<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danske velfærdsydelser skal ikke være et tag-selv-bord for hele Europa

Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne.

Gennem årene er antallet af EU-borgere, der modtager sociale ydelser og gratis uddannelse i Danmark, steget markant. Det hænger tæt sammen med, at EU-samarbejdet i tidens løb har bevæget sig længere mod føderalisternes drøm om at blive en social union. Det betyder, at EU-borgere efter kort tids ophold i Danmark kan få fuld adgang til danske velfærdsydelser.

Det mener jeg ganske enkelt ikke er holdbart. Jeg mener ikke, at EU skal være en social union, hvor vi deler danske velfærdsydelser ud til højre og venstre. De er forbeholdt de danskere, der hver dag står op, går på arbejde, betaler deres skat og bidrager til vores fælles husholdningskasse.

Hver måned krydser flere checks med børnepenge, kontanthjælp og dagpenge den danske grænse for at bevæge sig ud af landet. Er det fair? Nej. Danske skatteydere skal ikke betale for borgere, der ikke bor i vores land, eller som opholder sig her som en døgnflue.

For mange mennesker i Danmark er afhængige af, at vi har det velfærdssystem, som vi har. For eksempel vores unge, der kan tage en gratis uddannelse og undervejs få økonomisk hjælp. Eller danskere, der får dagpenge, fordi de på ulyksalig vis er havnet uden for arbejdsmarkedet. Eller danske børnefamilier, der modtager en børnecheck til at få hverdagen til hænge sammen.

Vi er derfor forpligtet til at passe på vores model. Den danske velfærdsmodel kan ganske enkelt ikke holde til, at alle europæiske borgere får adgang til danske velfærdsydelser. Jeg mener, at det er grotesk, at udenlandske studerende har ret til SU på lige fod med danske studerende efter blot 10-12 timers ugentligt arbejde. Velvidende om, at størstedelen rejser hjem igen, og flere af dem oven i den gratis SU optager SU-lån i vores land. Penge, vi aldrig får igen. Penge, vi i stedet kunne have brugt på f.eks. vores sundhedsvæsen.

Samme tendens ser vi også med andre velfærdsydelser. Hver måned krydser flere checks med børnepenge, kontanthjælp og dagpenge den danske grænse for at bevæge sig ud af landet. Er det fair? Nej. Danske skatteydere skal ikke betale for borgere, der ikke bor i vores land, eller som opholder sig her som en døgnflue.

Der skal være balance i systemet, så det ikke kun er den ene part, der skal betale for hele gildet. Og hvis retfærdighed skal ske fyldest, er vi nødt til at acceptere, at vi kommer til at ramme et fåtal, hvis vi skal passe på vores egen model, som vi har slidt og slæbt for gennem generationer.

Derfor foreslår jeg et opsparingsprincip i samme stil med folkepensionen – bare med sociale ydelser for udenlandske borgere. Det vil sige, at når en udenlandsk borger kommer til vores land, skal personen over en årrække optjene retten til at kunne få fuld adgang til vores velfærdsydelser. Feks. kunne man indføre et minimumskrav om tre års ophold i landet, før man har ret til gratis uddannelse og SU.

På den måde kan vi undgå, at EU-borgere kan komme hertil og efter et kort arbejdsophold kræve ind af de universelle danske velfærdsydelser og tage dem med retur til deres hjemland.

Vi skal passe på vores system, som holder hånden under svage og lavtlønnede i vores land – de første, der bliver ramt, hvis systemet bryder sammen. Derfor skal vi stoppe bevægelsen mod et EU som en social union, hvor danske velfærdsydelser fordeles på tværs af medlemslandene.

Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Danske velfærdsydelser, betalt af danske skatteborgere, er ikke universelle for alle. De tilhører danskerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere
Af Harun Demirtas
03.12.20, 14:13
Der er altid en økonomisk krise, når vi forhandler overenskomster. Nu må det være nok. Læs mere
Af Søren Gade
03.12.20, 13:00
En konference om Europas fremtid risikerer at blive et skalkeskjul for de kræfter i Europa, som ønsker større centralisering og mere magt til EU.  Læs mere
Af Gitte Seeberg
03.12.20, 10:44
I denne vanskelige tid har vi ikke brug for at grave grøfterne dybere, end de allerede er. Læs mere
Af Isabella Arendt
03.12.20, 10:05
Det kan vække undren, at regeringen tredobler generationsskifteskatten, når vores naboer i Norge og Sverige med stor succes har afskaffet den, og derved understøtter mange af de virksomheder, der er livsblodet for et bredt og mangfoldigt erhvervsliv. Læs mere
Af Henrik Højlund
02.12.20, 20:20
En af Hongkongs markante demokratiforkæmpere, Ted Hui, er i Danmark for tiden. Men den danske regering vil ikke mødes med ham. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
02.12.20, 17:39
Danmark er nu under observation af EU-Kommissionen pga. regeringens lemfældige forhold til retsstatsprincippet – det er simpelthen så flovt. Læs mere