<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvordan kan unge holde ud at høre på min generation, der ikke vil undvære røde bøffer og ferien til Thailand for klimaets skyld?

Vi kan ikke undskylde os med, at vi ikke ved, hvad konsekvenserne af vores klima-nøl er. For vi ved det hele. Coronaen og klimaet er to kriser, der ligner hinanden. Men vi håndterer dem vidt forskelligt. Hvorfor?

Ingen vil vel benægte, at corona-krisen og klimakrisen er to sider af den samme mønt. Hvordan i alverden kan det så være, at de bliver behandlet så forskelligt? Hvor er de ugentlige klima-pressemøder med alle de berørte ministre i front? Hvor er nedluknings-påbuddet til de industrier, som udleder de helt uacceptable mængder af CO2?

Er svaret virkelig så enkelt, at det er fordi, konsekvenserne af klimakrisen primært rammer vores børn og unge og ikke os voksne og ældre? Efter os, syndfloden? Er det virkelig så gement og nederdrægtigt? Det er jeg bange for. Og derfor er min politiske tålmodighed med Dan Jørgensen og regeringens snik-snak og ”gode løsninger i morgen” for længst brugt op. Efter dette corona-år er smertegrænsen nået.

Der er ikke en eneste undskyldning tilbage for ikke at handle klimaansvarligt. Nu har vi som samfund endda bevist, at vi godt kan finde pengene, hvis vi skal. Og vi har også vist, at vi er klar til at lukke hele erhverv ned, hvis det er det rigtige at gøre for folkesundheden. Derfor er det bare om at komme i gang. Hvis vi da ikke vil lade historien dømme os som den mest kyniske, ufølsomme og egocentriske generation, verden endnu har set.

Vi kan ikke undskylde os med, at vi ikke ved, hvad konsekvenserne af vores klima-nøl er. For vi ved det hele.

Jeg forstår ikke, hvordan unge mennesker i dag kan holde ud at høre folk fra min egen generation sige, at det her jo endelig ikke må gå ud over arbejdspladserne, sølvbrylluppet, ferien i Thailand eller vores røde bøffer. Tænk hvis disse argumenter var blevet brugt under corona-krisen? Det ville jo åbenlyst have været helt uacceptabelt! Og den udgør jo blot et lille hjørne af det fuldkommen uoverskuelige kompleks af problemer, klimakrisen er godt i gang med at udvikle sig til.

Lad os nu vise vores børn og unge, at vi voksne stadig har bare et minimum af moral og etik i os – at vi evner at tilsidesætte vores egne behov, for at sikre de fremtidige generationers ve og vel.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu