Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alle (Asyl)børn har brug for at føle sig hjemme

Det går imod al sund fornuft, når Regeringen, DF og Socialdemokratiet lukker øjnene for asylbørns mistrivsel i de danske udrejsecentre. Vi tilsidesætter børnenes ve og vel, når vi blandt andet nægter dem at lave mad med deres forældre.

En rapport fra Dansk Flygtningehjælp slår fast at børn på udrejsecentre landet over mistrives. Da rapporten udkom blev den imidlertid mødt af en stålfast Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti som slog fast, at hvis man skal opretholde nationalstaten, så bør forholdene for asylbørn ”ikke køre efter de samme regler som børn af danske statsborgere”. Han blev bakket op af sin partifælle Pernille Bendixen med ordene ”Vores statsborgere kommer i første række”

Det er naturligvis én ting at Dansk Folkeparti ikke vil forbedre vilkårene på de danske udrejsecentre, noget andet er, at både regeringen og Socialdemokratiet bakker op. I slutningen af maj forsøgte SF ellers at forbedre vilkårene, og foreslog i den forbindelse Folketinget at lempe på reglerne, således at forældre på udrejsecentre ville få mulighed for at lave mad til og med deres børn. Der er tale om en lille, men signifikant forbedring for de børn, der venter i måneder og nogle gange år på afklaring på, hvor de skal bo. Ikke desto mindre blev forslaget forkastet.

Det råber til himlen, at et flertal i Folketinget ikke mener, at det at lave mad sammen er en basal del af at være en velfungerende familie. Det er svært at forstå, at vi tillader at folk i vores land lever i årevis af kantinemad uden muligheden for at skabe det nærvær med familien i køkkenet som de fleste af os med et rødbedefarvet pas finder så vigtigt og væsentligt – og helt ude i hampen bliver det med argumenter som da Peter Hummelgård (S) udtalte at det er afgørende, at opholdet i et udrejsecenter er en midlertidig situation. Og hvis der først blev etableret køkkener til de enkelte familier, så ville udrejsecentrene blive mere end midlertidige hjem.

Det har aldrig været mere populært at leje hotellejligheder, eller Airbnb, uanset om vi er udstationerede i kortere perioder eller er på ferie. Og én af de væsentligste årsager til det, er jo at vi godt kan lide følelsen af at bo i et ”hjem” i stedet for på hotel. At vi værdsætter at kunne lave mad til os selv og vores nærmeste, også når vi er lang væk hjemme fra det velkendte sted vi kalder hjemme. Og jeg er sikker på at vi alle har gennemskuet, at opholdet er af helt midlertidig karakter, selvom vi kan koge os en gryde pasta eller stege en frikadelle.

Alle (asyl)børn har brug for at føle sig hjemme, også selvom de vokser op langt væk fra det land deres forældre kommer fra. Det er op til os i Danmark at give børn på de danske udrejsecentre mulighed for at udvikle sig på lige fod med danske børn. Det gør vi kun ved at give børnene en basal følelse af at høre til, kunne lave mad med sin familie og føle sig hjemme, i den tid de bor her.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Susanne Westhausen (f.1960) er direktør i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen og uddannet jurist. Har tidligere arbejdet med uddannelse og organisationsudvikling i København og i LO med Det udviklende arbejde. Er bestyrelsesmedlem i den kooperative verdensorganisation ICA, næstformand i Cooperatives Europe, og medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om sociale virksomheder og socialøkonomi. Hun blogger om bl.a. bæredygtighed, fællesskaber og sammenhængskraft.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere
Af Christina Egelund
18.06.19, 10:54
Mayday mayday, kalder retsstaten. Sådan rungede det i mit hoved, da jeg læste om den seneste sag om et alvorligt brist i datasikkerheden i staten. Her et brist, der sagtens kan have ført til justitsmord. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.06.19, 09:59
Jeg nyder hvert sekund, velvidende at politikerskabte trængsler formentlig snart vil regne ned over vore syndige hoveder. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.06.19, 06:05
Vi kan lukke øjnene, men står i et valg mellem nationalisme eller imperialisme. Læs mere
Af Anna Thygesen
14.06.19, 11:45
Det er egentlig vildt nok, at et parti, der i den grad bekender sig til markedskræfterne, ikke har fattet en brik, når det gælder partiets egne kunder i butikken. Læs mere