Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark skal tilbage i front med grønt iværksætteri

Grønt iværksætteri er fremtidens grundstof, men regeringens store besparelser spænder ben for udviklingsmulighederne. Det er helt hen i vejret og går stik imod regeringens egne ambitioner.

Sådandanmark.dk. Det hedder Venstres kampagnehjemmeside for deres nye grønne udspil. Der er mange gode takter i udspillet, men der er ikke meget ”Sådan Danmark”, når man ser på Danmarks placering på listen over bedste steder for grønt iværksætteri.

På grund af den nuværende regerings besparelser på det grønne forsknings- og udviklingsbudget, har Danmark mistet den førerposition, vi havde fra 2013-2015. Det skriver Politiken 4. maj.

Danmark er ellers sprunget til en førsteplads i Index 2017 fra en femteplads i Index 2014. Men Global Cleantech Innovation gør tydeligt opmærksom på, at besparelserne på grøn forskning i 2016 og 2017 vil koste Danmark førertrøjen.

Det er ærgerligt. For der er store muligheder inden for bæredygtigt og grønt iværksætteri. Og vi har brug for iværksætteri, som ikke kun har fokus på den økonomiske bundlinje, men i ligeså høj grad har fokus på at løse de udfordringer, vores samfund står overfor. Ifølge Global Cleantech Innovation Index, som har lavet oversigten, havde Danmark ved udgangen af 2015 det største potentiale for grønt iværksætteri. Et potentiale vi bør opdyrke og nære i stedet for at afvikle og udsulte. Det er ikke kun godt for vores selvforståelse og klima, men faktisk også for økonomien.

Ja, du hørte rigtig, der er penge i grønt iværksætteri. Venstre skriver selv på deres kampagnehjemmeside, at Danmarks grønne image kan være med til at tiltrække internationale investorer, og det er der i særdeleshed brug for.  

Potentialet er stort, ingen tvivl om det. Ifølge regeringens egne tal står den grønne omstilling i Danmark for en milliard eksport og i den grønne energisektor vokser beskæftigelsen seks gange så hurtigt som i resten af erhvervslivet.

Det kan undre, at regeringen går imod egne ambitioner på det grønne område og skærer i budgetterne til forskning og udvikling.

Vi har brug for ambitiøse investeringer på det grønne område, hvis Danmark igen skal helt i front, når det gælder grønt iværksætteri. Og det skal vi, for det gælder vores alles fælles fremtid.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Susanne Westhausen (f.1960) er direktør i arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen og uddannet jurist. Har tidligere arbejdet med uddannelse og organisationsudvikling i København og i LO med Det udviklende arbejde. Er bestyrelsesmedlem i den kooperative verdensorganisation ICA, næstformand i Cooperatives Europe, og medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe om sociale virksomheder og socialøkonomi. Hun blogger om bl.a. bæredygtighed, fællesskaber og sammenhængskraft.
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.05.18, 21:03
At sætte voldsforbrydere sammen med deres ofre gør ikke gerningsmændene til bedre mennesker. Læs mere
Af Josephine Fock
23.05.18, 09:48
DR-dokumentaren ’I politiets vold: Mørk og mistænkt’ viser, at alle desværre ikke er lige for loven i Danmark. Hvor er ordentligheden henne? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
22.05.18, 23:11
Det er så trist. Problemerne med multikultur og islam har kun udsigt til at blive værre hvert eneste år. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
22.05.18, 15:25
Det er under al kritik, at Europa-Parlamentets "høring" af Zuckerberg senere i dag sker bag lukkede døre - spørgsmålene hober sig op.. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
22.05.18, 11:27
En tilfældig læge fra Fyn skal ikke være herre over liv og død. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.05.18, 07:50
Medierne fodrer mest den onde ulv. Derfor er det Breaking News, når nogen bliver slået ihjel! Læs mere
Af Harun Demirtas
21.05.18, 07:45
Et barn må ikke blive et forretningsformål eller udsættes for et indgreb, som aldrig kan laves om, og som i høj grad kan krænke ens selvopfattelse. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.05.18, 15:53
I sin nye debatbog efterlyser Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen et opgør med dårlig ledelse i det offentlige. ”En leder, som ikke lever op til forventningerne, må nødvendigvis afskediges”, skriver han. Godt brølt, Henrik Sass. Men han har desværre ingen realistiske bud på, hvordan en så gigantisk kulturændring i den offentlige sektor skal finde sted. Der er lang vej igen. Og barrierne imod at sikre bedre ledelse er høje. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.05.18, 13:03
Noget kunne tyde på det. Måske er det bare snak. Alternativet er i hvert fald intet alternativ. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.05.18, 11:09
Hvis der sker en katastrofe eller et brud på en international forpligtelse, kan der statueres statsansvar over for Danmark. Det kan resultere i erstatningssager med betydelige økonomiske konsekvenser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her