*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Socialdemokratisk leverpostej i blå nuancer

Uden store visioner bliver Danmark aldrig liberalt.

Kan man overhovedet have en liberal regering i et land, der er så indpakket i socialdemokratisk leverpostej og giver bobleplast til alle borgere i vuggegave?

De borgerlige har været ved magten i over 600 dage, og på tirsdag har den nuværende Trekløver-regering 100-dages-jubilæum. Vi har dog ikke set noget visionært siden. På trods af at CEPOS kaldte regeringsgrundlaget for det mest liberale regeringsgrundlag nogensinde, så er de liberale resultater udeblevet.  
Jo, bevares, der er mindre resultater at hive fat i, men ikke nødvendigvis noget, der ikke ville kunne være sket i en socialdemokratisk regering. På den måde kommer de borgerlige ind i en ond spiral; vi lever i et socialdemokratisk land, så vi tør ikke at tale liberal værdipolitik i frygt for vælgerne. Det fører naturligt med sig, at der ikke kommer opbakning til liberal politik i et socialdemokratisk land, hvilket kun fører til en endnu større frygt for at snakke liberal politik. Men hvis vi aldrig bryder den onde spiral, og ikke tør tale liberal værdipolitik, så vil vi altid komme til at leve i et socialdemokratisk land.

Det tog 513 dage fra S, SF og R gik i regering til de i 2013 fremlagde en vækstpakke, der på mange punkter var borgerlig, og tilmed fik ros fra CEPOS. Den blev også indgået med de borgerlige -og ikke regeringens støtteparti. Den nuværende borgerlige regering er ikke lykkedes med at få noget tilsvarende ambitiøst igennem, og det er på trods af at borgerlige har været ved magten længere.

Socialdemokratiet forvandler sig ved magten og viser en evne til at føre borgerlig politik samt samarbejde hen over midten. Nødvendighedens politik, ville de nok kalde det.  Spørgsmålet er blot, hvor er de borgerlige ambitioner, når de er ved magten, og hvor er samarbejdsvilligheden? Den er ingen steder at finde, og derfor må man tage den idepolitiske kamp. Der bør som minimum komme forslag, der er tilsvarende, fra en borgerlig regering.

Liberal Alliance sagde ved sidste valg, at de ikke var bange for at vælte en V-ledet regering, hvis den førte socialdemokratisk politik. Nu har vi ganske rigtigt ikke længere en V-regering der fører socialdemokratisk politik. Nu har vi en V-LA-K-regering, der fører socialdemokratisk politik. Det får mig tilbage til, om det er muligt at have en liberal regering i et land, der siden den universelle velfærdsstats udrulning er sovset ind i socialdemokratisk ideologi og grundsyn. Det er en skam. Det er en skam, at man som regering, eller som liberalt parti i folketinget, ikke tør sige, at vi har brug for et fundamentalt opgør med den universelle velfærdsstat. Og det er en skam, at man ikke tør kæmpe den idépolitiske kamp, mens man sidder i regering. For den idépolitiske kamp er forudsætningen for parlamentarisk succes. Hvis ikke vi kan vinde kampen om de bedste idéer, og tør sætte os op imod den gængse opfattelse - nemlig at vores velstand er på grund af velfærdsstaten og ikke på trods af velfærdsstaten, så spiller vi på den socialdemokratiske ideologis spillebræt, og her vinder liberale ingen kampe. Vi skal i stedet erobre spillebrættet.

Uagtet den parlamentariske situation må det siges at være regeringens, eller i hvert fald de liberale partier i regeringens, ansvar at spille ud, ikke kun på den realpolitiske arena - men også på den idepolitiske. Konsekvensen af ikke at gøre det, er status quo. Jovist, der bliver rykket decimaler ved finanslove i den ene og i den anden retning alt efter hvordan konjunkturerne og det internationale marked ser ud, men ikke noget der batter. Og så får vi aldrig et liberalt land.

Jeg savner idealismen, visionerne og ambitionerne fra en liberal regering. Måske kan det reelt ikke lade sig gøre, men derfor må man gerne -også som regering, turde drømme og sætte barren højt. Ellers bliver man aldrig andet end en højreorienteret afart af den socialdemokratiske leverpostej.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Nielsen (f. 1994) klassisk liberal, landsformand for Liberal Alliances Ungdom, der kæmper for et Danmark og en verden, hvor individet kommer før kollektivet.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her