Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Velfærdsstaten er blevet religion

Der er behov for en ny reformation. En reformation af velfærdsstaten.

2017 er 500-året for Luthers 95 teaser. Det er 500-året for den protestantiske reformation, der i særdeleshed slog igennem i Nordeuropa og Danmark. Luther tog blandt andet et opgør med tanken om at købe aflad af kirken for at få frelse. Her 500 år senere er det på tide, vi tager det opgør endnu en gang. Når Dansk Folkeparti kræver 26 milliarder kroner til at gøre verdens største offentlige sektor større og dyrere, er det ikke meget anderledes, end massernes betaling til den katolske kirke før reformationen. For flere penge betyder mere frelse, og det er desværre det, folket vil have, for betaling til velfærdsstaten har i det postmoderne samfund  fået næsten samme rolle som afladsbrevet havde før i tiden. Velfærdsstaten er vor tids kirke; noget vi betaler til og ophøjer for at slippe af med vores skyldfølelse. Det er velfærdsstaten, vi betaler til, så vi kan passe os selv og ikke behøve kere os om andre – vi har jo betalt vores aflad. Det er faktisk -stik imod hensigten - dybt usolidarisk. Det føles desværre bare at have betalt sin andel af afladen, så man ikke ender i folkedomstolen eller i gabestokken på de sociale medier.

Desværre er troen på frelse ved at bidrage til velfærdsstaten ikke meget anderledes, end troen på frelse ved køb af afladsbreve. Det ses i særdeleshed i forbindelse med skatteforhandlingerne, der finder sted i disse dage. Her hører vi ofte: ”skattelettelser eller velfærd” hvor man forstår, at hvis man vælger skattelettelser, så er man kætter og bidrager til et mindre fromt samfund. Sjældent stiller man spørgsmålet: ”til hvilken nytte skal vi gøre velfærdsstaten dyrere?” For det er langt fra altid, at der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Danmark har et af de dyrest drevne sygehusvæsner blandt OECD-landende, som kun er middelmådigt, når det kommer til kvalitet. Det samme gør sig gældende på skoleområdet. Her er vi også blandt de absolut dyreste i hele verden, men kvaliteten er ikke noget at råbe hurra for. Som vores forfædre kastede værdigenstande i moser, kaster vi vor rigdom og velstand i velfærdsstaten - med samme håb om nåde og rigdom. Fornuften er for længst forsvundet, og velfærdsstaten er blevet religion.

Den katolske kirke opfordrede i mange århundreder dens følgere til at betale aflad for deres synder. Ellers ville de ikke komme i himmerige og opnå frelse. Sådan er det også i dag. Jovist, vi betaler ikke længere til den katolske kirke, vi betaler til velfærdsstaten. Men desværre opfattes det af velfærdsstaten som en synd at være flittig, hårdtarbejdende og at være eftertragtet på arbejdsmarkedet. Så derfor er det jo passende, at netop de dygtigste betaler et ekstra aflad for deres flid. Det er det aflad, vi kender som topskat. En skat, der er blevet udset som den skat, der holder hele samfundet oppe. Hvis ikke vi har en særlig skat på at være blandt de flittigste, så falder velfærdsstaten helt sammen. Sådan lyder det i hvert fald, på trods af at virkeligheden ser markant anderledes ud. Alene med det rådighedsbeløb, der er til forhandling i dette års finanslov, er det muligt at lave markante skattelettelser i både top og bund og til virksomhederne. Det kræver blot politisk vilje, men det er en mangelvare, når diskursen fortæller, at velfærdsstaten vil gå under.

Det er velfærdsstaten, vi betaler til, så vi med ro i hjertet kan gå forbi udsatte på gaden uden at skænke dem et blik eller en tanke. Med undtagelse af her op til jul, hvor vi bliver mindet om, at på trods af vores tro på velfærdsstaten, så er der også lige den ene gang om året, hvor man skal gøre noget ekstraordinært godt for andre. Årets resterende 11 måneder tænker vi ikke over de meget udsatte i Danmark, der af forskellige årsager har ekstraordinært behov for hjælp, fordi vi har udliciteret det personlige ansvar for at hjælpe vores medmennesker til staten. En stat, vi har vores urokkelige tillid til, som var det vores frelser.

Staten er bare ikke vores frelser. Vi kan ikke overlade vores individuelle ansvar og moral til staten. Der må startes en reformation af velfærdsstaten, som Luther startede en reformation af kirken, for der er behov for at gøre tingene anderledes, i det mindste skal vi ture tale om at gøre tingene anderledes.

 EDIT: Før stod der 99 teaser, men der er naturligvis kun tale om 95. Beklager fejlen. d. 22/12 10.38

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Nielsen (f. 1994) er klassisk liberal og fhv. landsformand for Liberal Alliances Ungdom. Han kæmper for et Danmark og en verden, hvor individet kommer før kollektivet.
Seneste blogs
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhversskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11
Af Rune Lund
21.08.19, 14:31
Der er masser af penge at hente til velfærd og grøn omstilling uden at brandbeskatte den almindelige dansker. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.19, 10:24
Udlændingespørgsmålet er det eneste sted, hvor debatten er løssluppen. Alt andet lukkes ned. Læs mere