Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Enten skal alle 16 årige vælge - eller også skal ingen

Justering af erhvervsuddannelserne gør det ikke - de gymnasiale uddannelser skal med

Hvorfor skulle unge, der viser sig at vil være tømrer, være mere klar på det som 16-årige end de unge, der f.eks. viser sig at vil være skolelærer?

Stil jer lige det spørgsmål, før I igen justerer på erhvervsuddannelserne uden sammenhæng med de gymnasiale uddannelser.

Hovedparten af de unge vælger efter folkeskolen (og mange efter et år på efterskole) at søge ind på STX. De udskyder deres nærmere erhvervsvalg til de er 19-20 år – plus et sabbatår. Der går altså nemt 5 år efter folkeskolens afgangseksamen før de forholder sig til, hvilket fag/erhverv de vil søge ind på.

Som erhvervsuddannelserne er skruet sammen, skal de unge vælge lige efter folkeskolen. Og så får de med EUD 1 års uddannelse, før de skal være klar til at indgå en elevaftale med en arbejdsgiver, og indlede et 37 timers arbejdsliv som 17-årig. 

Hvorfor stiller vi så forskellige krav til de unge i så tidlig en alder?

Hvis vi vil have flere til at vælge og gennemføre erhvervsuddannelser, så må vi anerkende, at også de unge har brug for en mere almen og bred faglig ballast før, de skal vælge. 

Mange unge står med en eksamen efter STX, der ikke giver dem adgang til drømmestudiet, og som heller ikke giver adgang til en uddannelse i erhvervslivet. De bliver ufaglærte eller de skal bruge ekstra år på at tage supplerende fag og højne deres faglige niveau. Årene tæller 6, 7....

Det er jo ærgerligt at de unge efter deres 4-5 års ikke-valg kan stå med et resultat af deres ungdomsuddannelse, de reelt ikke kan bruge.

Hvis vi nu i stedet besluttede at alle unge efter 9. klasse over 2 år skal rundt og stifte bekendtskab med alt fra de mest praktiske fag til de mest teoretiske, og samtidig få indtryk af sammenhængen imellem de praktiske og teoretiske uddannelser, og hvordan man kan veksle imellem dem. Så er jeg overbevist om, at vi ville få mange flere glade unge, der føler de kommer i gang fra den rette hylde, der for mange flere vil være erhvervsuddannelser.

Alternativt er at der findes en model, så ingen kan starte på en ungdomsuddannelse uden at de samtidig har valgt et studie/erhverv, som uddannelsen skal rette sig imod.

Så skal alle vælge, når de er 16.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Sonja Mikkelsen (f. 1955). Sad som hhv. trafik- og sundhedsminister under Poul Nyrup og var i 14 år medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. I dag bestyrelsesformand for Egmont Højskolen og formand for Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, der rummer en erhvervsskole og et VUC. Deltager i ”Det gode gamle Folketing” på Radio24syv. Thybo bosiddende i Aarhus siden 1975.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.02.19, 10:06
Når EU og pro-europæeren Morten Løkkegaard skal indstille det moralske kompas, bliver hånden holdt over vennerne, mens de upopulære regeringer skal straffes Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.02.19, 12:03
Forfatterne kan da ikke selv tro på, at problemerne kan løses. Læs mere
Af Josephine Fock
18.02.19, 08:01
De konstante lovændringer på udlændingeområdet har enorme konsekvenser for mennesker med flygtningebaggrund. Samtidig efterlader stramningerne frivillige i meget vanskelige dilemmaer i forhold til flygtninges sundhed, familiesammenføring og integration Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge, at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her