsen, samtidig med at vi løfter de større byer?

Mit modsvar til denne hovedløse beslutning om at pålægge universiteterne over én kam at skære 10 pct. af optaget inden 2030, er at tænke i uddannelsesøkosystemer og talentfødekæder. Naturligvis kan der med succes etableres nye uddannelser overalt i landet, men det er ikke lige meget, hvad der ligger hvor – eller hvordan og af hvem beslutningerne bliver truffet. En sådan omkalfatring af vores samlede højere uddannelsessystem kræver overblik, systematik, takt og ærlig interesse for de enkelte institutioner.

Men det er ikke det, der sker nu. Der sker det modsatte. Beslutningerne er præget af tilfældigheder, særinteresser, manglende indsigt og indføling og ikke mindst et fravær af ambitioner. Eller sat på spidsen: Det er laveste fællesnævner, der har vundet, i stedet for højeste. Og i det spil vinder hverken provins eller storbyer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Uffe Elbæk (f. 1954) er med egne ord rigtig meget forhenværende: iværksætter, rektor, direktør, byrådsmedlem, bestyrelsesformand, kulturminister og ikke mindst partileder. Dog er han endnu - igen med egne ord - nuværende anarkistisk og kulturradikal blogger, medlem af Folketinget og Frie Grønne.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere