Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den kooperative medicin kan forhindre butiksdød

Flere og flere butikker i lokalmiljøer må i disse dage dreje nøglen om, men løsningen er ligefor: Lav butikkerne om til kooperativer, inddrag de lokale, og skab erhverv, der ikke kun fokuserer på den økonomiske bundlinje, men også på den bæredygtige og sociale.

P1 satte for nylig fokus på de mange lokale butikker, der må smide håndklædet i ringen og droppe visionen om et lokalt erhvervsliv. De små butikker kan simpelthen ikke få enderne til at mødes og må se sig slået hjem af større butikskæder med stordriftsfordele, hvis fysiske placering ofte er langt væk fra de lokalmiljøer, de servicerer. Men sådan behøver det slet ikke at være.

Fællesøkonomier er kuren

Butiksdød har i de seneste mange år været en udfordring for en lang række lokalmiljøer rundt om i Danmark, men vi kan vende udviklingen, hvis vi tør tænke anderledes. Vi kan tage skeen i den anden hånd og skabe bæredygtige, lokale virksomheder bygget på fællesøkonomi, hvor langt flere får del i succesen, og hvor smådrift bliver til en fordel og ikke en ulempe. For at lykkes med det må vi tænke virksomhedsejerskab og lokal udvikling radikalt anderledes, end vi gør i dag. Det kan vi for eksempel gøre ved at investere i vores landdistrikter og skabe bedre rammevilkår for kooperative virksomheder, der hver især er funderet på fællesskab og medejerskab, om det så er andelsselskaber, fonde eller foreninger. De kooperative virksomheder kan nemlig mange ting, som ”almindelige” virksomheder ikke kan. De kan for eksempel i langt højere grad modstå økonomiske kriser, og de kan skabe udvikling og vækst i et lokalmiljø – ikke kun økonomisk men også grønt og socialt til gavn for os alle. Det kan de, fordi kooperative virksomheder er formålsdrevne, det vil sige, at de arbejder ud fra en fælles, lokal vision og ikke for at tjene flest mulige penge til aktionærerne. Og det er noget, der skaber fællesskabsfølelse i lokalmiljøet.

Kort sagt, vi har medicinen mod butiksdød klar, men vi har brug for politisk vilje og visionære lokale kræfter hvis et kooperativt Danmark med fællesskabet i centrum skal lykkes.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Susanne Westhausen (f.1960) er direktør i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen og uddannet jurist. Har tidligere arbejdet med uddannelse og organisationsudvikling i København og i LO med Det udviklende arbejde. Er bestyrelsesmedlem i den kooperative verdensorganisation ICA, næstformand i Cooperatives Europe, og medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om sociale virksomheder og socialøkonomi. Hun blogger om bl.a. bæredygtighed, fællesskaber og sammenhængskraft.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere
Af Mikael Jalving
11.11.18, 06:35
Det er, som om jorden er blevet flad. Vrangforestillingen skyldes især liberalister og marxister. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.11.18, 15:15
Det gør forhåbentlig ingen, og så udtræder Italien af euroen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.11.18, 10:05
Blogindlæg om, hvordan udbetalingen af de 111 mio. kr. i socialstyrelsen kan være udtryk for en uheldig tendens, der gør staten sårbar for svindel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her