Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alex Vanopslagh, er du enig med Henrik Dahl? Ja eller nej?

For ingen skal kalde min seksualitet en ideologi. Ingen.

Jeg brugte min efterårsferie på at besøge Polen sammen med en række danske og europæiske parlamentarikere. Formålet med besøget var at støtte vores polske kollegaer i deres kamp for helt basale rettigheder som for eksempel fri abort. Under besøget fik vi også mulighed for at besøge en af landets såkaldte LGBT-frie zoner, nærmere bestemt byen Putawy, der ligger små to timers kørsel udenfor Warszawa.

Her havde jeg det privilegium at være moderator for en paneldebat mellem fire LGBT-aktivister, der fortalte, hvordan det er at være LGBT-borger i dagens Polen. Et EU-land hvor op til 100 lokale og regionale myndigheder – med regeringens opbakning – er gået til kamp mod det, de kalder ”aggressiv, vildledende og skadelig udbredelse af LGBT-ideologien og homo-propagandaen”.

Egentligt havde vi planlagt at afholde mødet med de polske LGBT-aktivister på et andet af byens hoteller, men da hotelledelsen hørte, at der var tale om et EU-møde, hvor temaet var LGBT-frie-zoner, og at deltagerne var europæiske parlamentarikere, kunne mødet lige pludselig ikke afholdes der alligevel.

Derfor sad vi i stedet denne fredag formiddag på Hotel Oscar og lyttede til de fire polakkers vidnesbyrd om, hvordan det er at være LGBT’er i Polen. De fortalte om hatecrimes, mediernes ekstremt aggressive anti-LGBT-retorik og om lokale myndigheder, der vil gøre alt for at LGBT-arrangementer ikke kan afvikles i deres kommuner.

Men også om hvordan det er at være borger i et land, hvor præsidenten, Andrzej Duda, taler om ”LGBT-ideologi” og understreger, at denne ideologi er endnu mere farlig end kommunismen. Og hvor lederen af det nationalkonservative og kristendemokratiske Lov og Retfærdighedsparti, Jaroslaw Kaczynski er blevet citeret for at sige at landets LGBT-borgere er: ”En trussel mod polsk identitet, nationen og dens eksistens og dermed den polske stat”.

Beretningerne fra de fire deltagere i panelet gjorde stort indtryk på alle de tilstedeværende europæiske parlamentarikere. En af mine kollegaer stillede efterfølgende spørgsmålet: Hvordan er det kommet så vidt i et så stort og centralt EU-land? Hvordan startede denne hetz-kampagne – og hvem gjorde det?

Svaret kom uden betænkningstid fra panelet: ”Vi – LGBT-borgerne – bliver brugt i et kynisk propaganda-spil af Lov og Retfærdighedspartiet. De bruger os som fjendebillede for at beholde regeringsmagten. Lige nu er det os, de kører hetz på. Tidligere var det flygtninge og emigranter. Før det var det feministerne. Når de er færdige med os, starter de forfra med flygtninge og emigranter. Og så er det feministernes tur igen”.

Som afslutning på debatten spurgte jeg, om panelet havde et godt råd til os parlamentarikere, når vi nu tog hjem til vores respektive lande og respektive parlamenter. Og igen kom svaret hurtigt og kontant: ”Det, der sker i Polen, kan også ske hos jer. Og det starter med det sprog og de begreber I bruger”.

Den pågældende deltager forsatte: ”Hvis der er nogen af jeres kolleger, der begynder at bruge begreber som LGBT-ideologi eller LGBT-lobby, skal I være opmærksomme. For det er sådan, værdiskredet starter. Det starter i sproget. At omtale min seksualitet som en ideologi er et bevidst overgreb. Min seksualitet er ikke en ideologi, det er en menneskeret”.

På vej tilbage til Warszawa fra Putawy tænkte jeg på de debatter, jeg gennem de sidste par år har haft i folketingssalen med ikke mindst Henrik Dahl. For han er uden undtagelse den af mine folketingskolleger, der mest konsekvent og vedvarende har brugt netop disse begreber: LGBT-ideologien og LGBT-lobbyen.

Så meget, at jeg nærmest er blevet døv for hans udmeldinger. Men efter at have hørt på beretningerne fra Polen og ikke mindst paneldeltagernes advarsel til os parlamentarikere – at det, der er sket i Polen, også kan ske i andre EU-lande - bliver jeg nødt til at stille et direkte spørgsmål.

Ikke til Henrik Dahl, men til Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh. For er du, Alex Vanopslagh, enig i din LA-kollega, når han i interviews, debatindlæg og fra Folketingets talerstol igen og igen bruger begreber som LGBT-ideologi og LGBT-lobby? Og dermed gør borgeres seksualitet til et spørgsmål om ideologi og ikke, som det er og bør være, en menneskeret?

Jeg har ikke en eneste gang hørt dig, Alex Vanopslagh, sætte Henrik Dahl på plads. Hvis jeg tager fejl, håber jeg med dette direkte spørgsmål, at du kan gøre mig klogere. For ellers vil jeg tolke din tavshed som en direkte opbakning til Henrik Dahls vedvarende verbale angreb mod det, han kalder LGBT-ideologien og LGBT-lobbyen i Danmark.

Som du ved, Alex Vanopslagh, har jeg stor kollegial respekt for dig. Jeg synes, at du igen og igen har løftet debatten i folketingssalen og formået at have et både personligt og samtidigt principielt syn på de politiske emner, der er til diskussion. Netop derfor stiller jeg nu dette både personlige og principielle spørgsmål til dig: Bakke du op om Henrik Dahls udtalelser? Ja eller nej?

For ingen skal kalde min seksualitet for en ideologi. Ingen. Det håber jeg, du er enig med mig i, Alex Vanopslagh. Faktisk tager jeg det nærmest for givet, at det er du. Men alligevel bliver jeg nødt til at kalde dig ud som leder af dit parti: Er du enig med Henrik Dahl?

For som deltagerne i panelet i Putawy så præcist sagde: Det, der sker i Polen lige nu, kan også ske i jeres lande. Og det starter med sproget og de begreber, I bruger.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.