Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi er nødt til at stække slyngelstaterne

Alt, hvad der kan bære os i mål for et renere og grønnere Europa, skal aktiveres. Også for at slippe ud af slyngelstaternes greb om vores energiforsyning.

Krigen i Ukraine har udløst store problemer med fødevareforsyningen og skabt markante prisstigninger på alle de varer, som er helt afgørende for vores velstand og vores dagligdag. Det kan mærkes overalt – i hele Europa. Endnu værre er det, at vi står i en situation, hvor vi har lagt store dele af vores energiforsyning i andres hænder. I mange år har vi været dybt afhængige af olie fra en lang række udemokratiske regimer i Mellemøsten, og nu afslører Putins indtog i Ukraine, at vi er mindst lige så afhængige af russisk gas. Det er en fuldstændig uholdbar situation, som vi skal finde gode, bæredygtige og ikke mindst gennemtænkte og europæiske løsninger på hurtigst muligt.

Vi har forpligtet os til at levere på den grønne omstilling, og det skal vi naturligvis leve op til. Men vi må nok erkende, at vi skal køre en lille omvej for at komme godt og sikkert i mål.

Indtil for ganske nylig udgjorde leverancerne af gas fra Rusland 40 pct. af den samlede europæiske gasforsyning. Med krigen i Ukraine kan vi absolut ikke længere være sikre på, at Rusland lever op til de indgåede aftaler. I øvrigt bør vi heller ikke fortsætte vores afhængighed af slyngelstater i Europa. Derfor mener jeg, at vi skal se på de kort, som vi reelt har på hånden. Jeg siger ikke, at vi skal sætte den grønne omstilling på pause, men det er bydende nødvendigt, at vi ser på vores egne ressourcer og fokuserer på at sætte dem i spil bedst muligt.

Jeg siger ikke, at vi skal sætte den grønne omstilling på pause, men det er bydende nødvendigt, at vi ser på vores egne ressourcer og fokuserer på at sætte dem i spil bedst muligt.

Derfor er jeg godt tilfreds med, at vi i Europa-Parlamentet netop har stemt den såkaldte taksonomi-aftale igennem. Kort fortalt er taksonomien den måde, hvorpå vi i Europa sammensætter vores energikilder. Vi har besluttet at anerkende atomkraft som en bæredygtig energikilde – i øvrigt helt på linje med anbefalingerne fra både Det Internationale Energiagentur (IEA) og FN’s Klimapanel (IPCC). Der er mere end 100 atomkraftværker i Europa, som leverer energi til at kunne producere 25 pct. af elektriciteten til europæiske husstande, fabrikker og andre produktionsfaciliteter. Og med usikkerheden om den russiske gas er det afgørende, at vi kan forsyne os selv.

Tjekkiet, Tyskland og Polen henter fortsat 15 pct. af deres energi fra kulkraftværker, og de to sidstnævnte lande genåbner nu flere hidtil nedlukkede værker for at løse deres energiudfordringer. Disse værker er store klimasyndere, og energiformen understøtter på ingen måde den bæredygtige omstilling. Her vil det i den grad være bedre for klimaregnskabet at anvende atomkraft og naturgas i stedet for det sorte kul.

EU har forpligtet sig til at styrke den grønne omstilling, og med beslutningen om at inkludere naturgas og atomkraft i taksonomien kan vi fastholde ambitionerne om at nedbringe vores CO2-aftryk markant inden 2030 og opnå klimaneutralitet senest i 2050. Derfor skal vi investere massivt i de energiformer, der er bedre end kul og olie. Af den årsag skal både atomkraft og naturgas fastholdes i den europæiske energiforsyning, ellers risikerer vi ikke at have mulighed for at varme de europæiske huse og lejligheder op og holde det europæiske erhvervsliv og arbejdspladser i gang.

Hvert land i EU har sit eget energimix, og ikke alle kan indrette sig som Danmark med meget vægt på vind og sol. Derfor er det min klare overbevisning, at alt, hvad der kan bære os i mål for et renere og grønnere Europa, skal aktiveres. Også de energiteknologier, vi ikke selv har i Danmark – så længe de bidrager til den helt nødvendige grønne omstilling.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.