Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fællesskabsejede virksomheder kan sikre en bæredygtig fremtid

Danskerne er helt vilde med delevenlige og bæredygtige løsninger. Nu må vi få øjnene op for at dele ejerskabet til virksomhederne!

Det er in at være bæredygtig. Flere danskere forsøger sig med kødalternativer og miljøvenlige biler. Platformsøkonomien vokser, og der bliver delt lejligheder og biler mere end nogensinde før. Den tredelte bundlinje er blevet en integreret del for mange virksomheder, som ikke længere bare søger et økonomisk overskud, men også en god bundlinje i deres forhold til samfund og klode.

Men på et vigtigt punkt er vi stadig bagud, og det er i forhold til nytænkning omkring ejerforholdet til vores virksomheder.

Traditionelt forestiller man sig en ejerkreds af aktionærer, som skal have andel i virksomhedens overskud som betaling for deres investering. Deres formål er jo at tjene penge på deres penge. Men man kan jo eje virksomheder på mange måder og med mange forskellige perspektiver.

I Kooperationen er vi arbejdsgiver- og brancheorganisation for de mange kooperative og fællesskabsejede virksomheder i Danmark. Det, der generelt kendetegner disse virksomheder, er, at ejerforholdene er bæredygtige.

En kooperativ virksomhed er enten ejet af producenterne (som Thiese mejeri), forbrugerne (som COOP) eller af medarbejderne (som Thorupstrand fiskerne, Spidsroden eller Logik&Co).

Kooperativt ejerskab skaber en mere økonomisk bæredygtig drift af virksomheden, fordi incitamentet til at investere overskud i virksomhedens udvikling i stedet for at tage mest muligt ud er stærkere, når virksomhedens produkter og services er formålet med ejerskabet, og når ejerne er tætte på virksomheden gennem den demokratiske deltagelse i virksomhedens drift og udvikling

Det kooperative ejerskab ligger godt i tråd med det øgede fokus på bæredygtige og delevenlige løsninger blandt forbrugerne.

Jeg håber, at mange flere virksomheder – eksisterende og fremtidige – får øje på mulighederne i at forløse det bæredygtighedspotentiale, som ligger i den demokratiske erhvervsform, og tænke ud over de traditionelle ejerforhold i erhvervslivet.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Susanne Westhausen (f.1960) er direktør i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen og uddannet jurist. Har tidligere arbejdet med uddannelse og organisationsudvikling i København og i LO med Det udviklende arbejde. Er bestyrelsesmedlem i den kooperative verdensorganisation ICA, næstformand i Cooperatives Europe, og medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om sociale virksomheder og socialøkonomi. Hun blogger om bl.a. bæredygtighed, fællesskaber og sammenhængskraft.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere