Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Enten skal alle 16 årige vælge - eller også skal ingen

Justering af erhvervsuddannelserne gør det ikke - de gymnasiale uddannelser skal med

Hvorfor skulle unge, der viser sig at vil være tømrer, være mere klar på det som 16-årige end de unge, der f.eks. viser sig at vil være skolelærer?

Stil jer lige det spørgsmål, før I igen justerer på erhvervsuddannelserne uden sammenhæng med de gymnasiale uddannelser.

Hovedparten af de unge vælger efter folkeskolen (og mange efter et år på efterskole) at søge ind på STX. De udskyder deres nærmere erhvervsvalg til de er 19-20 år – plus et sabbatår. Der går altså nemt 5 år efter folkeskolens afgangseksamen før de forholder sig til, hvilket fag/erhverv de vil søge ind på.

Som erhvervsuddannelserne er skruet sammen, skal de unge vælge lige efter folkeskolen. Og så får de med EUD 1 års uddannelse, før de skal være klar til at indgå en elevaftale med en arbejdsgiver, og indlede et 37 timers arbejdsliv som 17-årig. 

Hvorfor stiller vi så forskellige krav til de unge i så tidlig en alder?

Hvis vi vil have flere til at vælge og gennemføre erhvervsuddannelser, så må vi anerkende, at også de unge har brug for en mere almen og bred faglig ballast før, de skal vælge. 

Mange unge står med en eksamen efter STX, der ikke giver dem adgang til drømmestudiet, og som heller ikke giver adgang til en uddannelse i erhvervslivet. De bliver ufaglærte eller de skal bruge ekstra år på at tage supplerende fag og højne deres faglige niveau. Årene tæller 6, 7....

Det er jo ærgerligt at de unge efter deres 4-5 års ikke-valg kan stå med et resultat af deres ungdomsuddannelse, de reelt ikke kan bruge.

Hvis vi nu i stedet besluttede at alle unge efter 9. klasse over 2 år skal rundt og stifte bekendtskab med alt fra de mest praktiske fag til de mest teoretiske, og samtidig få indtryk af sammenhængen imellem de praktiske og teoretiske uddannelser, og hvordan man kan veksle imellem dem. Så er jeg overbevist om, at vi ville få mange flere glade unge, der føler de kommer i gang fra den rette hylde, der for mange flere vil være erhvervsuddannelser.

Alternativt er at der findes en model, så ingen kan starte på en ungdomsuddannelse uden at de samtidig har valgt et studie/erhverv, som uddannelsen skal rette sig imod.

Så skal alle vælge, når de er 16.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Sonja Mikkelsen (f. 1955). Sad som hhv. trafik- og sundhedsminister under Poul Nyrup og var i 14 år medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. I dag bestyrelsesformand for Egmont Højskolen og formand for Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, der rummer en erhvervsskole og et VUC. Deltager i ”Det gode gamle Folketing” på Radio24syv. Thybo bosiddende i Aarhus siden 1975.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig for at kinesisk mineprojekt kan omgås UNESCO regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her