Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Enten skal alle 16 årige vælge - eller også skal ingen

Justering af erhvervsuddannelserne gør det ikke - de gymnasiale uddannelser skal med

Hvorfor skulle unge, der viser sig at vil være tømrer, være mere klar på det som 16-årige end de unge, der f.eks. viser sig at vil være skolelærer?

Stil jer lige det spørgsmål, før I igen justerer på erhvervsuddannelserne uden sammenhæng med de gymnasiale uddannelser.

Hovedparten af de unge vælger efter folkeskolen (og mange efter et år på efterskole) at søge ind på STX. De udskyder deres nærmere erhvervsvalg til de er 19-20 år – plus et sabbatår. Der går altså nemt 5 år efter folkeskolens afgangseksamen før de forholder sig til, hvilket fag/erhverv de vil søge ind på.

Som erhvervsuddannelserne er skruet sammen, skal de unge vælge lige efter folkeskolen. Og så får de med EUD 1 års uddannelse, før de skal være klar til at indgå en elevaftale med en arbejdsgiver, og indlede et 37 timers arbejdsliv som 17-årig. 

Hvorfor stiller vi så forskellige krav til de unge i så tidlig en alder?

Hvis vi vil have flere til at vælge og gennemføre erhvervsuddannelser, så må vi anerkende, at også de unge har brug for en mere almen og bred faglig ballast før, de skal vælge. 

Mange unge står med en eksamen efter STX, der ikke giver dem adgang til drømmestudiet, og som heller ikke giver adgang til en uddannelse i erhvervslivet. De bliver ufaglærte eller de skal bruge ekstra år på at tage supplerende fag og højne deres faglige niveau. Årene tæller 6, 7....

Det er jo ærgerligt at de unge efter deres 4-5 års ikke-valg kan stå med et resultat af deres ungdomsuddannelse, de reelt ikke kan bruge.

Hvis vi nu i stedet besluttede at alle unge efter 9. klasse over 2 år skal rundt og stifte bekendtskab med alt fra de mest praktiske fag til de mest teoretiske, og samtidig få indtryk af sammenhængen imellem de praktiske og teoretiske uddannelser, og hvordan man kan veksle imellem dem. Så er jeg overbevist om, at vi ville få mange flere glade unge, der føler de kommer i gang fra den rette hylde, der for mange flere vil være erhvervsuddannelser.

Alternativt er at der findes en model, så ingen kan starte på en ungdomsuddannelse uden at de samtidig har valgt et studie/erhverv, som uddannelsen skal rette sig imod.

Så skal alle vælge, når de er 16.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Sonja Mikkelsen (f. 1955). Sad som hhv. trafik- og sundhedsminister under Poul Nyrup og var i 14 år medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. I dag bestyrelsesformand for Egmont Højskolen og formand for Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, der rummer en erhvervsskole og et VUC. Deltager i ”Det gode gamle Folketing” på Radio24syv. Thybo bosiddende i Aarhus siden 1975.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere