Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi skal selv sikre den grønne omstilling

Vi skal ikke betro den grønne omstilling til hvem som helst. Den skal både gavne klimaet, vores forsyningssikkerhed samt danske og europæiske arbejdspladser.

Tidligere har de fleste af os set globaliseringen som entydigt god for Danmark og for danske virksomheder, der kunne købe billigt og sælge dyrt.

Men den aktuelle udvikling på verdenskortet tvinger os til at justere den opfattelse af den globale samhandel og ikke mindst af, hvem det er, vi handler med. Vi har ikke råd til at være afhængige af hverken Kina eller Rusland, når det drejer sig om energiproduktion og slet ikke, når det drejer sig om fremtidens grønne energiproduktion.

Den aktuelle udvikling på verdenskortet tvinger os til at justere den opfattelse af den globale samhandel og ikke mindst af, hvem det er, vi handler med.

Der er ikke alene tale om kritisk infrastruktur, som vi ikke kan risikere skal kontrolleres af fremmede magter, der er også tale om, at vi skal sikre, at prisen på den grønne omstilling kommer både danskerne og den danske statskasse til gode.

Allerede sidste efterår så vi risikoen for samarbejdet med Asien. Her måtte en række europæiske vindmølletårnproducenter gå sammen for at rejse en anti-dumpingsag i EU. Formålet var at få EU til at indføre told på kinesiske vindmølletårne. Simpelthen fordi de kinesiske tårnproducenter blev statsstøttet i en sådan grad, at al konkurrence var umulig.

Det kom også frem, at én ladning kinesiske vindmølletårne udledte lige så meget CO2 under transporten til Danmark, som en dansk vindmølletårnfabrik udleder på et helt år.

Heldigvis vedtog EU en told på de kinesiske vindmølletårne, men sagen gav et uhyggeligt indblik i, at det er nødvendigt at stille store krav til leverandørerne af vores vedvarende energiproduktion.

Den viste os også, at vi bliver nødt til at kigge på de samlede udledninger ved både produktion, transport og operation, når vi skal omstille vores energiforsyning til at være 100 pct. vedvarende.

Som ansvarlige politikere skal vi turde at kræve, at de massive offentlige investeringer, som gennemføres i disse år, skal bidrage til at nedbringe den samlede CO2-udledning – både under transport og anlæg. Men vi skal også stille krav om, at opgaverne tilfalder virksomheder, der ønsker at bidrage til vækst og jobskabelse og fastholdelse af viden og kompetencer i Danmark og Europa.

Vi har netop opnået vores grønne førerposition i Danmark, fordi vi har lagt fokus på viden, kompetencer og kvalitet – og ikke kun på prisen. Hvis vi kun fokuserer på prisen, så taber danske og europæiske virksomheder til kulfyrede og statsstøttede kinesiske virksomheder, der hverken har interesse i at nedbringe vores CO2-udledning, bidrage til den europæiske uafhængighed af fossile brændsler eller at videreudvikle vores markedsmæssige førerposition.

Vi vil aldrig opnå en reel uafhængighed, hvis vi ikke sørger for, at danske og europæiske virksomheder får de vigtige opgaver. Det handler både om klimaet, økonomien og vores alle sammens sikkerhed. Og sikkerhed finder vi ikke i Kina, men i et europæisk samarbejde, hvor viden, kompetencer og klima går hånd i hånd med fokus på pris.

Vi skal ikke betro den grønne omstilling til hvem som helst. Den skal både gavne klimaet, vores forsyningssikkerhed samt danske og europæiske arbejdspladser. Et entydigt fokus på billig import fra eksempelvis Kina gavner hverken klimaet, væksten eller vores forsyningssikkerhed.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.