Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fællesskabsejede virksomheder kan sikre en bæredygtig fremtid

Danskerne er helt vilde med delevenlige og bæredygtige løsninger. Nu må vi få øjnene op for at dele ejerskabet til virksomhederne!

Det er in at være bæredygtig. Flere danskere forsøger sig med kødalternativer og miljøvenlige biler. Platformsøkonomien vokser, og der bliver delt lejligheder og biler mere end nogensinde før. Den tredelte bundlinje er blevet en integreret del for mange virksomheder, som ikke længere bare søger et økonomisk overskud, men også en god bundlinje i deres forhold til samfund og klode.

Men på et vigtigt punkt er vi stadig bagud, og det er i forhold til nytænkning omkring ejerforholdet til vores virksomheder.

Traditionelt forestiller man sig en ejerkreds af aktionærer, som skal have andel i virksomhedens overskud som betaling for deres investering. Deres formål er jo at tjene penge på deres penge. Men man kan jo eje virksomheder på mange måder og med mange forskellige perspektiver.

I Kooperationen er vi arbejdsgiver- og brancheorganisation for de mange kooperative og fællesskabsejede virksomheder i Danmark. Det, der generelt kendetegner disse virksomheder, er, at ejerforholdene er bæredygtige.

En kooperativ virksomhed er enten ejet af producenterne (som Thiese mejeri), forbrugerne (som COOP) eller af medarbejderne (som Thorupstrand fiskerne, Spidsroden eller Logik&Co).

Kooperativt ejerskab skaber en mere økonomisk bæredygtig drift af virksomheden, fordi incitamentet til at investere overskud i virksomhedens udvikling i stedet for at tage mest muligt ud er stærkere, når virksomhedens produkter og services er formålet med ejerskabet, og når ejerne er tætte på virksomheden gennem den demokratiske deltagelse i virksomhedens drift og udvikling

Det kooperative ejerskab ligger godt i tråd med det øgede fokus på bæredygtige og delevenlige løsninger blandt forbrugerne.

Jeg håber, at mange flere virksomheder – eksisterende og fremtidige – får øje på mulighederne i at forløse det bæredygtighedspotentiale, som ligger i den demokratiske erhvervsform, og tænke ud over de traditionelle ejerforhold i erhvervslivet.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Susanne Westhausen (f.1960) er direktør i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen og uddannet jurist. Har tidligere arbejdet med uddannelse og organisationsudvikling i København og i LO med Det udviklende arbejde. Er bestyrelsesmedlem i den kooperative verdensorganisation ICA, næstformand i Cooperatives Europe, og medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om sociale virksomheder og socialøkonomi. Hun blogger om bl.a. bæredygtighed, fællesskaber og sammenhængskraft.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.19, 06:35
Her søger jeg mørke og stilhed for bedre at kunne håndtere lyset, larmen og løgnen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her