<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Messerschmidt og Dahl står afklædte, som kejseren i H.C. Andersens eventyr

Der er intet belæg for påstanden om, at forskningskvaliteten og forskningsfriheden i Danmark er under pres eller for den sags skyld i frit fald.

I går fik jeg svar på en lang række spørgsmål, som jeg havde stillet uddannelses- og forskningsministeren, Ane Halsboe-Jørgensen. Svar som jeg synes, er en blog-tekst værd. Hvorfor? Fordi disse ministersvar fuldstændig trækker grundlaget væk under den vedvarende kritik, som mine MF-kollegaer Messerschmidt og Dahl nærmest dagligt kommer med. Både i nærværende avis og ikke mindst i folketingssalen.

En række udokumenterede påstande om at forskningskvaliteten og forskningsfriheden i Danmark er i frit fald, pga. af identitetspolitikkens og antividenskabens hærgen på vores universiteter.

Jeg har, som måske bemærket, flere gange her på bloggen være i infight med de to herrer om netop denne sag. Og har igen og igen efterlyst dokumentation for de meget alvorlige anklager, de har bragt til torvs. Hermed mener jeg seriøs dokumentation og ikke henvisninger til ikke-videnskabelige artikler fra ind- og udland eller klummeindlæg fra familiemedlemmer. Denne dokumentation har vi endnu til gode. Derimod har jeg læst en række indlæg fra universiteternes rektor-kollegie, der på det bestemteste tilbageviser kritikken fra de to politikere. Men tvivlen skal selvfølgelig komme den anklagede til gode. Så hvis man ser på konflikten med Messerschmidts og Dahls briller, kunne man måske stille spørgsmålstegn ved universiteternes objektivitet, da de selv er part i sagen. Eller hvad?

Derfor har jeg valgt at gå direkte til den ansvarlige minister på området. For én gang for alle at finde ud af, hvad der er antagelser og fakta i denne sag om antividenskab, identitetspolitik, forskningskvalitet og forskningsfrihed. Blandt andet spurgte jeg ministeren, om forskningskvaliteten på universiteterne generelt er blevet svækket gennem de seneste år?

Og svaret lød: ”Nej, jeg har ingen grund til at tro, at forskningskvaliteten på de danske universiteter er blevet svækket. Tværtimod klarer dansk forskning sig forsat godt i internationale sammenligninger”.

Derefter spurgte jeg, om ministeren er bekendt med, at universiteterne mener, at der er et problem med identitetspolitik og antividenskab på de danske universiteter. Og hun svarede, at hendes indtryk efter dialog med universiteterne er at: ”...universiteterne ikke mener, at der er tale om et omfattende problem”.

Jeg uddybede mit spørgsmål, og spurgte direkte, om ministeren er bekendt med, at antividenskab præger undervisningen og forskningen på universiteterne? Og det fik ministeren til at understrege ”…at jeg ikke har grundforlag for at tro, at der skulle være tale om et udbredt problem”.

Så lad mig lige tage den en gang mere for Prins Knud…

For det første: Forskningskvaliteten er ikke blevet svækket. For det andet: Universiteterne mener ikke, at der er noget omfattende problem med identitetspolitik og antividenskab på deres institutioner. Og endelige for det tredje: Antividenskab præger hverken undervisning eller forskningen på universiteterne.

Jeg vil med ministerens svar tillade mig at konkludere, at kritikken fra Messerschmidt og Dahls er det, den hele tiden har været: Subjektive antagelser med et fuldstændigt fravær af faktuel dokumentation. Det er det, man normalt indenfor videnskaben kalder for uredelighed. Jeg vil derudover for egen regning konkludere, efter først universiteternes tilbagemelding og nu også ministerens svar, at Messerschmidt og Dahl står lige så afklædte, som kejseren i H.C. Andersens eventyr. Jeg ved godt, hvis tillid og troværdighed der er i frit fald – og det er ikke universiteternes.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Uffe Elbæk (f. 1954) er rigtig meget forhenværende: iværksætter, rektor, direktør, byrådsmedlem, bestyrelsesformand, kulturminister og ikke mindst partileder. Dog er han endnu nuværende anarkistisk og kulturradikal blogger, medlem af Folketinget og Frie Grønne.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere