Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Efter Rusland kommer Kina. Måske

Det er på tide, at den vestlige verden fjerner dele af sin samhandel med totalitære og udemokratiske stater og i stedet vælger handelspartnere, der har det samme værdisæt som os selv. Indien f.eks.

Inflationen i Danmark har været tårnhøj i marts. Vi får mindre for vores penge. Mens fødevarepriserne stiger eksplosivt, er det også blevet dyrere at bruge strøm, og priserne på gas og olie er på himmelflugt. Faktisk er prisstigningen i Danmark den største i mere end 35 år. Det er blevet dyrere at være dansker.

En del af årsagen er den russiske invasion af Ukraine og de meget nødvendige, vestlige sanktioner af Rusland, men der kan lure større farer i horisonten: Flere politiske iagttagere forventer, at kineserne ønsker at kontrollere Taiwan på den ene eller den anden måde på sigt. Derfor er det vigtigt, at den vestlige verden tænker sig grundigt om nu. For de valg, vi træffer i de kommende måneder og år, bliver afgørende for at undgå en økonomisk katastrofe i fremtiden.

Der bliver næppe billigere at være dansker i de kommende år. Tværtimod. Jeg tror, at vi i den vestlige verden skal stoppe op nu og få sat foden ned i forhold til samhandel med ikke-demokratiske lande. Handel handler nemlig også om tillid og troværdighed.

Indien er verdens største demokrati, og landet spiller allerede en vigtig rolle for demokrati og stabilitet i hele Asien. Indien er frem for alt allerede et erklæret demokrati med et værdisæt, der ligner vores.

Sanktionerne mod Rusland er både rigtige og vigtige, men de truer ikke den danske økonomi. Faktisk udgjorde den danske import af varer og tjenester fra Rusland i 2021 ”kun” knap 18 mia. kr. eller omtrent 1,3 pct., mens vi sendte varer og tjenester den anden vej for mere end 15 mia. kr. eller cirka 1 pct. af den totale danske eksport.

Helt anderledes forholder det sig med Kina, Danmarks femtestørste handelspartner. Et billede, der går igen i en lang række lande i den vestlige verden. Kina havde som den eneste af de største, globale økonomier en positiv økonomisk vækst i 2020 og i første halvdel af 2021. Og Udenrigsministeriet vurderede i januar i år, at Kina byder på det største eksportpotentiale for danske varer og tjenester. Det kan godt nok gå hen at blive problematisk – ikke kun i forhold til Danmark, men i forhold til hele den vestlige verden.

Kineserne har vist sig at stå endnu tættere sammen med russerne, end vi havde troet. Og samtidig er der en reel risiko for, at kineserne har stormagtsdrømme i Asien. Og hvis de har det, så bliver det dyrt, hvis vi skal sanktionere Kina på samme måde, som vi sanktionerer Rusland i øjeblikket. Det vil påvirke hele den vestlige verden i en grad, vi aldrig har set før. Danmark eksporterer årligt for mere end 70 mia. kr. til Kina, og samhandlen holder hånden under mange danske arbejdspladser. Derfor er det på tide at foretage nogle valg – også når det gælder handelspolitik. Det er på tide, at den vestlige verden fjerner dele af sin samhandel med totalitære og udemokratiske stater og i stedet vælger handelspartnere, der har det samme værdisæt som os selv. Helt grundlæggende bør vi undgå at understøtte store, ikke-demokratiske regimer.

Den vestlige verden har allerede en handelspartner, der med støtte og styrkede investeringer fra danske og europæiske virksomheder på sigt vil kunne levere en meget stor del af det, som Kina er garant for i dag. Indien er verdens største demokrati, og landet spiller allerede en vigtig rolle for demokrati og stabilitet i hele Asien. Indien har et meget stort potentiale, og landet er frem for alt allerede et erklæret demokrati med et værdisæt, der ligner vores. Særligt nu må den vestlige verden ikke deponere sin handlekraft og velstand i hænderne på ikke-demokratiske lande som Kina. Vi har brug for troværdige samarbejdspartnere, som kan garantere vores forsyningskæder – også i krisetider. Derfor er det også vigtigere end nogensinde, at EU og Indien indgår den længe ventede frihandelsaftale mellem verdens to største demokratier.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.