Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den kooperative medicin kan forhindre butiksdød

Flere og flere butikker i lokalmiljøer må i disse dage dreje nøglen om, men løsningen er ligefor: Lav butikkerne om til kooperativer, inddrag de lokale, og skab erhverv, der ikke kun fokuserer på den økonomiske bundlinje, men også på den bæredygtige og sociale.

P1 satte for nylig fokus på de mange lokale butikker, der må smide håndklædet i ringen og droppe visionen om et lokalt erhvervsliv. De små butikker kan simpelthen ikke få enderne til at mødes og må se sig slået hjem af større butikskæder med stordriftsfordele, hvis fysiske placering ofte er langt væk fra de lokalmiljøer, de servicerer. Men sådan behøver det slet ikke at være.

Fællesøkonomier er kuren

Butiksdød har i de seneste mange år været en udfordring for en lang række lokalmiljøer rundt om i Danmark, men vi kan vende udviklingen, hvis vi tør tænke anderledes. Vi kan tage skeen i den anden hånd og skabe bæredygtige, lokale virksomheder bygget på fællesøkonomi, hvor langt flere får del i succesen, og hvor smådrift bliver til en fordel og ikke en ulempe. For at lykkes med det må vi tænke virksomhedsejerskab og lokal udvikling radikalt anderledes, end vi gør i dag. Det kan vi for eksempel gøre ved at investere i vores landdistrikter og skabe bedre rammevilkår for kooperative virksomheder, der hver især er funderet på fællesskab og medejerskab, om det så er andelsselskaber, fonde eller foreninger. De kooperative virksomheder kan nemlig mange ting, som ”almindelige” virksomheder ikke kan. De kan for eksempel i langt højere grad modstå økonomiske kriser, og de kan skabe udvikling og vækst i et lokalmiljø – ikke kun økonomisk men også grønt og socialt til gavn for os alle. Det kan de, fordi kooperative virksomheder er formålsdrevne, det vil sige, at de arbejder ud fra en fælles, lokal vision og ikke for at tjene flest mulige penge til aktionærerne. Og det er noget, der skaber fællesskabsfølelse i lokalmiljøet.

Kort sagt, vi har medicinen mod butiksdød klar, men vi har brug for politisk vilje og visionære lokale kræfter hvis et kooperativt Danmark med fællesskabet i centrum skal lykkes.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Susanne Westhausen (f.1960) er direktør i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen og uddannet jurist. Har tidligere arbejdet med uddannelse og organisationsudvikling i København og i LO med Det udviklende arbejde. Er bestyrelsesmedlem i den kooperative verdensorganisation ICA, næstformand i Cooperatives Europe, og medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om sociale virksomheder og socialøkonomi. Hun blogger om bl.a. bæredygtighed, fællesskaber og sammenhængskraft.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
20.01.19, 23:38
Arbejdskraft fra de nye EU-lande skønnes at øge Danmarks BNP med op mod 42 mia. kr. i 2018 Læs mere
Af Martin Ågerup
19.01.19, 17:37
Regeringen har identificeret det rette problem, men ikke den rette løsning Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.19, 15:57
Offentlig debat er åbenbart et problem ifølge venstreorienteret tænketank og Altinget.dk. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.01.19, 16:30
Folketinget har bevæget sig langt ind over dørtrinet, når det vil kriminalisere ytringer inden for hjemmets fire vægge, og der har det ikke noget at gøre. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.01.19, 16:30
Næppe. Men man har lov til at håbe. Lad os kigge i krystalkuglen. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.01.19, 11:44
Journalister bør bore mere i, hvor lægerne stjæles fra. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.01.19, 20:29
Blablabla, økonomi, blablabla Læs mere
Af Casper Hedegaard
17.01.19, 19:21
Sådan lød det fra min politiske kollega fra Nordsjælland, da vi drøftede kommunalbudget for 2019. Er det retfærdigt, at der er kommuner, der har så mange penge, at de ikke kan nå at bruge dem, hvor andre kommuner må lukke børnehaver og skoler? Læs mere
Af Signe Munk
17.01.19, 17:04
Vi risikerer reformlammelse i hele vores sundhedsvæsen. Og det er virkelig det sidste, vi har brug for. Læs mere
Af Naser Khader
17.01.19, 16:30
Vi må aldrig lade vitale dele af vores samfund være afhængige af ikkedemokratiske stater og interesser, selv om der kan være en kortsigtet økonomisk gevinst. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her