<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politiet har brug for et folkeligt element

Tryghed først – hedder regeringens udspil, men holder det?

Med de store politikredse og de efterhånden få politistationer uden andre supplerende strukturer har politiet mistet kontakten til lokalsamfundene i det område de dækker.

Værdien af denne kontakt har regeringen nu forstået og derfor ligger den op til nye ændringer af politiet, herunder 20 nye steder i landet med fysiske lokaler med min. 15 timers åbningstid.

Men er det løsningen?

Politiet har i dag brug for mange specialbetjente, der hver især har viden og erfaring i forhold til de efterhånden avancerede typer af kriminalitet, som vi er ude for i samfundet.

Ved at tage flere betjente ud til kontorpasning i 20 flere daglige åbningstider flytter man uvilkårligt ressourcer fra specialopgaver til daglig synlighed, hvor der ikke nødvendigvis er noget kriminelt at tage hånd om eller forebygge.

Man skal passe på med at lave lovgivning på baggrund af ”graden af befolkningens følelse af utryghed” – også taget i betragtning, at mange får deres nyheder fra de sociale medier, som jo ikke lige frem er de mest fakta-baserede.

Efter min opfattelse kunne politiet have gavn af et kredsråd i hver politikreds, hvor alle borgere i politikredsen, f.eks. når der er kommunalvalg, vælger lokale borgere til at indgå i et råd, der dels kan bidrage med lokal viden om, hvad der foregår i deres lokalsamfund, dels kan føre tilsyn med politiets prioriteringer.

En af problemstillingerne, der er italesat af mange borgere siden politireformen midt i 00erne er, at man aldrig ser en politibetjent i sit område, og at de ikke kommer, når der er indbrud. Men vi har som borgere svært ved at gennemskue, hvad de egentlig bruger deres tid på i de store politistationer.

Et politikredsråd af f.eks. 30-40 borgere, som politikredsens direktør er forpligtet til at forelægge dels en status for det forgangne års indsats, dels plan for, hvordan man vil prioritere det kommende år og med den forpligtelse af lytte til råd fra kredsrådet kunne blive givtigt både for politiet og for borgernes generelle forståelse for, hvad politiet bruger tiden på.

Politiet prioriterer jo sin indsats på de forskellige opgave, som politiet har, eks. trafikkontrol, indbrud, vold, økonomisk kriminalitet, IT-misbrug etc.

Opfattelsen i befolkningen af, at der bruges for meget polititid ved skrivebordene i stedet for ude blandt folk kan forebygges med en åben dialog med et kredsråd, som samtidig er en ”ambassadør” i de lokalområder, de repræsenterer – og hvis, der skulle være noget om det med for meget skrivebordstid, så kan det ligeledes forebygges på den måde, fordi det ellers kommer frem i lyset.

Et politikredsråd kan øge tilliden til politiet

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Sonja Mikkelsen (f. 1955). Sad som hhv. trafik- og sundhedsminister under Poul Nyrup og var i 14 år medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. I dag bestyrelsesformand for Egmont Højskolen og formand for Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, der rummer en erhvervsskole og et VUC. Deltager i ”Det gode gamle Folketing” på Radio24syv. Thybo bosiddende i Aarhus siden 1975.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere