<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop nationalismen og se verdens problemer i øjnene

Det går altid galt, når stater vil bestemme, hvad deres borgere skal føle. Det har aldrig ført til andet end strækmarcherende folkemasser med tomme øjne og statssanktionerede paroler på de falsk smilende læber – og det er da alligevel for udansk, er det ikke?

Lad mig starte med konklusionen: Jeg har simpelthen fået nok af højrefløjens klistrede identitetspolitik og omklamrende nationalisme. Derfor bliver jeg nødt til at sige højt og tydeligt, så det ikke kan misforstås: Jeg er mindst lige så meget skandinav, europæer og verdensborger, som jeg er dansker. Og hvis jeg skal vælge, vil jeg heller være skandinav, europæer og verdensborger end jeg vil være dansk. Og det skriver jeg, selvom jeg elsker at bo det sted, jeg bor, jeg elsker mit sprog og jeg elsker den kultur, jeg er rundet af.

Men i mere end 20 år har jeg nærmest hver eneste dag kunne høre udsagn som, at dansk kultur er truet, og at der er brug for at styrke den folkelige opbakning til fædrelandet. Denne nationalistiske identitetspolitiske kampagne startede ude i periferien af den politiske debat, derude hvor Dansk Folkeparti holdt til i slut-90erne. I starten var der ikke rigtig nogen, der tog notits af den opskruede, for ikke at sige forskruede, retorik.

Men partiet og ikke mindst de holdninger, de var og er eksponent for, blev mere og mere mainstream. Først spredte den nationalistiske tone sig ind i de nationalkonservative kredse. Herfra hoppede det over i socialdemokratiet, som ellers havde en statsminister der i sin tid præcist udtalte, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive stuerene.

Det var den gang.

Nu er der ikke nogen væsentlig forskel mellem det, socialdemokratiske ministre siger og det, de politiske profiler i Dansk Folkeparti går ud med. Måske lykkes det endda socialdemokraterne at være endnu mere nationalistiske i deres udmeldinger end Dansk Folkeparti. Selv repræsentanter fra venstrefløjspartierne snakker nu om, hvor vigtig det nationale og det særligt danske er.

I avisen kan jeg læse det ene debatindlæg efter det andet om fædrelandskærlighed, om patriotisme, om kristendommen som alle og alts udgangspunkt og så kommer det: Du skal FØLE dig dansk for at være RIGTIG dansker. Og du skal også være kristen, som Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti i sin tid sagde.

Hvad i alverden er der sket? Det er jo helt surrealistisk, at vi skal diskutere på dette niveau. For hvordan og hvem skal måle min følelse overfor Danmark? Det er jo religiøs dogmatisme og nationalisme for fuld skrue. Nu er det ikke nok, at jeg overholder loven, betaler min skat og kommer til forældremøderne i børnehaven eller folkeskolen. Nej, nu skal jeg denondelyneme også FØLE mig dansk.

Spørgsmålet er: Hvad vil de gøre ved mig, det nye tanke- og følepoliti, hvis min fædrelandskærlighed ikke slår tydeligt nok ud på deres måleinstrumenter? Historien byder på uhyggeligt mange fortilfælde af stater, der vil kontrollere deres borgeres følelsesliv, så der er nok at inspiration at hente i fortiden. Man kunne også uddrage den åbenlyse lektie, at hele projektet er fuldkommen håbløst: det går altid galt, når stater vil bestemme, hvad deres borgere skal føle. Det har aldrig ført til andet end strækmarcherende folkemasser med tomme øjne og statssanktionerede paroler på de falsk smilende læber – og det er da alligevel for udansk, er det ikke?

Men er det nu det? Tag bare det seneste danskheds-udspil fra Dansk Folkeparti. Partiet går ud med i alt seks deludspil som blandt andet dækker forslag om at rense det danske sprog for udenlandske ord (Jesus Kristus!), værne om de danske kulinariske traditioner (slæbesild? søbekål?) og en slags særligt fornærmende spredehaglsmission, som går ud på at samtlige børn skal have foræret en bibel af staten... Det ligner en strategi for at gøre Danmark til et religiøst frilandsmuseum. Det næste er vel, at vi skal gå i folkedragter? Og måske indføre dialektundervisning? Gå tilbage til runealfabetet?

At højrefløjen er hoppet på denne nationalisme-dagsorden er måske ikke overraskende. Men at socialdemokratiet og partier på venstrefløjen er, begriber jeg ikke. Hvor er den internationale socialisme? Hvor er religions-kritikken? Hvor er de historiske erfaringer? Har vi ikke lært, at nationalisme kun fører et sted hen: mod nationale krige?

Alt dette sker netop nu, hvor langt de fleste af vores problemer er grænseoverskridende og derfor kræver internationalt samarbejde. Samarbejde mellem de nordiske lande, samarbejde mellem de europæiske lande, samarbejde mellem verdens lande. Derfor siger jeg igen: Jeg vil hellere være skandinav, europæer og verdensborger end jeg vil være dansk. Så lad os droppe nationalismen, lad os se verdens problemer i øjnene og ikke mindst: Lad os løse dem sammen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Uffe Elbæk (f. 1954) er rigtig meget forhenværende: iværksætter, rektor, direktør, byrådsmedlem, bestyrelsesformand, kulturminister og ikke mindst partileder. Dog er han endnu nuværende anarkistisk og kulturradikal blogger, medlem af Folketinget og Frie Grønne.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.04.21, 14:13
Rapport i Storbritannien fandt ingen diskrimination mod minoriteter – nu sammenlignes den sorte formand med en ”onkel Tom”. Læs mere