Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nadia Nadim skal ikke være syndebuk for politikernes fedtspilleri om VM i Qatar

Nadia Nadim er gået fra at være en foregangskvinde for unge fodboldspillere til at være boksebold på grund af international politisk utilstrækkelighed. Jeg mener ikke, man kan kritisere den kvindelige danske fodboldprofil for at reklamere for netop fodbold og bidrager til at promovere det kommende verdensmesterskab i fodbold i Qatar. Det er jo ikke hende, der har besluttet, hvor VM i fodbold skal afvikles. Hun stiller sådan set bare op – på opfordring – som blikfang for et event, som i forvejen støttes af hele den danske idrætsverden. Både DBU og DIF samt et flertal i det danske Folketing bakker tilsyneladende helhjertet op om arrangementet, som det danske herrelandshold kvalificerede sig til i slutningen af 2021. Jeg har i hvert fald ikke hørt mange fra det officielle Danmark tale om, at Danmark ikke kommer til at stille op.

Det er selvfølgelig rigtigt, at Qatar som stat har en særdeles tvivlsom måde at behandle den massive mængde af udenlandsk arbejdskraft på. De udenlandske arbejdere har blandt andet udført det hårde arbejde på de enorme byggeprojekter, som afviklingen af VM i fodbold kræver. Det er også en kendt sag, at oliestaten ikke har nævneværdig interesse i helt basale menneskerettigheder, men det vidste det internationale samfund jo alt om, da Qatar blev tildelt værtsskabet. Jeg mindes ikke, at der var mange af dem, der bestemmer, om Danmark skal deltage eller ej, der dengang udtalte sig kritisk eller truede med dansk boykot.

Jeg har svært ved at se det rimelige i, at Nadia Nadim skal stå på mål for kritikken af arrangørerne. Hun stiller sig til rådighed – sikkert for en brøkdel af, hvad hendes mandlige kolleger kunne have tjent på at løse en tilsvarende opgave.

Og det er jo dér, hunden ligger begravet. For enten deltager Danmark ved VM i Qatar, eller også gør vi ikke. Argumenterne for at holde sig væk er der givetvis mange af, men fedtspilleriet fra danske politikere og fodboldens magthavere er ikke klædeligt.

Jeg har svært ved at se det rimelige i, at Nadia Nadim skal stå på mål for kritikken af arrangørerne. Hun stiller sig til rådighed – sikkert for en brøkdel af, hvad hendes mandlige kolleger kunne have tjent på at løse en tilsvarende opgave.

Fodboldspillere har kun relativt kort tid til at bruge deres talent på at tjene penge. En karriere på absolut topplan varer sjældent længere end til spilleren er midt i 30’erne. Og en ting er, hvad mandlige fodboldspillere får ind på bankkontoen af astronomiske summer i lønkroner, bonusudbetalinger og sponsorater. En helt anden ting er, hvad kvindelige fodboldspillere får for deres arbejde på grønsværen. Da Nadia Nadim spillede i USA, var hun sågar underlagt et lønloft besluttet af det amerikanske forbund, som medførte en maksimal udbetaling på 270.000 kr. om året.

I rigtig mange tilfælde svarer en årsløn af den kaliber til en månedsløn for en stor del af Nadims mandlige kolleger. Og selv om lønniveauet for Nadim givetvis blev løftet betragteligt, da hun efterfølgende skiftede først til Manchester City og siden hen til Paris Saint-Germain, så måler det sig på ingen måde med hendes mandlige kolleger.

Så i stedet for at pege fingre ad de udøvere, der elsker at spille bold og på den måde bidrager til deres idræt med flotte præstationer, så synes jeg, det er meget vigtigere at kigge nærmere på de mennesker, der har politisk indflydelse. Det er jo dem, der skal stilles til regnskab for Danmarks deltagelse ved VM i Qatar – ikke en spiller på det danske kvindelandshold. Det er uværdigt og urimeligt at kritisere hende for at stille op til et arrangement, som allerede nævnt understøttes af både hendes nationale fodboldforbund, politikerne i hendes land og internationalt. Længere er den sådan set ikke.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.