Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

»Må jeg låne en barbermaskine til mit hår?«

Den universelle adgang til vores sundhedssystem er presset af stærke interesseorganisationer og den private danskers velgørende hjerte.

Kender I fornemmelsen af, at en historie rammer en lige der i maven, hvor det gør ondt, og bare ikke vil forsvinde? Sådan en historie hørte jeg for nylig. Og ud over at gøre ondt på det menneskelige plan, er den også for mig et tydeligt eksempel på en snigende og skævvridende privatisering i sundhedsvæsenet, som ikke er demokratisk vedtaget noget sted.

Til historien: På et hospital i Danmark er der et af de flotte arrangementer, hvor kræftramte børn får mulighed for at få en tur i en rød Ferrari med en berømt racerkører. Godt arrangement, stor oplevelse for de små; det er alle tiders!

Oppe på en af stuerne med udsigt ned til arrangementet, sidder en 11-årig dreng med næsen trykket flad mod ruden og stirrer med kuglerunde øjne på de røde biler. Pludselig spørger han en af sygeplejerskerne: »Har I ikke en af de der hårtrimmere, som jeg må låne?«

»Joøhh«, svarer sygeplejersken, »men hvad skal du bruge den til?«

»Jeg skal klippe mit hår af, så jeg også ligner en, som har kræft, så jeg kan komme ud at køre i racerbil,« forklarer knægten.

Den 11-årige lider af en medfødt kronisk sygdom, som gør, at han hvert år tilbringer mange dage og uger på hospitalet. Men hans patientforening er ikke så stor og ressourcestærk som for eksempel Kræftens Bekæmpelse. De kan ikke indsamle så mange penge og derfor ikke lave flotte og spektakulære arrangementer, finansiere forskning i sygdommen eller donere særlige apparater eller stuer på hospitalerne. Og derfor var arrangementet med tur i racerbil ikke for ham.

I 2017 indsamlede Kræftens Bekæmpelse ifølge deres hjemmeside 527 mio. kr. hvoraf 62 pct. blev brugt til forskning, 19 pct. til patientstøtte og lokale indsatser og 16 pct. til oplysningsarbejde.

Det er et superflot resultat!

Men hvis de 527 mio. kr. havde været doneret til vores store fællesskab – f.eks. igennem en øget skattebetaling – ville Ferrari-turene ikke have været forbeholdt børn med særlige diagnoser. I forvejen er sygehusbudgetterne pressede, og der er brug for en særlig indsats for alle syge børn.

Mit ærinde med dette indlæg er ikke at tage de fine arrangementer fra de kræftramte børn.

Mit ærinde er blot at opfordre til, at vi holder virkelig godt øje med, hvad det er, der sker, når private foreninger og indsamlingsorganisationer overtager opgaver, som de fleste af os mener bør være en naturlig del af de behandlingstilbud, vi alle skal have adgang til i sundhedssystemet.

Jo mere magt vi giver til private interesser og organisationer, jo mere skævvrider vi vores universelle velfærdsmodel.

Forskningsarbejdet skævvrides, når det bliver afhængigt af private donationer fra interesseforeninger. Forskningen søger jo helt naturligt derhen, hvor den kan finansieres.

Adgangen til patientstøtte skævvrides, når den bliver afhængig af finansiering fra privatfinansierede interesseorganisationer.

Beslutningskompetencen skævvrides, når denne privatisering ikke er demokratisk vedtaget noget sted, andet måske end i regionernes spareplaner.

Denne historie handler om en lille syg dreng, som har en ”forkert” diagnose. Men hvis du tænker efter, kender du garanteret selv til andre af disse velmenende og utilsigtede skævvridninger. Situationer, hvor vi i den bedste mening giver penge til et eller mange formål, vi synes er støtteværdigt, men med den konsekvens, at det solidariske fælles system stille og roligt udhules.

For vi må jo erkende, at vi ikke som enkeltindivider kan overskue den kolossale kompleksitet som for eksempel vores sundhedssystem udgør. Men vi kan forholde os til, at kræftramte børn skal have nogle gode oplevelser.

Vores politikere er derimod sat i verden for at håndtere kompleksiteten og dele sol og vind lige. Så måske skulle vi alle sammen bare bruge mere tid på politisk debat, sætte skatten et nøk op og glæde os over, at der så vil blive færre situationer, hvor små drenge får lyst til at barbere håret af!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Susanne Westhausen (f.1960) er direktør i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen og uddannet jurist. Har tidligere arbejdet med uddannelse og organisationsudvikling i København og i LO med Det udviklende arbejde. Er bestyrelsesmedlem i den kooperative verdensorganisation ICA, næstformand i Cooperatives Europe, og medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om sociale virksomheder og socialøkonomi. Hun blogger om bl.a. bæredygtighed, fællesskaber og sammenhængskraft.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.08.18, 16:08
Kunne man ikke få blot én af landets utallige journalister til at undersøge, hvorvidt affaldssorteringen egentlig fungerer i de danske kommuner? Læs mere
Af Naser Khader
16.08.18, 20:15
Hvis EU ville gøre en reel forskel, så skulle man i stedet tage sin rolle som mægler mellem Iran og USA alvorligt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
16.08.18, 13:06
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa. Derfor er sommerens udmelding om dexit en gratis omgang fra Dansk Folkeparti, som i stedet bør melde sig ind i kampen om at trække EU i den rigtige retning. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.08.18, 11:20
Danmark har brug for en mere pragmatisk kurs i brexit-forhandlingerne end EU-Kommissionens, der virker mere opsat på at straffe briterne. Læs mere
Af Gitte Seeberg
15.08.18, 15:30
Kommer bankdirektør Anders Dam igennem med sit forehavende og får afskaffet kontanterne, har virksomhederne og private ikke længere noget modsvar til de negative renter. Bankerne har nu i stedet frit slag til at plukke deres kunder gennem endnu flere gebyrer og endnu højere negative renter. Læs mere
Af Majbritt Maria Nielsen
15.08.18, 10:44
Frihedsrettigheder skal gælde dem, jeg er uenig med. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.08.18, 09:58
Det er trættende at høre om burkaer og frikadeller på plejehjemmet. Staten Danmark bløder, og der er brug for klare budskaber om vigtige emner som rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.08.18, 19:13
Sverige har for længst nået det punkt, hvor der ikke er nogen vej tilbage, medmindre der sker noget helt andet. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.08.18, 10:31
Det er noget helt særligt dansk, at det brede flertal af befolkningen har råd til at vælge frit mellem folkeskolen eller et privat tilbud. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.08.18, 15:32
Så ramte et nyt skoleår. Her er 10 ting, som mange partier ikke vil indrømme. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her