Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Krig, narko og værdighed

Danmark er i krig; det har vi været for længe

”Kom sæt det fri – de kalder det narko” synger Raske Penge i hans sang ”Narko”, hvor han giver et opråb til politikerne for at sætte narkotika fri. Og han har ret. Vi skal legalisere brugen af stoffer, både fordi andet er moralsk forkert, og fordi konsekvenserne ved forbuddet langt overstiger, hvad vi kan stå på mål for. Og så fordi vi må insistere på, at misbrugere har mere behov for samfundets udstrakte hånd, snarere end statsmagtens brutale kølle. Det handler om værdighed.

Verden er i krig, i krig mod stoffer og den krig går ikke ud over de der tjener penge på narkotikaen, nej, krigens ofre er de der bruger og misbruger. Det er typisk de mennesker der ofte har allermest behov for hjælp. Det er dem der bliver tvunget ud i kriminalitet for at skaffe de fornødne penge til at købe til deres brug. Det er også de velfungerende mennesker, der lejlighedsvis køber et produkt for at pifte festen, hverdagen eller weekenden lidt ekstra op. De er i lige så høj grad ofre for over 50 års forfejlede politik på området. Alle brugere er udsat for en farlig stigmatisering der ofte munder ud i folks uoplyste frygt. Resultatet bliver en prekær fremmedgørelse af brugeren. Den fremmedgørelse og det tabu der ligger forbundet med det gør blandt andet, at folk ikke bliver reddet eller taget hånd om hvis et forbrug udvikler sig til misbrug, simpelthen fordi det er så tabuiseret og stigmatiserende at indrømme. På den måde taber man folk på gulvet, og så længe de ligger der og man ikke kigger ned – så kan man selv leve videre i sin selvvalgte lykkelige uvidenhed om konsekvenserne for den førte politik, en ført politik der i højeste grad afspejler befolkningens mangel på empati. For vi har som samfund et ansvar for krigens forsættelse. Vi tænker måske ikke over det, og mange fordi de i deres gennemsnitlige liv i middelklasseghettoen ikke kan se de mennesker på samfundets bund for deres selvgroede ligusterhække. Der er behov for at rive disse hække op. Også selvom verden omkring ikke altid er lige behagelig.

The Global Comission on Drug Policy der blandt andet har den tidligere generalsekretær for FN, Kofi Annan, de tidligere præsidenter i henholdsvis Mexico og Colombia, Ernesto Zedillo og César Gaviria og dertil en lang række af toppolitikere, forretningsfolk og menneskerettighedsforkæmpere, har i en årrække advokeret for at krigen mod stoffer, som Nixon erklærerede og det internationale samfund senere sluttede sig til, har slået fejl. Kommissionen siger, at hvis problemerne med stofindtag og krigen skal til livs skal indgangsvinklen ændres drastisk. Tiden er til en legalisering eller i det mindste en afkriminalisering. Særligt stort er det når tidligere præsidenter for lande, der er så dybt påvirkede af krigen mod stoffer, som blandt andet de to førnævnte, går ud og siger, at tiden er til at begrave krigen og ændre udgangspunkt. Krigen har haft store sociale, økonomiske og menneskelige konsekvenser. Ingen vindere. Kun tabere. Derfor er det på tide at stoppe. Det er noget, vi i bør lytte til herhjemme. For vi oplever også krigens rasen, også bag ligusterhækkene. Vi mærke det, når de i fjernsynet fortæller om skyderier i Aarhus V, om nye bandekonflikter i København og om drab i Malmø. Alt sammen noget, der kan tilskrives kampen om det ekstremt lukrative marked salget af illegale stoffer er. Løsningen er lige til; tag stofferne væk fra det sorte marked og frem i lyset.

Vi skal kigge på de eksempler, vi ved fungerer, og her er Portugal et lysende klart eksempel på de positive effekter ved at droppe narkokrigen. Antallet af overdoser er faldet og heroinmisbruget er faldet. Portugal er gået fra at være et af de lande med højest forbrug til at være et af de lande med mindst forbrug. Det har reddet menneskeliv. Det vil det også gøre i Danmark. Afkriminaliseringen har ført til, at antallet af dødsfald relateret til stofbrug og misbrug faldt fra 131 i 2001, hvor afkriminaliseringen blev indført til 20 personer i 2008.I Portugal kan kun 3 dødsfald pr. million indbygger tilskrives stoffer. Gennemsnittet i Europa var på 18,3 pr. million indbygger i 2014. I Danmark var den på alarmerende 50 pr. million indbygger. Bevares, det lyder måske ikke af så meget, og sammenlignet med kræft er det da også småting. Men fortæl det til moderen, der har mistet sin søn af en overdosis, at vi kunne have undgået det, hvis vi havde fulgt et land som Portugal og afkriminaliseret og investeret i forebyggelse, men at vi ikke lige gad, når nu der ikke var tale om så mange mennesker for hvem, det var et problem. Nej, vel? Det kan vi naturligvis ikke sige til nogen, så lad os sætte en stopper for krigen. Lad os ikke smide så mange menneskers liv væk, når vi ved hvad løsningen er. Kom sæt det fri.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Nielsen (f. 1994) er klassisk liberal og fhv. landsformand for Liberal Alliances Ungdom. Han kæmper for et Danmark og en verden, hvor individet kommer før kollektivet.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
10.12.19, 23:44
Send pandaerne retur, og send Statsministeren på kursus i, hvordan man bedst beskytter den danske stat mod trusler fra Kina.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.19, 17:05
En kombination af befolkningsudskiftning og svensk politisk korrekthed er årsagerne. Læs mere
Af Martin Ågerup
10.12.19, 14:13
Vores skattesystem straffer helt almindelige mennesker for at være flittige Læs mere
Af Nauja Lynge
10.12.19, 12:15
Forsvarsminister Trine Bramsen kaster aben videre i svindelsagen i forsvaret, men på nuværende tidspunkt burde hun nøjagtig vide, hvornår alvoren gik op for departementschefen. I mellemtiden er der flere ting, politikerne kunne gøre for åbenheden. Læs mere
Af Henrik Højlund
09.12.19, 19:44
Game of Thrones og Bachs juleoratorium lokker med noget stort i vores små liv. Læs mere
Af Peter Kofod
09.12.19, 12:21
Når EU-tilhængerne taler løsninger i det europæiske samarbejde, taler de desværre om et EU, der ganske enkelt ikke findes. Læs mere
Af Nauja Lynge
09.12.19, 09:29
USA er ikke en venlig kolonimagt, som skal fortælle danskerne, hvad vi skal mene. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
08.12.19, 18:27
De seneste års nedskæringer i uddannelsessystemet, den mangelfulde klimaindsats og alvorligt forringede velfærd rettes ikke op med denne finanslovsaftale. Det er et skridt i den rigtige retning, men det er slet ikke nok – og de små forbedringer skyldes kun bevægelsernes utrættelige kamp. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.12.19, 15:18
Ole Hasselbalch vil for altid tjene som inspiration for nationalt sindede danskere. Læs mere
Af Nauja Lynge
08.12.19, 12:16
Hvis bare alle danske statsborgere ville følge hans eksempel. Læs mere