<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kina skal ud af vores børns hoveder og hjerter

TikTok er på ingen måde en uskyldig medieplatform. Det er en stor høstmaskine, der suger milliarder og atter milliarder af informationer ud af vores børn og unge

Dem af jer, der fra tid til anden læser mine blogs her på Jyllands-Posten ved, at jeg har et vedvarende demokratisk horn i siden på Kina. Aktuelt ikke mindst på grund af den nye nationale sikkerhedslov i Hong Kong og den massive undertrykkelse af de religiøse mindretal internt i Kina. Men et er den politiske undertrykkelse og tilhørende masseovervågning af sin egen befolkning. Det kan være vanskelig at gøre noget ved som udenforstående. Noget andet er Kinas mere og mere dominerende rolle på den internationale scene. Den kan vi til gengæld gøre noget ved.

Seneste eksempel er Kinas trusler overfor Litauen, fordi det lille baltiske land accepterede at Taiwan åbnede et repræsentationskontor i Vilnius under navnet ”The Taiwanese Representative Office in Lithuania”. Normalt, også her i Danmark, bruges hovedstadens navn Taipei i stedet for Taiwan. På den måde rækkes Kina et figenblad til at dække over sin overordentligt fintregistrerende æresfølelse. Da denne beslutning blev kendt i Beijing, reagerede Kina øjeblikkelig med trusler om bål og brand, fordi de så Litauens beslutning som en trussel mod den såkaldte ”et-Kina-politik”.

Man kan næsten sætte uret efter Kinas reaktioner, hvis nogen formaster sig til at være kritisk overfor Riget i Midten. Det lader til, at enhver, der ytrer sig kritisk, ryger direkte i den kinesiske regerings sorte bog. Journalister, forskere, aktivister og politikere. Men også virksomheder, tænketanke, institutioner og regeringer. Denne gang var det Litauens regering.

Selv helt perifere kritikere af det kommunistiske diktatur – som eksempelvis mig selv – får med Kina at bestille, hvis man sætter spørgsmålstegn ved styrets legitimitet. Lige nu har jeg eksempelvis en trussel om en arrestordre hængende over mit hoved.

Det sidste tager jeg nu som en udsøgt æresbevisning. Til gengæld er det møgprovokerende – for at sige det på jysk – at min computer og telefon konstant bliver forsøgt hacket. Det er spild af tid for medarbejderne i Folketingets administration, der endnu engang skal bruge tid på at ændre koder og sikkerhedssystemer.

Niveauet af hackerangreb er nået et niveau, hvor jeg i dag tager det for givet, at Kina – hvis de har lyst – til hver en tid kan følge med i, hvem jeg taler, kommunikerer og mødes med. Enten gennem min computer eller telefon. Det er min nye politiske virkelighed: Kina er med mig overalt. Det er jeg helt bevidst om.

Men det er mine børnebørn ikke. Men heller ikke de kan tage et skridt, uden det kan registreres i Beijing. Hvorfor? Fordi de, ligesom alle deres venner, er på TikTok. Hvorfor i alverden tillader Danmark TikTok at krybe ind i hovedet på vores børn og unge? Og suge informationer ud om deres vaner, holdninger og interesser? Tænk sig, at vi som samfund tillader dette!

Der har gennem de sidste år været en stigende – og helt berettiget – kritik af de globale tech-giganter som Google, Amazon og Facebook. Men hvor er kritikken af firmaer som TikTok? Det er som om, virksomhedens ageren går under radaren. Selvfølgelig popper der kritik op fra tid til anden. Men en konsekvent og vedvarende kritik af Kinas infiltrering af vores teknologiske infrastrukturer og sociale medieplatforme foregår stadig i afgrænsede fora.

Det er på ingen måder acceptabelt. Derfor er det på høje tid, at Danmark får formuleret en langt mere realistisk og ikke mindst kritisk strategi overfor Kina. Vi kunne starte med at stille os selv spørgsmålet: Hvor afhængige ønsker vi overhovedet være af Kina? Teknologisk, kulturelt, uddannelses- og forskningsmæssigt og økonomisk?

Mens vi diskuterer det, kunne vi så ikke med det samme blive enige om at få Kina ud af hovederne på vores børn? TikTok virker så umådelig uskyldigt – er det ikke bare en platform fyldt med dansevideoer? – men nej, TikTok er på ingen måde en uskyldigt. Det er en stor høstmaskine, der suger milliarder og atter milliarder af informationer ud af vores børn og unges hoveder og hjerter – og sælger disse informationer til hvem end, der ønsker at målrette annoncer og holdninger tilbage til de samme børn og unge.

Trumfer retten til at sælge virkelig retten til ikke at blive solgt?


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Uffe Elbæk (f. 1954) er rigtig meget forhenværende: iværksætter, rektor, direktør, byrådsmedlem, bestyrelsesformand, kulturminister og ikke mindst partileder. Dog er han endnu nuværende anarkistisk og kulturradikal blogger, medlem af Folketinget og Frie Grønne.
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før danskerne går i stemmeurnerne til kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et voldsomt omkostningstungt boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere