Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sol og vind gør det ikke alene

Den grønne omstilling er helt afgørende for at opretholde den verden, vi kender i dag. Men vi må ikke blive forblændet i bestræbelserne på at finde de rigtige og mest bæredygtige løsninger. Det er vigtigt, at vi som politikere inddrager videnskaben og forholder os teknologineutrale.

Det er ikke hensigtsmæssigt, at mange europæiske politikere kun vil løse klimaudfordringerne i vores del af verden ved at skubbe problemerne videre til andre dele af verden.

Derfor er der grund til bekymring, når et stort flertal af danske og europæiske politikere fastholder, at de bedste og mest klimaskånsomme løsninger på omstillingen alene handler om udnyttelse af vind-, vand- og solenergi. Hvis det skal være den eneste vej frem, risikerer vi at skabe problemer i stedet for at løse dem. Udvindingen af de mineraler, der kræves til produktionen af vindmøller, batterier og solceller, sker ikke uden betydelige økonomiske, miljømæssig og sociale omkostninger, noget som FN allerede konkluderede i 2020. Minerne, der skal anvendes til at grave efter råstoffer som nikkel, kobber, krom, litium, aluminium, grafit og kobolt ligger ofte i tredjeverdenslande og ofte i sårbare økologiske områder. Dertil kommer, at de bæredygtige teknologier kræver markant flere råstoffer end almindelig elproduktion baseret på fossile brændstoffer.

En stor svensk undersøgelse fra 2018 pegede på, at efterspørgslen på råstoffer over de kommende år vil være mere end 10 gange så stor til vindenergi, tre gange så stor til solceller og hele 87 gange så stor til elbiler. Så vi stopper på ingen måde vores overforbrug af naturens ressourcer – snarere tværtimod. Det Internationale Energiagentur har regnet ud, at der skal bruges 13 gange så mange kilo mineraler til en havvindmølle, som der skal til et gasanlæg, der kan levere den samme mængde energi – bare for at få proportionerne skåret ud i pap. Derfor skal vi i Europa have udarbejdet en rapport, der fastslår, hvad den europæiske del af den grønne omstilling reelt kræver af mineraler, stål, beton og så videre. Vi skal have skabt et overblik, så vi kender den miljømæssige pris på den grønne omstilling fra vugge til grav.

Det er ikke hensigtsmæssigt, at mange europæiske politikere kun vil løse klimaudfordringerne i vores del af verden ved at skubbe problemerne videre til andre dele af verden. Europa tegner sig for en relativt lille del af det årlige, globale CO2-udslip med 4,2 pct. Til sammenligning står USA for 3,7 pct., Indien for 7 pct. og Kina for hele 31 pct. ifølge tal fra det internationale forskningssamarbejde Global Carbon Project. For mig understreger det bare (endnu en gang), at solceller, vandturbiner og vindmøller ikke kan stå alene. Det er nødvendigt, at vi kigger på andre bæredygtige energiformer, der kan løse de enorme udfordringer, der jo på ingen måder er blevet mindre efter sanktioneringen af Ruslands energiproduktion.

Derfor er det bydende nødvendigt at tænke nyt, hvis vi ikke vil deponere den politiske handlefrihed hos eksempelvis gasoligarkerne i Østeuropa eller oliesheikerne i Mellemøsten. Verdens politikere kommer ikke uden om at oprette flere atomkraftværker for at skabe mindre tryk på de globale energi- og råvareressourcer. Det har Frankrig og Storbritannien allerede indset, og jeg håber, at flere europæiske lande vil følge efter. Derfor støtter jeg idéen om, at man i EU åbner for, at den tidligere så omdiskuterede energiform kan komme til at spille en afgørende rolle i den grønne omstilling. Det håber jeg, at flere europæiske og danske politikere også kommer til at indse.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.