<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rigsretten er forældet og bør afskaffes

Enhver danskers retsfølelse bør være udfordret af rigsretssagen mod Inger Støjberg, uanset om man er for eller imod hende.

Torsdag startede rigsretssagen mod Inger Støjberg. Det gør mig i sandhed trist. Et menneske og en politiker, som aldrig har lagt skjul på sine holdninger og derfor virker som en rød klud på venstreorienterede debattører og folketingspolitikere. Jeg ved, at rigsretssagen har store personlige omkostninger for Inger Støjberg, fordi Inger er min ven. Hvordan skal hun kunne gøre sig forhåbninger om at få en retfærdig dom, når hendes politiske modstandere har udpeget dommerne?

Det er sjette gang i Danmarkshistorien, en rigsretssag bruges, og det vidner om, at politikere igennem tiden har vidst, at det er et redskab, der skal bruges med forsigtighed. De nuværende medlemmer af Folketinget udviser tydeligvis ikke samme varsomhed og omtanke. Det går over min fatteevne, at et folketingsflertal har fundet det nødvendigt at starte hele det maskineri, fordi gamle mænd i en periode ikke fik lov at sove med deres alt for unge hustruer.

Flere venstreorienterede har dømt hende i årevis. Mest tydeligt Politiken, der længe har kørt kampagnejournalistik og omtalt hele sagen som ”den ulovlige instruks”. Lederskribenterne har ensidigt nægtet at bruge deres sunde fornuft og forholde sig til sagen og dens proportioner. Hede drømme om muligheden for endelig at fjerne en politisk modstander har været for dragende.

I retssager generelt skal dommeren ikke alene være upartisk, men også optræde upartisk. Sådan skal det være i ethvert sundt retssamfund. Anderledes er det i en rigsretssag, for her er det Inger Støjbergs kolleger i Folketinget, der rejser retssagen for at få hende dømt, ikke frikendt, som nogle mener.

Hvordan skal dommerne i denne rigsretssag kunne være upartiske, når halvdelen af dem er politisk udpegede? Det er set fra min stol i sandhed bekymrende, at vi lejlighedsvis i Danmark mener, det er forsvarligt at tilsidesætte magtens tredeling. Hvordan kan vi acceptere, at den lovgivende magt bliver den dømmende i en rigsretssag, når vi ikke kunne drømme om at gøre det samme i alle andre tænkelige sammenhænge? Hvis retfærdigheden skal ske fyldest, vil jeg til enhver tid foretrække, at Rigsretten alene bestod af de 13 højesteretsdommere.

Om man er for eller imod Inger Støjberg, så bør en rigsretssag udfordre den almindelige danskers retsfølelse. Hvordan kan det være retfærdigt, at Folketinget skal rejse en anklage mod en borger, og at borgeren skal dømmes af politisk udpegede dommere?

Hele Rigsretten som institution er himmelråbende forældet, og jeg ser rigsretssagen som et sidste desperat forsøg på at fælde en folkekær politiker, som andre politikere ikke har kunnet røre med almindelige demokratiske midler. Det er skæmmende og uretfærdigt. Er loven ikke lige for Loke og Thor?

Når dommen falder, splittes Danmark i to lejre. Og de, der er uenige i dommen, vil ikke acceptere dens gyldighed uanset hvad.

Personligt er jeg ikke i tvivl om, at Inger Støjberg frikendes af Rigsretten, og når dommen er faldet, håber jeg, det giver anledning til selvransagelse i Folketinget, og hos en del samfundsdebattører. Når og hvis Inger Støjberg bliver frikendt, må der sidde mange politiske journalister og flere lederskribenter med en dårlig smag i munden. Det samme må gælde for nogle af mine gamle kollegaer i Folketinget.

Jeg håber, diskussionen om Rigsrettens plads i vores retssamfund fortsætter, når støvet efter denne sag har lagt sig. Det fortjener vort retssamfund.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere