<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er ikke fremtid i at sige fy til flyet

Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til.

”Tog mod fly” er en diskussion der fylder meget. Nogle taler for, at flyrejser i Europa skal forbydes, og tog indsættes i stedet. Der argumenteres for, at et veludbygget højhastighedstognet udleder mindre CO2 og nærmest er lige så hurtig som fly. Derfor skal flyrejser gøres langt dyrere, eller helt forbydes på visse strækninger.

Jeg tror ikke, et forbud er løsningen. Jeg er glad for at køre i tog, og synes det ville være skønt at kunne komme på arbejde i Bruxelles på nogle timer med toget. Problemet er bare, at det ville tage årtier at bygge et omfattende højhastighedstognet. Og i øvrigt koste op imod 250 milliarder euro.

Radikale forslag om forbud mod flyrejser vil skabe europæisk isolation, skade vores økonomi og forårsage en masse bøvl for borgere og virksomheder.

Borgernes penge skal bruges der, hvor vi får mest ud af dem. Det gælder på klimapolitik som på alle andre områder. Og for Danmark er der områder, det giver mere mening at investere i, end jernbaner. Tag bare Power-to-X-teknologi, hvor man kan bruge overskydende vindmøllestrøm til at producere CO2-neutralt flybrændstof. I Danmark investerer vi allerede i teknologien, og hvis vi intensiverer indsatsen, kan vi etablere os som forgangsland på området.

Vi skal selvfølgelig fortsat stille krav til flyselskaberne. Flyselskaberne skal spille en rolle i den grønne omstilling, og afgifterne skal hjælpe dem, til at tage beslutninger der sikrer en bæredygtig fremtid. Men man skal passe på, ikke at gå for langt. Potentialet i Power-to-X til luftfart er enormt, men vi skal forvalte det med omhu. Hvis vi kvæler dansk lufthavn med forbud og tårnhøje afgifter, mister vi det momentum industrien har brug for at teste og implementere de grønnere løsninger.

Hvis man forbyder fly, betyder det ikke, at folk automatisk springer over i togene. Internationale togrejser, som de er dag, er for de fleste mennesker ikke et gangbart alternativ til flyrejser. Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til.

I Europa-Parlamentet har jeg ofte i transportudvalget argumenteret for, at vi politikere ikke skal udpege morgendagens vindere. Vi skal opsætte bindende målsætninger og stille krav til udledning, men vi skal ikke favorisere enkelte teknologier eller transportformer. Jeg tænker ofte på IBM’s CEO der efter sigende udtalte, at der er marked for fem computere i hele verden. Selv for fagfolk kan det være svært at spå om fremtiden... Jeg forhandler for tiden Europa-Parlamentets bud på en mobilitetsstrategi. Her dækker vi alt fra cyklisme til shipping, passagerbilisme, lufttransport m.m. Under forhandlingerne møder jeg gang på gang en nærmest religiøs favorisering af tog over andre transportformer. Jeg forstår det simpelthen ikke.

Jeg har som sagt intet imod højhastighedstog, og på visse strækninger vil det garanteret give god mening at etablere dem. Men vi kan ikke vente 20 år på at få bygget jernbanenettet, og vi kan få større C02-reduktioner, flere jobs og mere fleksibilitet ud af satse på at gøre flytrafikken grønnere. I stedet for at tænke ”fly mod tog” skal vi tænke ”fly og tog”, og sørge for at lægge vores penge og indsats hvor gevinsterne er størst. Desuden skal vi huske på, at Københavns Lufthavn er Danmarks største arbejdsplads, og en nødvendighed for at Norden fortsat kan være godt forbundet til resten af verden.

Radikale forslag om forbud mod flyrejser vil skabe europæisk isolation, skade vores økonomi og forårsage en masse bøvl for borgere og virksomheder. Vi skal anerkende, at flyet også er fremtidens transportform, og sikre et godt klima for investeringer i bæredygtige løsninger. På den måde skaber vi en grøn fremtid for kommende generationer uden at gå på kompromis med mobilitet og velstand. Samtidig bliver det også fremover muligt for familien Danmark at tage med flyet på ferie sydpå.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
14.10.21, 08:15
Det burde være ligetil at boykotte VM i Qatar. Men vi har syltet beslutningen, og nu har fodboldlandsholdet tilmed klaret sig suverænt godt. Læs mere