Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kun gennem oplysning kan vi sikre os mod en gentagelse af Holocaust

Ros til regeringen for den handlingsplan til bekæmpelse af antisemitisme, der blev præsenteret tidligere på ugen.

I dag er det FN’s internationale mindedag for Holocaust, en af historiens største tragedier. I de nazistiske dødslejre måtte mere end seks millioner jøder, flere hundrede tusinde handicappede og romaer og op mod 10.000 homoseksuelle lade livet til en ondskab, som menneskeheden sjældent har set magen til.

Som mennesker er vi gode til at fortrænge rædsler og lægge væmmelige oplevelser bag os.

Gennem livet kan den egenskab være nødvendig, for selv om der kan være traumer i tilværelsen, skal livet gå videre. Men selv om livet naturligvis skal fortsætte, så må vi ikke lade uhyrlighederne ved Holocaust glide ud i glemslen.

Mange har måske nok et eller andet sted lyst til at fortrænge grusomhederne, men det gør det blot endnu vigtigere at huske hinanden på dem.

Vi har som samfund et ansvar for at sikre vores medborgeres sikkerhed og tryghed, og det gælder i særligt grad jøderne. 

I takt med at overleverne og deres førstehåndsberetninger bliver færre, må vi gøre mere for at sikre, at de yngre generationer kender til Holocaust, til de processer, der bragte nazismen til magten, og den retorik, Hitler anvendte til at fremmane hadet til jøderne.

Desværre viser flere nylige undersøgelser, at kendskabet til Holocaust blandt yngre generationer falder drastisk. Samtidig med at kendskabet til folkemordet falder, ser vi en massiv stigning i antisemitiske udtalelser og handlinger i store dele af Europa.

Det er en dybt bekymrende tendens og desværre ikke noget, som vi er forskånet for i Danmark. Tal fra Rigspolitiet viser, at diskrimination og hadforbrydelser mod jøder er fordoblet fra 2017 til 2020.

Det er en skræmmende statistik, der desværre taler sit tydelige sprog. Ingen danskere burde opleve diskrimination, og de danske jøder skal naturligvis kunne færdes i ro og fred på gaden nøjagtig som os andre.

Der skal derfor lyde ros til regeringen for den handlingsplan til bekæmpelse af antisemitisme, der blev præsenteret tidligere på ugen. Regeringen lægger op til, at det fremover skal være obligatorisk at undervise i Holocaust i folkeskoler og gymnasier, politiet skal klædes bedre på til at modarbejde radikalisering, og der skal generelt være mere oplysning om jødisk liv og kultur i Danmark.

Undervisning i Holocaust er altafgørende for, at tragedien ikke gentager sig. Kun gennem stædigt at fastholde viden og oplysning om folkemordet kan vi forstå vigtigheden af beskyttelse af det jødiske folk i Danmark og resten af Europa. Vi har som samfund et ansvar for at sikre vores medborgeres sikkerhed og tryghed, og det gælder i særligt grad jøderne.

Det er ganske enkelt helt uhørt, at danske jøder skal opleve diskrimination, og at det er nødvendigt at beskytte synagoger med politiets tilstedeværelse. Jeg tror, at regeringens nye tiltag er et skridt i den rigtige retning. Det kan være med til at vise vejen for andre europæiske lande, der oplever samme modbydelige tendens.

Der må aldrig herske tvivl om, at vi danskere skal leve op til vores ansvar og sikre, at man kan nyde en tryg tilværelse som jøde i Danmark.

Lad os derfor på holocaustdagen i dag ære mindet om de seks millioner dræbte. Det gør vi bedst ved at oplyse om rædslerne i KZ-lejrene til kommende generationer. Kun derved kan vi sikre, at den grufulde historie ikke gentager sig.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.