Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Er miljøet vigtigere end sund fornuft?

Ja, vi skal passe på miljøet. Og jo, vi skal sortere affald. Men hvad med de ældre, der har svært ved at overkomme at sortere i en skov af affaldsspande? Hvem skal hjælpe dem? Hjemmehjælperen skal vel ikke bruge tiden på at gå ud med affaldet og droppe andre opgaver?

Forestil dig, at du er kommet godt op i årene. Du bor stadigvæk for dig selv, men har brug for plejehjælp flere gange om ugen. Du kan mærke, at energien ikke er, hvad den har været. Din krop er stiv, og dine muskler slappe. Smerter er en hverdagsgæst. Hukommelsen spiller med jævne mellemrum dig et puds. Efter flere ganges natterenderi til toilettet, kan du mærke, at det endnu en gang trykker. Solens stråler er så småt begyndt at finde vej gennem gardinerne, så du beslutter sig for, at du lige så godt kan stå op og få taget hul på dagen. Med prust og støn får du sat dig på højkant i sengen. Sveden begynder at pible frem på din pande. Du tager en dyb indånding, bukker dig ned og får trukket sokker og bukser på.

Efter dagens første og svære øvelse ringer det på døren. Du langer ud efter noget at støtte dig på. Med lettere besvær får du skubbet dig op på dine to vaklende stylter og trisser langsomt ud til døren for at åbne. Det er en renovationsmedarbejder, der fortæller dig, at de har skiftet din grønne alt-i-én-skraldespand ud med tre nye spande, som alt dit affald skal sorteres ud fra. Dit blik stivner. Dikkeværket slår et par ekstra slag ved tanken om, at der skal proppes endnu en udfordring ind i hverdagen med flere gåture til skraldespanden.

Det billede har været virkeligheden for flere ældre borgere, efter at flere kommuner landet over har indført en ny affaldsordning. Det er der som sådan ikke noget i vejen for. Selvfølgelig skal vi slå et slag for initiativer, der gavner vores miljø, og som mindsker CO2-aftrykket. Jeg har derfor intet imod affaldssortering. Men nogle gange trumfer hensynet til miljøet al sund fornuft. Vi har et samfund, hvor mange ældre bor i deres eget hjem, til de dør. Og på vejen mod endestationen er det uundgåeligt, at både fysikken og psyken begynder at svigte mere og mere.

Teknologi kan endnu ikke redde danskerne fra skraldebøvl

Det er derfor ikke rimeligt at tvinge de ældre, der er så fysisk udfordret, at selv det at komme ud af sengen og få tøj på er en umulighed uden hjælp, til at valfarte flere gange om dagen til deres skraldebeholdere, fordi skraldet skal sorteres i flere poser i stedet for én stor. Og det er ikke rimeligt at bede de ældre, der i større eller mindre grad lider af demens, om at sortere deres affald, når de ikke kan huske, hvilken en af spandene pappet skal i.

Som det er i dag, er der ingen hjælp at hente. Hvis ikke de ældre selv kan finde kræfterne til at sortere deres affald, kan de hurtigt blive stemplet som ”miljøsvin” – til trods for at deres gode intentioner stadig lever i bedste velgående inde i dem. Og hvordan vil man straffe dem? Nægte at deres affald kan blive afhentet? Det kan jeg på ingen måde se fornuften i. Hverken for den ældre eller for miljøet.

Nogle ville sikkert mene, at ansvaret for sortering af den ældres affald må tilfalde andre. Er det så hjemmehjælperen? Hvad så med tiden til pleje af den ældre? Hvad skal skæres væk? Skal hjemmehjælperen skippe samtalen og nærværet, der deles over en kop kaffe og et stykke kage, som er dagens højdepunkt for den ældre? Skal hjemmehjælperen droppe at hjælpe med medicindoseringen til fare for den ældres helbred? Eller skal hjemmehjælperen skippe at give den ældre sit ugentlige bad til ubehag for den ældre selv og for omgivelserne?

Nej, selvfølgelig ikke. Tid til pleje og omsorg i er forvejen så knap, at den ikke skal erstattes med tid til affaldssortering. Hvis det skulle være deres ansvar, ville det i så fald kræve flere hjemmehjælpstimer eller plejehjemspladser – og det sker ikke lige i den nærmeste fremtid. Så lad os sørge for, at jagten på et bedre miljø ikke overskygger al sund fornuft – for alle kan ikke være 30 år og fit for fight.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.08.20, 16:15
Trump udskifter topledelsen og skærer i midlerne til postvæsenet for at gøre det sværere for folks brevstemmer at tælle til præsidentvalget. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 12:00
Noget tyder på, at domstolenes uafhængighed blev anfægtet af regeringen og Justitsministeriet under coronakrisen. Det er mere end bekymrende. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.08.20, 11:53
Politivolden kan blive det der fælder Europas sidste diktator Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 11:05
Naturligvis skal aviserne bringe relevant statistik om Corona Læs mere
Af Utku H. Güzel
13.08.20, 18:37
Bare så længe, at Erdogan kan læse koranvers i Hagia Sophia, og kvinderne kan gå med tørklæde i offentlige og statslige institutioner. Læs mere
Af Søren Gade
13.08.20, 13:00
Det er tankeløst at samles flere hundrede til en begravelse eller til fest netop nu. Vi er alle nødt til at vise hensyn, så landet ikke skal lukkes ned igen – og det har indvandrermiljøerne svært ved at fatte. Og hvis ikke de forstår det, må vi sætte ind med tvang. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.08.20, 09:52
Valget af en sort kvinde som Demokraternes vicepræsidentkandidat var forudsigeligt. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
13.08.20, 06:32
Da chokket havde lagt sig efter sidste præsidentsvalg i USA og Trump var valgt, var der gang i den politiske debat i USA. Nu holder republikanere og demokrater sig hver for sig, naboer tør ikke længere tale sammen. Min egen nysgerrighed har også ændret sig, en udmattende træthed har desværre overtaget en sprudlende nysgerrighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.08.20, 19:44
Hvis der overhovedet skal gennemføres noget i festugeregi, så skal det være noget, som kommer de unge til gavn. De skal ikke se deres ungdom fare ubrugt forbi, mens parnasset fester. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.08.20, 17:20
I denne uge starter mange børn i skole. Mange glæder sig og er helt utroligt klar. Blyanterne er spidset og madpakken fyldt med nærende mad og kærlighed hjemmefra. Der er bare også børn, som starter i skoler med ondt i maven - fordi de ikke er klar. Det burde aldrig være sådan. Læs mere