Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU skal ikke have mere magt oven på krisen

Jeg får helt ondt i hovedet, når nogen prøver at snige "mere EU" ind under dække af corona-krisen.

Coronakrisen er langtfra overstået. Verden står stadig over for den værste sundhedskrise i nyere tid. Og der er stadig lang vej, før vi er kommet over på den anden side. Men allerede nu begynder mange at spørge, om vi kunne have gjort mere for at undgå, smitten fik det omfang, som den har fået i Danmark. Har vores myndigheder handlet med rettidig omhu? Var vores beredskab rustet til sådan en alvorlig krise? Har vores politikere truffet de rette beslutninger?

Mange retter også kritikken mod EU. For hvordan var det lige, man klarede krisen der? Virussen har som bekendt spredt sig over landegrænser i hele EU med stor hast. Mange lande er hårdt ramt. Særligt Italien blev ramt til at begynde med. Og herfra tog blandt andet danske feriegæster virussen med hjem fra skiferie, som siden har spredt sig i hele Europa.

Da omfanget af katastrofen stod klar i Italien, anmodede de italienske myndigheder EU om hjælp til et sundhedsvæsen på vej i knæ. Men det skete bare ikke. Og samtidig har EU virket underligt fraværende under krisen. Om end både formand og næstformand i EU-Kommissionen uden synderligt held har forsøgt at gøre sig relevante i den forgangne tid.

Minister: EU var sent ude - derfor skal vi styrke samarbejdet

Man kan diskutere, om EU på en række områder har været en postgang for sent ude. EU har i årevis haft til opgave at passe på den ydre grænse. Den opgave er stadig ikke løst, og undskyldningerne hvorfor er mange. Men det klinger hult i mine ører. For nationalstaterne viste, at man med et knips kunne lukke de interne grænser på under 48 timer. Et vigtigt skridt i kampen mod corona. Måske EU skulle blive lidt bedre til fokusere på de opgaver, de allerede har, i stedet for at opfinde nye. Jeg ved godt, at EU har gennemført nogle nødvendige tiltag, så landene har bedre manøvrerum til at komme igennem den økonomiske krise, der følger.

Men når alt kommer til alt, er og bliver det nationalstaterne, der selv skal styre deres lande igennem krisen. Det er det enkelte lands regering og myndigheder, som må og skal træffe de svære beslutninger og foranstaltninger, de finder bedst for deres befolkninger. Det er dem, som træffer beslutningen om at lukke skoler og restauranter. Om at forbyde forsamlinger i det offentlige rum. Det skal EU ikke gøre.

Socialdemokratiet stormer frem under coronakrisen

Og når danske politikere træffer beslutninger, som får vidtrækkende konsekvenser for os danskere og vores økonomi, skal det i sidste ende også være dem, der står til ansvar over for befolkningen – altså vælgerne. Ikke rækken af EU’s kommissærer, som ikke er direkte valgte af de europæiske befolkninger, og derfor hverken kan vælges til eller fra.

Det nytter heller ikke noget at overføre kompetence på beskæftigelses- eller sundhedsområdet til EU efter krisen. For det ville være det samme som at tage ansvaret fra de nationale regeringer, hvis vigtigste opgave altid må være at passe på deres befolkninger. For det er nu engang bedst, at det er de danske politikere, der i fællesskab træffer beslutninger om det danske samfund. Hverken franske eller bulgarske.​​​​

Derfor får jeg helt ondt i hovedet, når jeg ser, hvordan flere bruger denne krise til at snige ”mere” EU ind ad bagdøren. Det vil jeg advare kraftigt imod. For EU skal ikke have yderligere, vidtgående beføjelser.

Vi skal ikke harmonisere vores sygehuse på tværs af grænserne. Vi skal ikke give EU beføjelser til at lukke lande ned. Det er og bliver en national kompetence. Og det er og bliver danske politikere, som skal stå til ansvar over for danske vælgere, når vi er kommet om på den anden side af viruskrisen. Den opfattelse tror jeg, at jeg deler med mange andre borgere i Europa.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}