Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Voldsparate fodboldbøller skal stoppes nu

Fodboldgalninge skaber utryghed for de mange, der formaster sig til at tage på stadion – de skal ganske enkelt ikke tages som gidsler i dette vanvid. 

Sport og idræt er både sundt og godt for vores sundhed og ikke mindst for samfundets sammenhængskraft. Det danske foreningsliv er helt enkelt en unik størrelse, som skaber fantastiske oplevelser og styrker den demokratiske dannelse og understøtter mennesker fra alle samfundslag i at mødes om hyggelige, udviklende og fællesskabsorienterede oplevelser.

Den professionelle idræt har mange af de samme værdier. Udøverne tjener som rollemodeller for mange børn og unge. Desværre er der bare også en markant bagside af netop den medalje. En mørk og trist skygge, som koster samfundet ekstremt mange penge, og som bestemt ikke er udviklende for noget som helst – snarere tværtimod.

Jeg taler naturligvis om de mange indædte fodboldfanatikere, som søndag efter søndag hærger stadioner, offentlige transportmidler og skaber utryghed i gader og stræder over alt i Danmark med en skræmmende og ekstremt voldsparat adfærd.

Den seneste tids udvikling viser, at slagsmålene nu ikke længere begrænser sig til at finde sted ved kampafviklingen, men også finder sted andre steder i det offentlige rum. Vi er allerede langt over grænsen, derfor må og skal der findes effektive løsninger, som kan standse galskaben.

Tilbage i 2006 lavede Center for Analytisk Journalistik en undersøgelse, som dokumenterede, at dansk politi på daværende tidspunkt brugte 40.000 mandskabstimer – svarende til en regning til skatteyderne på 9 mio. kr. årligt – på afvikling af professionelle fodboldkamp i Danmark. Desværre er voldsparatheden i fodboldmiljøet kun eskaleret – og samtidig er den flyttet ud til andre steder i det offentlige rum.

Tilbage i slutningen af 2018 skønnede Vestegnens Politiforening, at politiets tilstedeværelse ved en enkelt fodboldkamp mellem Brøndby og FCK i alt beløb sig til 1,5 mio. kr. Det er ganske enkelt horrible og vanvittige tal. Naturligvis skal det ikke være en opgave for samfundet at betale for utilpassede menneskers helt groteske adfærd.

Det er et faktum, at den professionelle idræt på den måde påfører det danske samfund nogle helt urimelige udgifter, derfor må de også være med til at få betalt regningen eller bidrage til at løse problemerne. Samtidig er det et langt større problem, at disse fodboldgalninge også påvirker helt andre ting med deres adfærd. De skaber utryghed for helt almindelige mennesker. Både for de mange familier, som også består af børn og unge mennesker, der formaster sig til at tage på stadion – de skal ganske enkelt ikke tages som gidsler i dette vanvid.

Derfor skal det stoppes, hellere i dag end i morgen. Allerede tilbage i 2018 var det Venstres holdning, at regningerne for udåden skulle sendes direkte videre til bøllerne selv, det er det sådan set stadigvæk – det er formentlig det eneste, der kan bremse disse utilpassede personer.

Desværre viser udviklingen også, at volden i stigende grad bliver flyttet ud fra stadion; formanden for Politiforbundet, Heino Kegel, siger det klart: Han er træt af, at politiet skal bruge så mange ressourcer på voldsparate fodboldfans, og konstaterer samtidig, at det gør opgaven ekstra svær for politiet at løse, når volden flytter ud i samfundet. Derfor har justitsministeren nedsat en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe, hvor Rigspolitiet i tæt samarbejde med udvalgte politikredse skal finde tiltag, der kan dæmme op for problemstillingen.

Det er bare ikke nok. I min optik har de professionelle fodboldklubber også et enormt ansvar for den negative udvikling.

Vi har brug for, at klubberne også går aktivt ind og leverer et større bidrag for at skabe en positiv udvikling. Det er alt andet lige deres stadioner og deres aktivitet, der danner rammerne. Derfor skal klubberne intensivere kampen mod hooliganisme yderligere og indgå i mere målrettet dialog med politiet, således at det fremadrettet bliver trygt og godt at sende vores børn og børnebørn på stadion i hele Danmark.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.