<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er kun ét ord, der beskriver situationen i Israel og de besatte områder: Apartheid

Politisk, økonomisk og kulturel boykot af Israel er det eneste retfærdige svar på det, der sker i Israel og de besatte områder. Indtil alle israelere og palæstinensere har samme livsmuligheder, om de så bor i Israel, Gaza eller på Vestbredden.

For nogle uger siden havde vi i Folketingssalen en forespørgselsdebat om situationen i Israel og de besatte områder, Vestbredden og Gaza. En efter en gik ordførerne på talerstolen og fremlagde deres partiers holdning til Palæstina-Israel-konflikten.

Positionerne er velkendte: næsten alle i Folketinget er enige om opbakning til FN-sporet og ønsket om en to-statsløsning, kritik af Israels ulovlige bosættelser på Vestbredden og kritik af korruptionen i den palæstinensiske administration. DF og NB derimod bakker ukritisk op om Israel.

Da det blev min tur, fremførte jeg Frie Grønnes holdning. Vi mener, at det først og fremmest gælder om, at definere problemet. Det kan være meget fint at tale om en to-statsløsning, men bortset fra i velmenende skåltaler findes den jo ikke endnu. Virkeligheden er, at israelere og palæstinensere lever sammen i én stat – den israelske.

Det er Israel, der definerer lovene og dermed levevilkårene i hele det besatte område, fra Middelhavet til Jordanfloden. Disse love er kendetegnet ved, at der er ét sæt regler og rettigheder for israelere og et andet sæt regler og rettigheder for palæstinenserne. Skåret ud i pap: Israelerne er førsterangs-borgere og palæstinenserne er andenrangs-borgere. Dette er definitionen på apartheid.

Det er blevet sagt før, men aldrig så veldokumenteret og hjerteskærende som i dagens grundige rapport fra Human Rights Watch.

Einsteins definition på vanvid er at gøre det samme om og om igen, og hver gang forvente nye og anderledes resultater. Lad os nu turde se på situationen med nye øjne og acceptere, at to-statsløsningen, som situationen er nu, er en illusion.

Hvis der er én ting, alle kan blive enige om, så er det vel, at situationen i Israel og de besatte områder er gået godt og grundigt i hårdknude. Er det ikke på tide at prøve en anden strategi i stedet?

Frie Grønne mener, at Danmark som minimum må stille krav om lige rettigheder for samtlige borgere i Israel og de besatte områder. Indtil det er tilfældet, må den naturlige politiske konklusion være, at Israel, som det apartheid-styre, det er, skal behandles derefter. Her kan man med fordel læne sig op af erfaringerne fra Sydafrika, altså en massiv international boykot af alle varer og ydelser fra det pågældende land – samtidig med, at man gør alt for at støtte de demokratiske kræfter i landet.

Overført til Israel vil det betyde, at Danmark anerkender den faktiske virkelighed: At der i dag er tale om en et-stats-apartheid-system fra Middelhavet til Jordanfloden. Og at dette må udløse en international boykot af varer og ydelser fra Israel, samt indefrysning af al politisk samarbejde. Her kunne Danmark gå forrest.

Parallelt hermed skal Danmark økonomisk og politisk gøre alt for at understøtte både den hårde og bløde infrastruktur i de besatte områder til gavn for den palæstinensiske befolkning.

Det var mit budskab til Folketinget. Og jeg kunne se i øjnene på flere af mine kollegaer, at jeg næsten havde brudt et tabu ved ikke at føje mit til den fælles festtale om to-stats-løsningen. Jeg og Frie Grønne skal ikke afgøre om en to-stats- eller et-stats-løsning eller en helt tredje mulighed er vejen frem. Det skal parterne selv.

Uagtet hvilke løsninger, man finder frem til, ved vi, at det afgørende er, at alle borgere, der bor på det samme område, skal have de samme demokratiske rettigheder og muligheder for at leve et værdigt og frit liv. Og vi er ikke i tvivl om, at man skal behandle et apartheid-styre som det, det er: en paria på den internationale scene.

Derfor er en politisk, økonomisk og kulturel boykot af Israel i den nuværende situation det eneste retfærdige svar. Indtil alle israelere og palæstinensere har samme livsmuligheder, om de så bor i Israel, Gaza eller på Vestbredden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Uffe Elbæk (f. 1954) er rigtig meget forhenværende: iværksætter, rektor, direktør, byrådsmedlem, bestyrelsesformand, kulturminister og ikke mindst partileder. Dog er han endnu nuværende anarkistisk og kulturradikal blogger, medlem af Folketinget og Frie Grønne.
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kroner Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere