<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er der en voksen til stede?

Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud.

Mange forbinder søndage med at campere i sofaen omsvøbet af dyner foran flimmerkassen, der kører uafbrudt, indtil dagen går på hæld. Sådan en søndag havde jeg for ikke så længe siden.

I stedet for at sidde lænket til min egen sofa kørte jeg ned til en kammerat og hans to børn. Ikke for at sætte en af Netflix’ utallige serier eller film på. Men for at se en fodboldkamp med tre fanklubfæller. Der sad vi så på rad og række, spændte og fulde af forhåbninger til, at vores hold ville tage sejren. Men inden startfløjten lød, blev vi slæbt igennem en lang reklamepause, som ærligt gjorde os dødtrætte. For den ene spilreklame efter den anden poppede frem på skærmen.

Irritationen boblede og syede i os. En lang parade af spilreklamer skyllede ind over os. Derfor besluttede vi os for, at vi i reklamepausen ved halvlegen ville tælle, hvor mange spilreklamer vi som seere blev udsat for. Og tallet var ganske slående. 13 spilreklamer i en pause på 15 minutter.

Undskyld mig, men hvad er det for ét vanvid, vi har tilladt? Som om at det ikke er nok, at man i kampen bliver bombarderet med spilreklamer på banebanderne. Vi har et samfund, hvor vi tillader, at der i bedste sendetid pumpes reklamer ind i hovedet på vores børn, som lærer dem, at lykken er at spille sine penge op i stedet for at gå på arbejde.

Det ville naivt at tro, at det kun er under sportsudsendelser, at spiludbyderne forsøger at få folk til at hive penge op af lommen. De er overalt – selv i reklamepauser under X Factors liveshows, hvor der sidder meget små børn og ser med.

Og hvorfor siger jeg det? Jo, for skatten på ens gevinst er nemlig kun 15 procent. Altså en markant lavere skat end den, man betaler, hvis man går på arbejde hver dag. Indirekte bliver vores børn fortalt, at de ikke skal bruge tiden på uddannelse og arbejde, de skal bruge tiden på at cykle ned til den nærmeste kiosk og oddse.

Så kan man sidde der som forælder og prædike alt, det man vil, men hvis ens barn er blevet komplet opslugt af spiluniverset og hjernevasket af spilfirmaerne, er det svært at stille noget op.

Derimod står du tilbage med et barn, der kan komme til at lide af ludomani, alt imens spiludbyderne griner hele vejen til banken. For deres mission er lykkedes. De har fået lokket endnu et offer i fælden. For deres reklamer har kun et formål. Det er at øge forbruget af det, de reklamerer for. De kunne ikke være mere ligeglade, at de er med til at give endnu et menneske en tragisk skæbne som følge af ludomani.

Det er fuldstændig ude i hampen, særligt når vi ved, at ludomani på mange måder kan sidestilles med misbrug af tobak, alkohol og narkotika. Det er dybt afhængighedsskabende, og det kræver i mange henseender professionel hjælp, hvis man ønsker at blive clean igen. Derfor hjælper det ikke ret meget, at der er en overflod af fristelser for ludomanerne, når de tænder flimmerkassen.

Det ville være naivt at tro, at det kun er under sportsudsendelser, at spiludbyderne forsøger at få folk til at hive penge op af lommen. De er overalt – selv i reklamepauser under X Factors liveshows, hvor der sidder meget små børn og ser med.

Markedsføringen af spil galoperer derudaf og er stukket totalt af til stor sorg for ludomanerne og deres pårørende. Det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, et totalt forbud mod spilreklamer er vejen frem. Og det kalder på, at mine gamle kollegaer i Folketinget simpelthen træder i karakter og får sat en stopper for galskaben.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere
Af Henrik Dahl
11.05.21, 13:30
Skolerne er faldet, når det gælder om at undervise i ytringsfrihed. Her kan det ikke lade sig gøre at demonstrere i praksis, hvad respekt for udpræget vestlige værdier som ytringsfrihed eller tolerance betyder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
11.05.21, 12:45
Der eksisterer en ulmende utilfredshed i alle lande, og så længe uligheden vil vokse, og historier om grådighed vil fortsætte, ja, så vil der mangle brød til de fattige, men også mangle fred for de rige. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
11.05.21, 08:00
Når vi lader som om, vi er ubekymrede over for terrorangreb, så har vi allerede tabt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.05.21, 19:37
Når socialdemokratier fedter for indvandrere og woke typer, så går det galt. Læs mere
Af Marie Høgh
10.05.21, 14:30
Ansvaret for Henrik Sass Larsens datter ligger ikke hos medierne, men hos hendes far, de børn, der mobbede hende, deres forældre og skolen. Læs mere
Af Martin Lidegaard
10.05.21, 13:15
Danmark kan høste store og tiltrængte udenrigspolitiske gevinster, hvis vi bruger vores afviste vacciner i et aktivt vaccinediplomati. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
09.05.21, 13:49
Godt naboskab skal plejes og det forsømmer regeringen Læs mere
Af Mikael Jalving
09.05.21, 10:00
Skynd dig ind og se de to tyske ekspressionister Nolde og Kirchner på Statens Museum for Kunst i København. Det bliver formentlig sidste gang, de udstilles i Danmark. Fremover vil deres malerier være tabu. Læs mere