<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU skal lukke de ydre grænser

EU burde vende sig mod Australien og lade sig blive inspireret af dets model. F.eks. ved at sige, at de, som kommer illegalt til Europa, aldrig kan få permanent ophold i EU.

I denne uge præsenterede EU-Kommissionen sit nye asyludspil med den svenske migrationskommissær Ylva Johansson i spidsen.

Burde man ikke være blevet klogere siden 2015, hvor der gik hul på de ydre grænser, og 2,5 mio. asylansøgere på få år strømmede ind over grænsen? Åbenbart ikke. I stedet svigter EU kontrollen med de ydre grænser.

Det glæder mig, at EU nu er vågnet lidt op og har sat fokus på at sende afviste asylansøgere retur til deres hjemland, som ikke har et beskyttelsesbehov. Det har vi i mit parti tidligere foreslået.

Det er helt essentielt, at de lande, hvor migranter kommer fra, tager deres egne borgere tilbage. For lad os også være ærlige: Der er alt for få asylansøgere og migranter, som kommer hertil, der forlader EU igen. Det er vi simpelthen nødt til at tage hånd om. Derfor er der behov for hurtig asylbehandling, samarbejdsaftaler med tredjelande og hjemsendelser. Folk skal sendes retur – ellers risikerer vi, at det stadig er attraktivt at komme illegalt til EU. En rejse mange tager med fare for liv og lemmer.

Det er også glædeligt, at EU er gået bort fra tankerne om en tvungen omfordeling af migranter og asylansøgere. Omvendt virker forslaget om at støtte andre lande i at hjemsende afviste asylansøgere som det rene bondefangeri. For lykkes det ikke, så hænger man selv på det. Det lyder som en bureaukratisk skrivebordsøvelse, der aldrig kan fungere i virkeligheden.

Og så er der spørgsmålet om den ydre grænse. I løbet af de sidste par måneder har vi set flere og flere migranter tage rejsen over Middelhavet. I Italien har man oplevet en stor stigning i tunesiske migranter. I Spanien har man set mange fyldte både ankomme til landets kyster. Og senest var vi alle vidner til de tragiske scener på Lesbos, hvor Moria-lejren brændte ned og efterlod tusinder uden tag over hovedet.

Det kalder med al tydelighed på handling. Derfor er det helt afgørende, at vi sikrer kontrollen med EU’s ydre grænse. Vi skal opruste her og nu og ikke først om syv år, som regeringen og EU-Kommissionen lægger op til. Burde man ikke være blevet klogere siden 2015, hvor der gik hul på de ydre grænser, og 2,5 mio. asylansøgere på få år strømmede ind over grænsen? Åbenbart ikke. I stedet svigter EU kontrollen med de ydre grænser.

Det så vi tydeligt ved EU’s budgetforhandlinger, hvor grænsesamarbejdet blev nedprioriteret og skåret med en tredjedel sammenlignet med det oprindelige forslag. Stik imod både regeringens og EU-Kommissionens løfter. Altså er man så naiv, at man tror, at illegale migranter sætter turen over Middelhavet på pause, blot fordi EU ikke står klar og beredt ved grænsen? Nej, tværtimod. Vi skal i gang nu og ikke sidde på hænderne, mens vi ser på, at migrantstrømmene fortsætter mod Europa.

I det nye asylsystem er der heller ingen garanti for at sikre en stærk ydre grænse. Tværtimod er der ikke afsat en krone. I stedet pynter man sig med frivillighed, hvor landene selv bestemmer, om de vil bidrage til grænsekontrollen. Det giver i min optik ingen mening. Vi skal ikke først sende hjælpen til grænsen, når skaden er sket. Vi skal jo helst sende den før. Ellers er vi jo lige vidt. For så længe vi ikke har kontrol med grænsen, er det jo en åben invitation til verdens illegale migranter.

Jeg mener, at EU burde vende sig mod Australien og lade sig blive inspireret af dets model. F.eks. ved at sige, at de, som kommer illegalt til Europa, aldrig kan få permanent ophold i EU. De skal altid sendes hjem, når forholdene i hjemlandet igen er ordentlige. Det vil bremse den ustyrlige tilstrømning til Europa.

Læren fra 2015 må være, at EU skal finde fælles løsninger, som stopper den illegale trafik mod Europa ved at sikre kontrol over den ydre grænse. Hvis EU svigter endnu en gang, så gambler man med troen på, at EU kan løse de store fælles udfordringer.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Rune Lund
27.10.20, 08:36
Drop den meningsløse propaganda om ikkevestlig indvandring Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.10.20, 20:41
Flyselskaberne risikerer at lide samme skæbne som i tusindvis af raske mink Læs mere
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere