Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

»Må jeg låne en barbermaskine til mit hår?«

Den universelle adgang til vores sundhedssystem er presset af stærke interesseorganisationer og den private danskers velgørende hjerte.

Kender I fornemmelsen af, at en historie rammer en lige der i maven, hvor det gør ondt, og bare ikke vil forsvinde? Sådan en historie hørte jeg for nylig. Og ud over at gøre ondt på det menneskelige plan, er den også for mig et tydeligt eksempel på en snigende og skævvridende privatisering i sundhedsvæsenet, som ikke er demokratisk vedtaget noget sted.

Til historien: På et hospital i Danmark er der et af de flotte arrangementer, hvor kræftramte børn får mulighed for at få en tur i en rød Ferrari med en berømt racerkører. Godt arrangement, stor oplevelse for de små; det er alle tiders!

Oppe på en af stuerne med udsigt ned til arrangementet, sidder en 11-årig dreng med næsen trykket flad mod ruden og stirrer med kuglerunde øjne på de røde biler. Pludselig spørger han en af sygeplejerskerne: »Har I ikke en af de der hårtrimmere, som jeg må låne?«

»Joøhh«, svarer sygeplejersken, »men hvad skal du bruge den til?«

»Jeg skal klippe mit hår af, så jeg også ligner en, som har kræft, så jeg kan komme ud at køre i racerbil,« forklarer knægten.

Den 11-årige lider af en medfødt kronisk sygdom, som gør, at han hvert år tilbringer mange dage og uger på hospitalet. Men hans patientforening er ikke så stor og ressourcestærk som for eksempel Kræftens Bekæmpelse. De kan ikke indsamle så mange penge og derfor ikke lave flotte og spektakulære arrangementer, finansiere forskning i sygdommen eller donere særlige apparater eller stuer på hospitalerne. Og derfor var arrangementet med tur i racerbil ikke for ham.

I 2017 indsamlede Kræftens Bekæmpelse ifølge deres hjemmeside 527 mio. kr. hvoraf 62 pct. blev brugt til forskning, 19 pct. til patientstøtte og lokale indsatser og 16 pct. til oplysningsarbejde.

Det er et superflot resultat!

Men hvis de 527 mio. kr. havde været doneret til vores store fællesskab – f.eks. igennem en øget skattebetaling – ville Ferrari-turene ikke have været forbeholdt børn med særlige diagnoser. I forvejen er sygehusbudgetterne pressede, og der er brug for en særlig indsats for alle syge børn.

Mit ærinde med dette indlæg er ikke at tage de fine arrangementer fra de kræftramte børn.

Mit ærinde er blot at opfordre til, at vi holder virkelig godt øje med, hvad det er, der sker, når private foreninger og indsamlingsorganisationer overtager opgaver, som de fleste af os mener bør være en naturlig del af de behandlingstilbud, vi alle skal have adgang til i sundhedssystemet.

Jo mere magt vi giver til private interesser og organisationer, jo mere skævvrider vi vores universelle velfærdsmodel.

Forskningsarbejdet skævvrides, når det bliver afhængigt af private donationer fra interesseforeninger. Forskningen søger jo helt naturligt derhen, hvor den kan finansieres.

Adgangen til patientstøtte skævvrides, når den bliver afhængig af finansiering fra privatfinansierede interesseorganisationer.

Beslutningskompetencen skævvrides, når denne privatisering ikke er demokratisk vedtaget noget sted, andet måske end i regionernes spareplaner.

Denne historie handler om en lille syg dreng, som har en ”forkert” diagnose. Men hvis du tænker efter, kender du garanteret selv til andre af disse velmenende og utilsigtede skævvridninger. Situationer, hvor vi i den bedste mening giver penge til et eller mange formål, vi synes er støtteværdigt, men med den konsekvens, at det solidariske fælles system stille og roligt udhules.

For vi må jo erkende, at vi ikke som enkeltindivider kan overskue den kolossale kompleksitet som for eksempel vores sundhedssystem udgør. Men vi kan forholde os til, at kræftramte børn skal have nogle gode oplevelser.

Vores politikere er derimod sat i verden for at håndtere kompleksiteten og dele sol og vind lige. Så måske skulle vi alle sammen bare bruge mere tid på politisk debat, sætte skatten et nøk op og glæde os over, at der så vil blive færre situationer, hvor små drenge får lyst til at barbere håret af!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Susanne Westhausen (f.1960) er direktør i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen og uddannet jurist. Har tidligere arbejdet med uddannelse og organisationsudvikling i København og i LO med Det udviklende arbejde. Er bestyrelsesmedlem i den kooperative verdensorganisation ICA, næstformand i Cooperatives Europe, og medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om sociale virksomheder og socialøkonomi. Hun blogger om bl.a. bæredygtighed, fællesskaber og sammenhængskraft.
Seneste blogs
Af Christina Egelund
12.12.18, 13:21
Kære KVINFO, feminister, rødstrømper, venstrefløj og kvindeorganisationer Jeg har en sag, der kan samle os på tværs af politiske skel. Det drejer sig om topskatten. Og inden du nu løber skrigende bort og affejer det som liberale tosserier, så lad mig lige forklare. Læs mere
Af Rina Ronja Kari
12.12.18, 13:14
EU-parlamentet har på deres seneste samling vedtaget, at det skal være muligt at få dagpenge i Danmark efter kun en dags arbejde - en bombe under vores dagpengesystem, vil jeg kalde det. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.12.18, 12:11
Statsministeren har knækket koden for rigsfællesskabets fornyelse.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.12.18, 11:44
Regeringen vil være dommere. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.18, 09:23
Ulighed og grådighed er en trussel mod sammenhængskraften og i sidste ende vores demokrati. Derfor bør vi handle politisk for at begrænse uligheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.12.18, 19:54
Landets mest magtfulde politiker er åbenbart tilhænger af sammensværgelsesteorier ved FN’s migrationsplan. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.12.18, 13:39
Nu er den tilbage og minder os om visse borgerlige dyder, såsom arbejdets, familiens og lokalsamfundets betydning. Læs mere
Af Nauja Lynge
11.12.18, 10:01
Spændingen i den arktiske region er optrappet. Derfor åbner PET filial i Grønland. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.12.18, 09:58
Uden det private erhvervsliv går det i alt fald ikke. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.18, 14:05
Der er jo langt flere tidligere kriminelle ude i det danske samfund end de godt 100, der kommer til at blive placeret på Lindholm. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her