Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Slut med kinaskak og russisk roulette

Udfordringerne tårner sig op for den vestlige verden, og vores stærke tro på demokrati, menneskerettigheder og rimelige vilkår for alle mennesker trues fra alle sider. For få år siden gav Det Arabiske Forår ellers håb og tro på, at vores jordklode var på vej i den rigtige retning med et styrket fokus på fred og fordragelighed. Det skulle vise sig at gå helt anderledes. I bagklogskabens ulideligt klare lys var det måske relativt forventeligt.

Helt grundlæggende​ har vi i mange år forsøgt at spille med partnere, der dybest set har bluffet os.

De seneste måneders russiske offensiv i Ukraine har vendt op og ned på vores trusselsbillede. Nu er det ikke længere kun islamistiske fundamentalister, vi skal tage os i agt for.

Senest er også Kina begyndt at rasle med sablerne, blot fordi en ledende amerikansk politiker tager på officielt besøg i den uafhængige stat Taiwan. Det er forkasteligt og et brud på alle de værdier, der har skabt hele den vestlige verden. Derfor skal vi sætte foden ned nu.

Lad mig sige det klart og tydeligt: Vi må aldrig underlægge os den truende retorik fra Mellemøsten, fra Putin og nu også fra den kinesiske præsident, Xi Jinping. Tiden er inde til et sporskifte, og jeg er helt sikker på, at den vestlige verden har forstået alvoren. Vi står over for et markant ændret verdensbillede, som vi skal reagere på.

Det er tydeligt, at både Rusland og Kina er regimer, der ikke ønsker at spille efter de samme demokratiske spilleregler, som vi gør. De har deres egen dagsorden kombineret med en opfattelse af, at man kan true sig til udvidelse af landområder. De ønsker ikke, at deres tilgang skal ødelægges af det, der i deres øjne er vestlig slaphed og manglende styr på befolkningerne. De tyr uden at blinke til eliminering af enhver form for indre trusler og folkeligt oprør, mens indbyggerne fastholdes i et jerngreb af statskontrollerede medier og kontrol. Faktum er, at den tilgang netop er forskellen på vores frie samfund og deres totalitære regimer.

Helt grundlæggende har vi i mange år forsøgt at spille med partnere, der dybest set har bluffet os. Vi har ikke gennemskuet, at deres reelle dagsorden var at forsøge at komme på omgangshøjde med den vestlige verden for så at arbejde på at nedbryde vores værdier.

Derfor er det nødvendigt at afbryde så mange samarbejdsflader som overhovedet muligt i bestræbelserne på at isolere regimerne. Det eneste, totalitære stater har respekt for, er, når vi rammer dem på økonomien. For Ruslands vedkommende handler det om at minimere importen af gas og olie, samtidig med at vi stopper eksporten af vestlige produkter og ydelser.

For Kinas vedkommende er udfordringen en anden, især fordi vi i årevis har gjort os afhængige af en lang række produkter, som de har kunnet producere langt billigere, bl.a. fordi deres lønniveau og arbejdsforhold er betragteligt dårligere end i den vestlige verden.

Den eneste måde, vi kan fastholde vores egen velstand, er altså, at vi finder nye, troværdige handelspartnere, som deler vores verdenssyn og vores værdier.

Heldigvis ligger løsningen på den udfordring lige til højrebenet. Indien er verdens største demokrati, og det er et land i rivende udvikling, som vil kunne bidrage med væsentlig mere end både Rusland og Kina. Det kræver i sagens natur europæiske investeringer og frihandelsaftaler med Indien, der tilgodeser begge parter. Så hvad venter vi på?

En ting er sikker, vi har hverken råd eller tid til at spille mere kinaskak eller russisk roulette.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.