Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fællesskabsejede virksomheder kan sikre en bæredygtig fremtid

Danskerne er helt vilde med delevenlige og bæredygtige løsninger. Nu må vi få øjnene op for at dele ejerskabet til virksomhederne!

Det er in at være bæredygtig. Flere danskere forsøger sig med kødalternativer og miljøvenlige biler. Platformsøkonomien vokser, og der bliver delt lejligheder og biler mere end nogensinde før. Den tredelte bundlinje er blevet en integreret del for mange virksomheder, som ikke længere bare søger et økonomisk overskud, men også en god bundlinje i deres forhold til samfund og klode.

Men på et vigtigt punkt er vi stadig bagud, og det er i forhold til nytænkning omkring ejerforholdet til vores virksomheder.

Traditionelt forestiller man sig en ejerkreds af aktionærer, som skal have andel i virksomhedens overskud som betaling for deres investering. Deres formål er jo at tjene penge på deres penge. Men man kan jo eje virksomheder på mange måder og med mange forskellige perspektiver.

I Kooperationen er vi arbejdsgiver- og brancheorganisation for de mange kooperative og fællesskabsejede virksomheder i Danmark. Det, der generelt kendetegner disse virksomheder, er, at ejerforholdene er bæredygtige.

En kooperativ virksomhed er enten ejet af producenterne (som Thiese mejeri), forbrugerne (som COOP) eller af medarbejderne (som Thorupstrand fiskerne, Spidsroden eller Logik&Co).

Kooperativt ejerskab skaber en mere økonomisk bæredygtig drift af virksomheden, fordi incitamentet til at investere overskud i virksomhedens udvikling i stedet for at tage mest muligt ud er stærkere, når virksomhedens produkter og services er formålet med ejerskabet, og når ejerne er tætte på virksomheden gennem den demokratiske deltagelse i virksomhedens drift og udvikling

Det kooperative ejerskab ligger godt i tråd med det øgede fokus på bæredygtige og delevenlige løsninger blandt forbrugerne.

Jeg håber, at mange flere virksomheder – eksisterende og fremtidige – får øje på mulighederne i at forløse det bæredygtighedspotentiale, som ligger i den demokratiske erhvervsform, og tænke ud over de traditionelle ejerforhold i erhvervslivet.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Susanne Westhausen (f.1960) er direktør i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen og uddannet jurist. Har tidligere arbejdet med uddannelse og organisationsudvikling i København og i LO med Det udviklende arbejde. Er bestyrelsesmedlem i den kooperative verdensorganisation ICA, næstformand i Cooperatives Europe, og medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om sociale virksomheder og socialøkonomi. Hun blogger om bl.a. bæredygtighed, fællesskaber og sammenhængskraft.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.11.18, 08:21
De arbejdende ved DSB mødes med agressiv fremfærd og revolverdiplomati fra DSB's ledelse og Dansk Industri. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her