Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tak, Bødskov – det er et skridt i den rigtige retning

Spilafhængighed i Danmark er en epidemi, der kræver mange ofre, og jeg synes, det er tragisk, at vi politikere har ladet stå til så længe.

Jeg vil starte med at rose den socialdemokratiske skatteminister, Morten Bødskov. Han har nemlig haft modet til at indføre et krav om, at man fra juli skal anvende et identifikations-Spilkort, når man vil spille om penge. Idéen er, at man ved at lave krav om id for spillere kommer hvidvask gennem pengespil til livs, og at man bedre kan undgå, at personer under 18 år spiller.

Mange vil vide, at jeg ser spilafhængighed som et stort problem. Jeg har længe været fortaler for meget mere regulering på området. Der er særligt behov for bedre beskyttelse af unge. Alt for mange, især unge mænd, ender i ludomani.

Hvert år udelukker flere tusinde mennesker sig selv fra at spille. I skrivende stund er det samlede antal nået over 30.000 – størstedelen er unge mænd. Udelukkelse er en nødløsning. Der er forhåbentligvis mange, der har nået at udelukke sig selv fra at spille, inden deres spillevaner udviklede sig til et uoverstigeligt problem. Det store antal er for mig et tydeligt tegn på, at sektoren er underreguleret i en foruroligende grad.

Ligesom andre afhængigheder kan spilafhængighed være altødelæggende. Familier tvinges til at gå fra hus og hjem, nære relationer brydes, og unge mennesker forgælder sig for livet, inden deres liv for alvor er begyndt.

Skatteministeren tager utvivlsomt et skridt i den rigtige retning med aftalen om Spilkort, men desværre er der stadig meget at gøre.

Morten Bødskov har dog også varslet flere initiativer, der skal styrke kontrollen og forbrugerbeskyttelsen på området. Her er det helt grundlæggende, at man tager et meget grundigt eftersyn for reglerne for markedsføring. Vi knækker ganske enkelt ikke kurven uden at se på reglerne for spilreklamer generelt. Omfanget af reklamer i radio og fjernsyn er ganske enkelt blevet for stort.

Jeg mener klart, at man helt bør forbyde spilreklamer og som minimum i det tidsrum, hvor børn og unge ser fjernsyn. Vi ved, at pengespil er afhængighedsskabende, og jeg begriber ikke, at man fra politisk side forholder sig så lemfældigt til noget så skadeligt. Annoncer for tobak har for eksempel været forbudt længe.

Indførslen af Spilkort er en god begyndelse. Men selv om ordningen i et eller andet omfang kommer til at udelukke mindreårige fra at spille, vil de stadig lære at blive ludomaner gennem bombardementet af reklamer. Hver gang en mindreårige ser en fodboldkamp lørdag eftermiddag, bliver de stopfodret med spilreklamer. De bliver således kørt i stilling til at kunne begynde deres eventuelle spilmisbrug den dag, de fylder 18. Spilkortet løser ikke problemet – det udsætter det bare.

Der er ikke noget overraskende i, at flere og flere unge vælger at udelukke sig selv fra spil, når de konstant udsættes for reklamer.

Spilafhængighed i Danmark er en epidemi, der kræver mange ofre, og jeg synes, det er tragisk, at vi politikere har ladet stå til så længe. Vi kender endnu ikke alle løsningerne, men det eneste ansvarlige at gøre er at plukke de lavthængende frugter ved at regulere markedsføringen af pengespil.

Jeg vil gerne rose skatteministeren for at sætte fokus på spilproblemet og håber, at man fra politisk hold senere vil lancere tiltag, der ikke blot udskyder problemet, men rent faktisk kan være med til at løse det.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.