Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stop dummebøder til ældre mennesker

Ældresagen burde presse Folketinget til at stoppe dummebøder til ældre mennesker, der ikke kan sige nej. Telefonsalg skal være et aktivt tilvalg – ikke et aktivt fravalg.

Forleden læste jeg her i avisen om en 68-årig kvinde, Gertie Kryschanoffsky, der har måttet blokere 34 numre på sin telefon, fordi hun blev kimet ned af telefonsælgere. Men blokeringen hindrede ikke telefonsælgerne i at få en hul igennem til Gertie. For telemarketingbureauerne har utallige numre, de kan tage i brug i jagten på dagens bedste salgsresultat. Og selvom Gertie flere gange har bedt om at blive slettet af deres opkaldsliste, holdt ringeriet desværre ikke op.

Hvad vi ikke vidste var, at min faster gennem årerne, i hvad hun troede var en hyggesamtale, havde sagt ja til alle de tilbud, som telefonsælgerne var kommet med. Kælderen var fyldt med bunker af aviser, blade, chokoladeæsker, vand, kaffe – det var som at træde ind i et hjem, hvor beboeren lider af samlermani.

Det er ikke kun på telefon, at sælgerne ivrigt banker på. Mange oplever også utallige e-mails med konkurrencer, hvor man vinde alt fra en iPhone til en charterrejse – bare man trykker ”deltag”. Og falder man i med begge ben og ikke er opmærksom på det med småt, har man helt uvidende også sagt ja til, at man gerne vil kontaktes af alle mulige virksomheder med alverdens tilbud gennem opkald, sms’er og e-mails.

Historien om Gertie mindede mig om min egen faster, som havnede i en lignende situation. Da hun døde, skulle hendes bo tømmes. Hun havde igennem længere tid lidt af demens. Vi var derfor godt klar over, at hun måske ikke havde husket at få smidt de gamle aviser ud, som hun havde tegnet abonnement på. Men i kælderen ventede der os en overraskelse. For hvad vi ikke vidste var, at min faster gennem årerne, i hvad hun troede var en hyggesamtale, havde sagt ja til alle de tilbud, som telefonsælgerne var kommet med. Kælderen var fyldt med bunker af aviser, blade, chokoladeæsker, vand, kaffe – det var som at træde ind i et hjem, hvor beboeren lider af samlermani. Min faster var blevet offer for, at telefonsælgerne kunne blive månedens sælger.

Den vakse kunne fristes til at spørge: ”Hvorfor meldte du hende ikke bare til en nej-tak-liste?” eller ”hvorfor afmeldte du ikke bare alle hendes abonnementer?” Men dengang kendte jeg ikke til nogen liste. Og helt ærligt, det burde jo strengt taget ikke være nødvendigt. Det skulle slet ikke være muligt for telefonsælgere at kunne sælge til svagelige sjæle, der af den ene eller anden grund ikke kan sige nej tak, eller som ikke ved, hvad de siger ja til.

Vi har forbudt, at f.eks. ens energiselskab eller ens bank må ringe én op uden samtykke for at give os et bedre tilbud, der passer bedre til vores forbrug, eller et bedre lån til en mere favorabel rente. Opkald, som har til hensigt, at vi får ud mere ud vores egne penge – og selvfølgelig holde på os som kunder. Men i bund og grund opkald, som ikke kun tjener det formål at tømme vores lommer for mønter – men får os til at passe bedre på dem. Modsat har vi ikke forbudt telefonsalg af bøger, aviser, ugeblade og tidsskrifter, som alle har til hensigt at tjene kassen på én med dyre og langvarige abonnementer.

Efter millionbøde: 3 skifter spor, mens Telia er ved at rydde op

Der burde ikke være undtagelser, hvor telefonsælgere kan ringe folk op uden deres accept. Som oftest er det ældre, der går i fælden og får en dummebøde, fordi de ikke kan sige nej. Jeg mener, at det bør være et aktivt tilvalg, hvis man gerne vil ringes op og sælges til. Ikke omvendt, hvor man kun slipper for opkald, hvis man er tilmeldt Robinsonlisten, som flere virksomheder i øvrigt har vist, at de blæser et langt stykke.

Ældresagen burde tage kampen op og få presset Folketinget til at stoppe dummebøder til ældre mennesker, der ikke kan tage et ”nej” i sin mund. Telefonsalg skal være et aktivt tilvalg – ikke et aktivt fravalg. Og ønsker man at blive kontaktet, bør det følges op med en bekræftelsesmail, der åbent og ærligt gør en opmærksom på ens samtykke og mulighed for at trække det tilbage. For ingen skal kunne føres bag lyset og blive pumpet for penge, fordi de henkastet har sagt ja til noget, som de ikke er klar over hvad indebærer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere