<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Store muslimske begravelser sætter hensynsløst vores alles sundhed og frihed over styr

Det er tankeløst at samles flere hundrede til en begravelse eller til fest netop nu. Vi er alle nødt til at vise hensyn, så landet ikke skal lukkes ned igen – og det har indvandrermiljøerne svært ved at fatte. Og hvis ikke de forstår det, må vi sætte ind med tvang.

I den seneste uge har vi set coronavirussen blusse op igen. Et af de steder, der særligt er ramt, er Aarhus. Og særligt indvandrermiljøet har virussen stillet sit sigtekorn efter. Hele 70 pct. af de nye smittetilfælde er konstateret hos personer af anden etnisk herkomst end dansk. Årsagen til smittekilden i Aarhus skyldes eidfester og en muslimsk begravelse af en somalisk mand med 500 deltagere.

Vi bliver nødt til at lave stikprøvetest på, om smittede opholder sig der, hvor de har sagt, at de opholder sig. Gør de ikke det, så skal de tvangsisoleres.

Jeg er målløs over udviklingen. Undskyld mig, men det er ikke forbudt at tænke sig om. Og at samle sig 500 mennesker til en begravelse er et udtryk for hensynsløshed og respektløshed. Desværre er det jo ikke første gang, at vi har set, at disse miljøer ser stort på sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at holde afstand og ikke samles i kæmpe grupper. Vi så det også til digteren Yahya Hassans begravelse, hvor flere hundrede stod tætpakket sammen for at tage afsked med digteren. Og vi så det også i april, hvor op mod hundrede var samlet til en muslimsk begravelse i Brøndby.

Uanset hvilken religion man har, så er vi alle nødt til at respektere de regler og anvisninger, som vores sundhedsmyndigheder har udstedt. Og det er ikke, fordi jeg ikke kan forstå ærgrelsen over, at ens religions højtider ikke bliver holdt, som de plejer. Jeg forstår godt, hvis muslimerne har ærgret sig over, at de ikke kan samles med venner og familie for at fejre eid, som de er vant til.

Jeg ville som kristen også være utrolig ked af, hvis coronaepidemien betød, at jeg ikke kunne fejre julen, som jeg plejede. Men ville det få mig til at ignorere al fornuft og anbefalinger og gå til alverdens julearrangementer og frokoster og mødes med mange mennesker på kryds og tværs? Nej, selvfølgelig ikke. Jeg ville pakke mit egoistiske behov væk for at passe på andre og undgå at starte smittekæder, der kan smitte andre, som har overholdt alle regler og retningslinjer, men uheldigvis støder ind i én, der har været ligeglad.

Og når det ikke er første gang, at vi ser denne form for ligegyldighed over for samfundet, mener jeg, at vi bør gå hårdere til værks. Sætte foden ned og sige, at det er slut med f.eks. begravelser med hundredvis af deltagere. For hvis nogle mennesker ikke selv formår at bruge femøren og tage det rigtige valg i disse tider, bliver vi nødt til at hjælpe dem på vej og tvinge dem til fornuft – for vores andres skyld. Vi skal også have brudt de smittekæder, vi ser, og som særligt i indvandrermiljøerne er svære at få bugt med.

Vi bliver nødt til at lave stikprøvetest på, om smittede opholder sig der, hvor de har sagt, at de opholder sig. Gør de ikke det, så skal de tvangsisoleres. Vi bliver nødt til at sætte hårdt ind over for de mennesker, der ikke vil indrette og isolere sig. Deres valg og handlinger går nemlig ud over alle os andre – og i værste konsekvens kan det betyde, at hele Danmark skal lukke ned igen. Der må vi for alt i verden ikke ende igen.

Det er utroligt trist, når et mindretal ødelægger det for flertallet som i Aarhus. Og det splitter os med rette, når nogle føler sig kaldet til at tro, at vores regler og love undtagelsesvis ikke gælder for dem. Det hører ikke hjemme i vores land. Der gælder de samme regler for alle, uanset hvor man er bosat, og uanset hvilken trosretning man bekender sig til. Vi skal vise hinanden på tværs af religioner og kulturer, at vi ønsker at stå sammen om at passe på hinanden. Det bliver vi nødt til, hvis vi skal tro på, at vi i fremtiden på tværs af religioner kan have en fælles sammenhængskraft.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}